Kalymnos

Verrassend veelzijdige bestemming

Veel meer dan steen en bergen.

Door Sjoerd Jansen van Dudes & Donts

Als je bij Griekenland denkt aan groene eilanden en witte stranden, dan ben je nog nooit op Kalymnos geweest. Laat je niet voor de gek houden door het rotsachtige silhouet dat je vanaf Kos ziet liggen. Van de kraakheldere zee, de bergen, het eten tot de fantastische mensen. Kalymnos heeft veel meer te bieden dan steen en bergen.

Alleen al entree is Met de veerboot vanaf Kos vaar je na drie kwartier binnen in havenstad Pothia, dat tussen de bergen ligt. Het is een aanrader om een scooter te huren op het eiland (bijvoorbeeld bij Stefanos Gerakios). Want het is het ultieme vakantiegevoel om met de scooter het eiland te verkennen. Je hebt Pothia en het oude Chora in het zuiden, de bergen die doorlopen tot het noorden, de vallei van Vathis in het oosten en het toeristische Massouri in het westen. Je kunt echt alle kanten op. 

Mede mogelijk gemaakt door: Greek National Tourism Organization, ANEM Ferries, Panorama Studios (). ontzettend veel gedaan en gezien. Eigenlijk te veel om op te noemen. Hieronder een quick guide voor wat je allemaal kunt doen op het eiland. Van strand, tot Bereid je ook voor op een strakblauwe lucht.

Tips
Bij Griekenland denk je al snel aan heerlijk - en vooral veel - eten en drinken. Salades, vlees, vis, wijn, brood, geitenkaas, tzatziki. Op Kalymnos is het natuurlijk niet anders. Bereid je wel voor, want ze eten er veel. Erg Maaltijden zijn voor de Grieken het hoogtepunt van de dag. Het is het moment dat ze samen met hun vrienden en familie de dag doornemen, en dat doen ze uitgebreid. Dus kijk niet gek op als je een gigantisch gerecht krijgt voorgeschoteld. Het eten op de meeste plaatsen is ontzettend lekker. Zowel het vlees als de visgerechten - het is natuurlijk een eiland. Om een paar tips te geven:

Toplocaties voor eten ‘s middags

Paradisio - Vlyhadia
Hippe lounge tent aan een van de mooiste stranden van Kalymnos. Met een goede en cocktails. Toen ik toast bestelde, begon de ober in het Grieks tegen mijn tafelgenoot te praten. Ze wilden blijkbaar laten zien dat ze meer konden dan dat. Dus kwamen ze ook terug met gegrilde kaas met de lokale specialiteit: tijmhoning. En nog wat andere dingen. De toast was super.

The sea - Myrties
Op de veranda van Kouzina zit je direct aan het strand van Myrties. Met een prachtig uitzicht over de zee en het eiland Telendos. Tip: beef stifado, met Al zullen de visgerechten er ongetwijfeld ook heerlijk zijn. 

Domus - Kantouni
Hoewel ik me deze reis had voorgenomen om alleen maar nieuwe dingen te proberen, heb je soms gewoon zin in een hamburger. Bij Domus was hij ook nog huisbereid. Maar het is vooral de omgeving die deze tent zo populair maakt. Je vindt Domus aan een van de beste zandstranden van Kalymnos. ‘s Avonds verandert de zaak in de drukste Music Bar van het eiland, met live muziek, cocktails en de maan die schittert op de zee. 

-
Zaak aan de haven van Pothia met uitzicht op het stadhuis. Vraag naar een proeverij van het beste uit de zee. Dan krijg je een schaal met gefrituurde garnalen, octopus, ansjovis en meer. Ik ben niet de grootste fan van vis, maar dit was top. Hun Griekse is ook een aanrader.

Toplocaties voor eten ‘s avonds

Azul Wine Bar - Massuri
in één. De eigenaresse houdt namelijk van schilderen én koken. Binnen eet je tussen de schilderijen en buiten eet je met een prachtig uitzicht over de zee en Telendos. Probeer bij Azul meerdere kleine gerechten die je deelt met je tafelgenoten. En natuurlijk een goede fles wijn erbij. Tip: bestel er een witte Malagouzia wijn bij.

Harry’s Paradise - Emporios
Een van de beste restaurants van het eiland. Harry’s Paradise weet je zeker Ze werken er niet met een vaste kaart, maar serveren wat ze dezelfde dag inkopen. Octopus Stifado Het restaurant heeft een prachtige tuin, die de schoonmoeder van de eigenaar onderhoudt.

