Athene

Goddelijk Athene

Relaxen op het strand, hippe restaurants en veel historie

Door Laura Weenink - www.reisachtig.com

Goddelijk Athene


Pallas Athene is de godin van de oorlog, wetenschap, de schone kunsten en inspiratie. Deze krijgsgodin is de beschermheilige van prachtig Athene.
Niet gek, want deze stad barst van de culturele- en oudheidkundige schatten. Maar ook op gastronomisch gebied staat Athene z'n mannetje. 
En er is de hele dag wel iets te beleven…Begin de dag met een Griekse koffie in de wijk Plaka.
Bestorm de Acropolis en het nieuwe Acropolis museum. 

erechtheionAcropolis

Strijk neer op het stadsstrand. Doe een wijntour en ontdek nieuwe Griekse wijnen. Smul van een visje aan zee in Flisvos haven en sluit de avond af met een concert in het Stavros Niarchos centre. 


Kortom: welkom in Goddelijk Athene! Reisachtige Laura heeft tal van tips in Athens, dus ga er even lekker voor zitten....
Herodus Atticus

Akropolis: oudheidkunstigheid ten top
Wat te doen in Athene? Een bezoekje aan de Acropolis is een klassieker. 
Acropolis betekent top van de stad. Met 156 meter is deze citadel het hoogst gelegen punt. Juist vanwege de strategische ligging zijn de belangrijkste tempels en monumenten van Athene bovenop de Akropolis berg gebouwd.
Dus reken op een klein stukje klimmen en klauteren. Maar dan heb je ook wat. Een formidabel uitzicht, en een sterk staaltje stedenkundige 'oudheidkunstigheid’. 
Van deze stad (5e eeuw v.C.) zijn nog enkele bouwkundige kunststukjes overeind gebleven. 
Zoals: De Nike tempel, het Erechteion, en de Parthenon tempel. Met Griekse godinnen als boegbeeld is het Erechtheion samen met het Parthenon de meest opvallende tempel van de Acropolis of Akropolis. 

Museum

De Erechteion tempel is gewijd aan de goden Poseidon en Athena. Het Parthenon is gemaakt voor de godin Pallas Athena.
Met zijn bonte kleuren, beeldhouwwerken en bewerkte gevels was het Parthenon in zijn gloriedagen een plaatje.
Nog steeds is deze tempel een prachtige verschijning. Ook het lager gelegen Romeinse Dionysus theater is om stil van te worden.

Stapje terug in de tijd: Akropolis museum.
Vanuit de Akropolis kun je zo doorsteken naar het nieuwe Akropolis museum.Van buiten is dit museum modern, maar binnen barst het van de vondsten uit vervlogen tijden.
Wandel door dit eigentijdse museum en stap terug in de tijd. Tip: het museum heeft een prachtig dakterras met uitzicht op -daar is ie weer- de Akropolis.

Doe de polka in Plaka
In Plaka wil je van vreugde spontaan de polka dansen. Met zijn smalle straten, historische overblijfselen, terrassen, is dit een prachtig stukje oud Athene. Slenter over de bazar nabij Monastiraki plein, neem een Griekse koffie bij 1 van de rooftop barretjes en enjoy de view op -alweer de Akropolis-! Overigens is er een metrostation op Monastiraki dus dat is ideaal. Ook kun je vanuit de Akropolis zo deze wondere wijk binnen wandelen.
 Hoppa op naar de opera!

 

Bezoek het Stavros Niarchos centre. Dit culturele centrum is het miljoenenproject van scheepsmagnaat Stavros Niarchos. Maak gratis een rondleiding door dit moderne complex met mega bibliotheek, en operatheater. In dit theater worden concerten, voorstellingen gegeven. In de zomermaanden kun je in het bijbehorende park genieten van gratis concerten. Tip: neem vooral een kijkje op het dakterras, of het panorama dek voor een Million Dollar view.
Even bakken en krijg de teint van Onassis te pakken
Het fijne van een stedentrip Athene is dat je volop kunt profiteren van de stadsstranden. Zoals: Glyfada beach. Een gezellig stadsstrand op 50 min tram-afstand van het centrum van Athene. Bij dit strand krijg je er ook nog eens een glamour wijk cadeau. Er zijn veel mooie clubs aan zee. In Glyfada zijn tal van hippe barretjes en terrassen te vinden. Daarbij is het hier ook nog eens lekker shoppen. Dus 3 vliegen in 1 klap.
Hoppa op naar de opera!

Opera House
Doe een tour door Stavros Niarchos centre. Dit is een multi-functie-cultureel centrum. Een schitterend miljoenen project van de nazaat van scheepsmagnaat Stavros Niarchos. Maak een gratis rondleiding door dit moderne monument met mega bibliotheek, gigantisch operatheater. In deze opera zijn tal van uiteenlopende voorstellingen te zien. In de zomermaanden kun je in het bijbehorende park genieten van concerten, en allerhande voorstellingen voor nop. Vergeet vooral niet om een kijkje op het panorama dek te nemen voor een Million Dollar view.
Vergaap je aan de speeltjes van miljardairs

Marina
De Flisvos haven, nabij Piraeus is een enclave van luxe jachten. Praal en pracht pronken zij aan zij in het water. Dus maak je bootschoenen maar nat, en slenter over de boulevard. Dit is een haven van formaat. Er zijn da nook veel shops, restaurants een bioscoop en zelfs een speeltuin voor de kleintjes. Flisvos is een fijne plek om op een bankje aan de kade te chillen. Of om in 1 van de restaurants de vangst van de dag te testen. En zelfs lang na de zonsondergang is het hier goed toeven.
 

Athens riviera
•    Insider tip: de lekkerste ijssalon van Athene? Dat is Bufala Gelato in Glyafada. Na een lange warme dag kun je helemaal los met ijs van de cold stone.
•    To do tip: veel wijnhuizen rondom Athene organiseren tours en wijnproeverijen. Aanrader is wine Estate ‘Strofilia’. Maak kennis met wijnmaker Maria en geniet van heerlijke wijnen met Griekse hapjes.
•    Logeertip: liefhebber van luxe hotels? Dan is The Margi hotel nabij Glyfada een aanrader. Laat je helemaal in de watten leggen en trek wat baantjes in het fijne zwembad van the Margi hotel
•    Reisachtig tip: verken de stad op z'n Hollands. Maak een fietstocht door de stad en peddel langs alle highlights van Athene. Baja Bike tours verhuurt fietsen en organiseert fietstours.
•    Beste reistijd: voorjaar, of najaar. Zelfs in november is de temperatuur nog steeds heerlijk.