Chalkidiki - Sithonia

Natuurparadijs

Ideaal voor rustzoekers, actievelingen, cultuurliefhebbers en gezinnen

Door Denise Miltenburg- www.followmyfootprints.nl

Heuvels vol olijfbomen, vers geroosterde inktvis, verlaten strandjes, fabuleuze vergezichten en niet te evenaren Vourvourou… In natuurparadijs Sithonia waan je je ver buiten Europa, in wateren zo helder als de stille Zuidzee.

Het    
Sithonia is de middelste landtong van drie landtongen die samen het eiland Chalkidiki vormen. De meest bekende landtong is die aan de westkant: Kassandra. De landtong ten oosten van Sithonia is Athos, een autonome monnikenstaat. Sithonia is een ongerept en nog relatief onbekend natuurparadijs met kristalhelder zeewater en pijnbomen tot op het strand. Ideaal voor rustzoekers, actievelingen en gezinnen met kinderen, maar ook wel voor wie van cultuur houdt. Wist u  Chalkidiki het thuisland van Aristoteles is?

Het leuke aan Sithonia is dat het op het land typisch Grieks is, maar op het water aan verre tropische oorden doet denken. Sithonia is een populaire vakantiebestemming van Chalkidiki. Grieken en toeristen uit omringende landen komen hier graag met de auto naartoe maar Nederlanders zie je er nog niet zo veel.

Sithonia is ánders
Onderweg van Thessaloniki naar Sithonia klets ik met de knappe Dimitris. Vanaf het moment dat hij me van de luchthaven oppikt klikt het. Nadat we iets over ons leven hebben verteld, ik naar de crisis en de vluchtelingen heb gevraagd, en we het over Athene en andere Griekse bestemmingen hebben gehad, vertelt hij iets over de regio en over Thessaloniki, de aanvlieghaven voor Chalkidiki.  

‘Thessaloniki is the most erotic city.’
Dimitri’s ogen twinkelen.
‘De aanwezigheid van de zee, de gastvrijheid, de sfeer…’
Dat klinkt al goed...
‘And Chalkidiki?’ ‘How about the three peninsulas?’
‘Kassandra is for fun, for young people,’ vertelt hij. ‘With a lot of beach bars.’
‘And Sithonia?’
‘Sithonia is different!’

Honing, olijfbomen en wijngaarden 
Terwijl we het eiland Sithonia op rijden en ik overal olijfbomen, wijngaarden en oleanders zie vertelt Dimitris over honing, wijn en olijven. ‘80% van de honing in Griekenland komt hier vandaan.’ Hier en daar zie ik een kantina langs de weg, een truck met snacks, Grieks streetfood. En dan ineens is de zee in zicht, en de stranden, oh!

Zowel verborgen als uitgestrekte droomstranden
De dagen erna zie ik ze van dichterbij. En dit is niet verkeerd. Op de stranden van Sithonia krijg je het gevoel in verre exotische oorden te zijn beland. De eindeloos turkooizen wateren van Karidi beach bij Vourvourou doen aan de Malediven of Bora Bora denken, terwijl het gewoon Europa is!

Andere bekende stranden zijn die in het zuiden bij Sarti (zoals Kavourotrypes en Armenistis), maar ook aan de westkust vind je mooie en wat minder bekende stranden, zoals Elia, Spathies, Koviou en Kalogria beach. Kassandra mag dan bekend staan om het uitgaansleven, ook op Sithonia vind je leuke beachbars. . . Op Follow my footprints zal ik ze nog op een rijtje zetten.

Routes hikers en mountainbikers   
Ook de wat actievere vakantiegangers en natuurliefhebbers zitten goed op Sithonia. Fanatieke wandelaars en mountainbikers kunnen er hun hart ophalen. Er zijn routes dwars door de natuur, langs wijngaarden of door de bergen met zicht over de kustlijn en zelfs het hele eiland.

Restaurants en  in Neos Marmaras
Sithonia In sommige plaatsjes kom je juist wel veel mensen tegen. In Neos Marmaras bijvoorbeeld, een toeristisch plaatsje aan de westkust. Hier vind je winkels en tal van restaurants en barretjes aan zee.

Dorpen, stadjes en havenplaatsjes op Sithonia
Echt mooi gepolijst zoals op de Cycladen zijn de dorpjes niet. Het is wat rauwer, soms wat vergane glorie, maar dat heeft ook wel weer wat. Havenplaatsjes zijn er ook, Porto Koufo en Ormos Panagias bijvoorbeeld. Vanaf Ormos Panagias gaan veel boottochten naar de eilandjes voor de kust van Athos of naar de mooie kloosters die je vanaf zee kunt bewonderen. Bij Ouranoupolis kun je wel aan land gaan.

Hotel op Sithonia
De accommodaties op Sithonia zijn (op één uitzondering na) over het algemeen kleinschalig en laagbouw, maximaal drie etages. Ik verbleef in het aan Elia Beach gelegen Athena Pallas Village van Acrotel. Een hotel dat zowel leuk is voor stellen (wil je rust en luxe kies dan voor het aparte gedeelte met de suites) als voor gezinnen met kinderen. Wel is het aan te raden een auto te huren, dan kun je net wat meer van het schitterende Sithonia zien.

Een fijne bestemming voor gezinnen met kinderen
Een bijkomend voordeel voor mensen met kinderen is dat de stranden langzaam aflopen in zee en dat de vluchtduur naar Thessaloniki nog geen 3 uur bedraagt. Na die korte vlucht en een transfer waan je je op de meeste plekken echt in het paradijs.

Ik zou er zo weer naar toe willen. Lopend op het strand, onder de sterrenhemel op een mooie zwoele Septemberavond.

In Sithonia zijn veel mooie stranden en de natuur is ongerept en groen. Het hele schiereiland is bedekt met dennenbossen, olijfgaarden en wijngaarden met prachtige zandstranden.