Skyros stad
Skyros

Skyros biedt authenticiteit

en natuurlijke diversiteit op een klein oppervlakte

Door Michal Oppenheimer, www.reiswijzerkidsenco.nl

Skyros stad

Als je vanaf het vliegveld van Skyros - op de noordelijke punt van het eiland - zuidwaarts rijdt, openbaart Skyros-stad – door de bewoners van het eiland Chora genoemd – zich op enig moment aan je. Een berg, met op de top de ruïnes van een kasteel, vlak daaronder het klooster van St. George en daaronder een zee van witte huisjes tot beneden aan toe. En Het is een stadje zoals je ‘m verwacht op een Grieks eiland. En toch is het een mooi moment. Alsof je dan pas weet dat er je er bent…

Skyros, een eiland in de Egeïsche zee ten noordoosten van Athene. Het grootste, meest zuidelijke en het minst toeristische eiland van de Sporaden. Een eiland zo groot als het Nederlandse Waddeneiland Schiermonnikoog. In de mythologie was Skyros de plek waar de moeder van Achilles haar zoon verstopte als meisje, zodat hij niet mee hoefde te doen aan de Oorlog om Troje. Want het zou zijn En dat werd het ook, nadat Odysseus hem met een list opspoorde en meenam om te vechten. 

centrale plein

5000 jaar geleden vestigden de eerste bewoners zich op Skyros. Ze kwamen net ten oosten van het huidige vliegveld aan met hun bootjes en stichtten daar de stad Palamari. De overblijfselen van deze stad, kan je bezoeken. En alle voorwerpen die ze er gevonden hebben, zijn tentoongesteld in het Archeologisch museum in Chora. De ruïnes van Palamari zijn bescheiden in vergelijking met andere archeologische opgravingen in Griekenland, maar het belang van deze plek voor Skyros is enorm. 

Daar en dan ontstond de Skyrische identiteit van het eiland… Toen al hielden de bewoners van het eiland schapen en geiten, toen al hielden de bewoners bijen, toen al verbouwden de bewoners de lokale graansoort die nu nog steeds verbouwd wordt en toen al bouwden de bewoners huizen op dezelfde wijze als ze dat nu doen. En ondanks het feit dat Skyros in de loop van de eeuwen vele volkeren heeft zien komen en gaan, is er zo op het oog niet veel veranderd. 

palamari

En dat maakt Skyros zo’n fijne plek om te zijn, voor wie houdt van authenticiteit. Natuurlijk komen er ’s zomers (half juni – eind augustus) toeristen naar het eiland, maar ze komen niet in groten getale. Precies genoeg om de kleine dorpjes op het eiland tot leven te doen komen, de restaurants en cafés die de rest van het jaar dicht zijn de deuren te laten openen en de mooie stranden van het eiland te vullen met ligbedjes en parasols. Na het hoogseizoen gaan de meeste hotels en restaurants weer op slot en verandert Skyros in het slaperige eiland dat het de rest van het jaar is.

noordelijk deel van skyros

De mensen die de moeite nemen om Skyros te bezoeken, zullen versteld staan van de natuurlijke diversiteit die het eiland biedt op een relatief klein oppervlakte. Zo verschilt het zuidelijk deel van Skyros op bijna alle fronten van het noordelijke. De enige overeenkomst is dat beide delen van het eiland heuvelachtig en grotendeels onherbergzaam zijn waardoor beide delen interessant zijn voor ervaren wandelaars (er zijn geen gemarkeerde routes). 

Het noordelijk deel van het eiland leent zich prima voor een mini-roadtrip. Vanuit Skyros-stad aan de oostkust naar het noorden. Langs de stranden van Magazia, Molos en Girimata naar de zo belangrijke archeologische site Palamari. Meer naar de westkust maakt de schaarse begroeiing plaats voor felgroene naaldbossen. Naar het zuiden langs de groene maar grillige westkust liggen verschillende strandjes en kleine dorpjes zoals Atsitsa en Pefkos. Grootste plaatsje aan deze kant van het eiland is Linaria, waar de ferry uit Kimi (Evia) aankomt. 

zuidelijk deel van skyros

Het zuidelijke deel van Skyros is te bereiken vanuit Linaria of vanuit Aspous aan de oostkust. De enige weg die er loopt, gaat langs het strand van Kalamitsa naar het zuiden en vertakt zich uiteindelijk in twee delen. De ene gaat naar het prachtige groene Api-plateau, de andere naar de olijfgaarde waar Rupert Brooke begraven ligt. Op dit deel van het eiland leven de Skyrische paarden, een uniek ras dwergpaardjes dat alleen nog maar op dit eiland voorkomt.

over het in twee is het in hotel Nefeli. Dit hotel in Griekse stijl bestaat uit verschillende gebouwen rond een mooi zwembad en ligt net buiten het centrum van Skyros-stad (nog geen 10 minuten lopen). De verschillende gebouwen hebben allemaal hun eigen stijl qua inrichting en er zijn zowel tweepersoonskamers als familiekamers. En nog een groot voordeel; het eten in dit leuke familiehotel is traditioneel en lekker!
Nefeli