Lipsi eiland dorpsplein
Lipsi

Onbekend Grieks eiland, maar oh zo leuk!

Door Edith Huntink travelcreaterepeat.nl

Kerk

Aanrader voor een originele relaxtrip
Ik zal je eerlijk bekennen, ik had nog nooit van Lipsi gehoord. Toen mij werd gevraagd of ik op pad wilde voor VisitGreece om dit Griekse eiland in de Dodekanesos te verkennen, moest ik het eerst even Googlen. Maar jeetje, hoe kán het zijn dat Lipsi niet bekend is bij de meeste Nederlanders? Jesús en ik brachten vier dagen door op het kleine Griekse eiland en hebben echt genoten! Lees vandaag mee waarom wij Lipsi zo’n succes vonden en hoe jij hier zelf ook een heerlijke en originele relaxtrip kunt plannen.

strand platis gialos 

Grieks eiland zonder massatoerisme
Het eiland Lipsi ligt in het uiterste oosten van Griekenland, zo ongeveer voor de kust van Turkije. Lipsi heeft zesentwintig stranden, waarvan de meesten volledig ongerept. Alleen de stranden Platis Gialos en Katsadia hebben een restaurant; op de andere stranden vind je buiten een paar bomen of rotsen helemaal niks. Sterker nog: op Lipsi is het niet toegestaan om zonnebedjes of parasols te verhuren op het strand, dus je legt je handdoekje hier gewoon direct op het zand- of kiezelstrand (Lipsi heeft beide). Dat maakt Lipsi misschien niet voor iedereen aantrekkelijk, maar ik denk voor een boel mensen ook júist wel. Wij vonden het heerlijk, een Grieks eiland zonder enige vorm van massatoerisme.

zwemmen
Tijdens ons verblijf maakten we kennis met de burgemeester van Lipsi, een intelligente en heel vriendelijke man met hart voor zijn eiland en haar bewoners. Hij vertelde ons dat naast het verbod op zonnebedjes en parasols, er ook geen zwembaden of grootschalige hotels op het eiland gebouwd mogen worden. Ik vond het heel bijzonder om op een Grieks eiland te zijn waar men hard probeert om te sterke toeristische ontwikkeling tegen te gaan; het zorgt ervoor dat het authentieke Griekse karakter op Lipsi veel meer aanwezig is dan bijvoorbeeld op het nabijgelegen Kos. En dat konden wij zeer waarderen!

Lipsi eiland  

Lokale boetiekjes en ambachtelijke producten
Buiten de stranden is op Lipsi ook genoeg cultuur te vinden. Het enige stadje op het eiland telt zo’n zevenhonderd inwoners en is prachtig wit geschilderd, met een boel blauwe deuren, raamkozijnen en luiken. Het typisch Griekse plaatje natuurlijk – hoewel ons door de eilandbewoners werd verteld dat dit eigenlijk wat meer de stijl van de Cycladische eilanden is, maar door hun populariteit doet ook Lipsi graag mee met deze typische blauwwitte Griekse trend. In het dorp vind je verschillende winkels met zomerkleding, hoeden, handgemaakte sieraden en allerlei producten van lokale schelpen. Ook leuk: de kraampjes met natuursponzen, opgedoken voor de kust van Lipsi en volgens de verkopers met een garantie van minstens vijf jaar.

Lipsi haven
In de winkels in het dorp zijn ook een boel lokale producten te koop, die ambachtelijk op het eiland gemaakt zijn. Een aantal van deze plekken hebben wij bezocht, heel leuk om te zien en de eigenaren vertellen vol trots over hun bedrijf. Zo vind je aan de rand van het dorp kaasmakerij Alfa Cheese Farm, waar van de melk van lokale geiten, koeien en buffels verschillende soorten kaas wordt gemaakt. Natuurlijk moeten we de feta proberen en ook de harde geitenkaas is heerlijk. Bij familiegerunde bakkerij Kristalli wordt ons met passie de lokale houtoven getoond, waar vers brood en heerlijke koekjes worden gebakken. Zeker proberen hier: de bladerdeegtaartjes met custardvulling. Richting het strand van Katsadia vind je nog twee ambachtelijke bedrijven: de honingmakerij waar de lokale honing wordt verrijkt met de kruidige smaak van tijm, en de Lipsi Winery, waar lokale witte en rode wijn wordt gemaakt. Al deze producten vormen natuurlijk hartstikke leuke (en lekkere) souvenirs om mee naar huis te nemen en thuis nog even na te genieten van het Griekse goede leven.

Lipsi eten