Villa Maria - Vlyhadia
Zomers zit het bomvol rond het zwembad van Villa Maria, ook omdat de appartementen dan volledig zijn volgeboekt. In het naseizoen is het Maar ook dan kun je er gewoon terecht voor een goede Gyros met tzatziki, een salade of iets anders. Bereid je voor, want je krijgt echt héél veel. Het uitzicht over de is weer eens wat anders.

Restaurant On the Rocks - Telendos
Eigenaar George spreekt vloeiend Engels, want hij heeft jarenlang in Australië gewoond. Overigens grote kans dat je George al eerder ontmoet dan in zijn restaurant. Hij verzorgt namelijk om de vijf vaarbeurten een overtocht tussen Telendos en Kalymnos.

Tips strand
Als je aan Griekse eilanden denkt, dan denk je aan een kraakheldere zee en idyllische stranden. Kalymnos is geen uitzondering. Je vindt er zowel zandstranden als stranden met kiezels. Maar op elke locatie bevind je je tussen de bergen. ‘Noordzeestrandtaferelen’ in een typisch Nederlandse zomer - vijf handdoeken op een vierkante meter - vind je er over het algemeen niet. Maar in een kleine week kun je natuurlijk nooit alle stranden op het eiland bekijken. Zo heeft Telendos volgens de lokale bevolking ook prachtige stranden, vermoed ik dat Emporios overdag ook mooi is en heb ik geen idee hoe de stranden in het noordoosten eruitzien. Dit vond ik een paar van de drie mooiste stranden:


Lang kiezelstrand met uitzicht op Telendos en meerdere eettentjes in de buurt. Met aan het einde van de middag een prachtige zonsondergang. 


Kiezelstrand met super helder water, verstopt aan een baai tussen de bergen. Toen ik er op een zondagmorgen was, was het voor mij zelfs een uur lang een privéstrand.


Lang zandstrand waar de locals graag heen gaan. Hier krijg je het echte ‘beach gevoel’. Op het strand zijn mensen aan het beachballen en erlangs vind je meerdere strandtenten.

Tips
Als je een beetje Grieks eiland bent, dan heb je natuurlijk ook je eigen archeologische museum. Kalymnos Per toeval vonden ze bij een opgraving enkele beelden uit de Griekse oudheid, en per toeval ook veel andere oeroude voorwerpen. Als je museum in Griekenland, graven In het Archaeological Museum in Pothia bekijk je oeroude standbeelden van Apollo, Asklepios, Athene, maar ook potten en gebruiksvoorwerpen van duizenden jaren geleden.

Als je meer over het Kalymnos van iets minder wilt weten, bezoek het Maritime Museum. De Kalymnians zijn trots op hun verleden als zeevaarders en duikers. Tijdens de oorlog van Troje leverden ze de grootste vloot. En het sponsduiken was een strijd om te overleven. Er waren gevechten met haaien en als ze te lang onder water bleven, konden ze verlamd raken. In het Folkmuseum leer je meer over hoe de Kalymnians hun huizen inrichten, leefden en alles over gebruiken die ze nog steeds hebben.

Verder vind je over het hele eiland oeroude kastelen, kerken en zelfs een necropolis op Telendos.

Tips


Als er bergen zijn, zijn er ook grotten. . Kavala Cave bijvoorbeeld of Daskalio Cave (sommige grotten zijn afgesloten om vandalisme te voorkomen). bang in het donker? Dan kun je beter op het strand blijven liggen. Anders is het tof om die ladders eens af te dalen. Zaklamp aan, en dan sta je ineens tussen de stalagmieten en stalactieten. Je hoeft niet bang te zijn voor vleermuizen, want die zijn er niet. Pas wel op dat je niet uitglijdt of misstapt.


Kalymnos is experts Niet voor niets trekt het in het naseizoen klimmers van over de hele wereld. Ik had hierboven ook ergens kunnen beginnen over rotsklimmen; een van de ander punten waar Kalymnos om bekend staat. Maar mijn rotsklimavontuur met het rescue team op de laatste ochtend ging helaas niet door. Ze moesten op pad om een andere klimmer te redden op de hoogste berg van het eiland. 

Check Cocktails van Nefali. cocktails van het eiland. De eigenaars - twee broers - steken dagelijks ontzettend veel tijd in de presentatie en het snijden van de garnering. Dat zie en proef je.

nog door: Stefanos Gerakios (Villa Maria, Scuba Diving Club, Paradisio, Kouzina by the sea, Domus, Kafenes, Azul Wine Bar, Harry’s Paradise, Myrties Boutique Apartments, Restaurant the Rocks, Archaeological Museum
Maritime Museum, Folklore museum, Museum of marine life and Kalymnian House, Naturally Kalymnos Shop.