batsi
Andros

Een échte outdoorbestemming

Een wandelparadijs in de Egeïsche Zee

door Britte Koppel - www.dutchies-abroad.com

De Griekse Cycladen zijn een populaire vakantiebestemming. Maar verder dan Santorini of Mykonos komen de meeste toeristen niet. Zonde, want Andros, het noordelijkste eiland van de Cycladen is zeker de moeite waard. Het veelzijdige eiland heeft voor ieder wat wils, maar ik kwam er vooral om te ontdekken of Andros een échte outdoorbestemming is...

andros_brug_en_ruine_van_kasteel
andros_zonsondergang 

Dat Andros niet heel toeristisch is, merk je wel zodra je gaat googelen. Er is maar weinig te vinden over dit Griekse eiland. Dat blijkt ook zodra ik eenmaal op het eiland ben. Op Andros zelf vind je weinig toeristische winkeltjes en restaurants en ook de kustlijn is niet volgebouwd met hotels. Wat vind je er wel? Lokale tavernes, rustige stranden én prachtige wandelroutes. Want hoewel hiken misschien niet het eerste is waar je aan denkt als je naar Griekeland gaat, kun je op Andros heerlijk wandelen! En met maar liefst 160 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden, heb je ook nog flink wat keuze als outdoorliefhebber.

 

EGEÏSCHE ZEE
 


In tegenstelling tot de andere Cycladen, is Andros rijk aan water. Met veel water in de vorm van rivieren, meren en zelfs watervallen is het dan ook niet zo gek dat het een behoorlijk groen eiland is. Zeker in het voorjaar zijn de valleien ontzettend groen en de rivieren en watervallen op hun mooist. Kom je vooral om te wandelen, dan zou ik zeker in het voorjaar naar Andros afreizen. Vergeet dan ook niet een bezoekje te brengen aan het dorpje Menites, een klein dorpje dat door haar talloze waterbronnen een groene oase is. Omdat er ook veel wandelroutes rond het dorp lopen, is het een mooie pauzeplek voor hikers. 


batsi

DE ROUTE ANGELS VAN ADROS


Tijdens mijn trip naar Andros, werd ik door een Nederlands stel dat op Andros woont meegenomen op een korte hike. Ze zijn onderdeel van de vrijwilligersorganisatie Andros Routes, die zorgt voor het onderhoud van de wandelpaden op het eiland. Elk pad heeft zijn eigen 'route angels'; vrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van dat betreffende pad. En dat wordt serieus aangepakt! In oktober is het eiland trouwens dé place to be als je van hiken houdt. Dan wordt er namelijk de hele maand een festival georganiseerd speciaal​​​​​​: Andros on Foot. Je kunt elke dag wandeltochten maken met een ervaren gids, terwijl je onderweg pittoreske dorpjes ontdekt en uiteraard geniet van heerlijke Griekse maaltijden.  


de_groene_omgeving_van_menites

STRANDEN, CULTUUR EN HISTORIE


Naast hiken en van de prachtige natuur genieten, kun je nog veel meer op Andros. De talloze baaien met prachtige zandstranden vragen gewoon om een duik. Op het eiland vind je een goede mix tussen populaire stranden waar je aan de bar een cocktail kunt bestellen en strandstoelen kunt huren en de afgelegen baaitjes die je soms helemaal voor jezelf hebt. Ben je uitgezwommen? Ook op cultureel en historisch gebied kun je je op Andros helemaal uitleven. Er zijn talloze musea op het eiland (het historisch museum in Andros city is een aanrader!), maar ook wandelen door de eeuwenoude dorpjes is een hele belevenis. Op Andros zijn meer dan duizend kerken (op 9000 inwoners!) en vier kloosters die je kunt bezoeken, de ene rijker dan de andere. Het Panachrantou klooster vlakbij Andros city ligt prachtig tegen een bergwand, waardoor je een waanzinnig uitzicht hebt over de stad.  

de_leeuwenkop_van_menites_andros

Een interessante, historische plek is de Agios Petros toren. Deze cilindervormige toren is vandaag de dag nog zo'n twintig meter hoog en gebouwd in de 4e eeuw voor Christus. Vanwege het instortingsgevaar is het niet verstandig om naar binnen te gaan, maar je hebt een mooi uitzicht over de lager gelegen baai. De toren ligt bij het dorpje St. Peter, Gavrio.

andros_city

EEN BEZOEKJE WAARD: HOOFDSTAD ANDROS CITY

 

Of je nou into natuur, cultuur of geschiedenis bent, hoofdstad Andros City (ook wel Chora genoemd) is een must visit als je op het eiland bent. Je kunt er heerlijk dwalen door de oude straatjes met witte huisjes, een van de talloze kerken bezoeken (of gewoon genieten van de architectuur) of de piepkleine vuurtoren bewonderen. In Andros City vind je ook de meeste musea, zoals het museum voor de moderne kunst en het archeologisch museum. Het is sowieso een levendig stadje met leuke winkels en eettentjes, maar let wel op de tijd dat je Andros City bezoekt. 's Middags rond een uur of twee gaan de meeste winkels dicht en gaan ook niet meer open. Restaurants openen aan het einde van de middag wel weer. 

 

Meer lezen van Britte? Klik hier om naar Dutchies Abroad te gaan. 

haventje_in_chora