Florina
Florina

Een typisch Noord-Griekse stad

Ga je mee flaneren in verrassend Florina?

Door Marga van der Steen - Blogger bij 40plusvriendinnen

Florina

Florina

Ga je mee flaneren in verrassend Florina?

Florina- is hoofdstad van het district Florina. het is een typisch Noord-Griekse stad. Het heeft een intieme sfeer. Iedereen lijkt elkaar te kennen en waarschijnlijk is dat ook zo. Het ligt ruim 150 kilometer ten westen van Thessaloniki op ongeveer 700 meter hoogte. Het riviertje Sakoulevas loopt dwars door de stad en nodigt uit tot een lekkere wandeling.

De omgeving van Florina is bekend om zijn natuurlijke schoonheid. De vele bergen met prachtige uitzichten, de rivieren en meren, je kunt er eindeloos dwalen. Na iedere hoek een nieuw panorama om voor te stoppen. Een tijdrover, dat wel, maar je wil dit beleven. Te mooi om waar te zijn eigenlijk.

Bootje

Beren op de weg in Prespes National

Verbaasd staan we te kijken als we borden langs de weg zien met beren. Zijn die hier echt? Beren op de weg zijn ons vreemd, maar inderdaad, in Prespes National Parc kun je ze tegenkomen. Los van beren kun je ook wolven vinden in dit ruige natuurgebied. Een bezoekje aan de opvangcentra van zowel de beren als wolven is de moeite waard. 

Beer

Rust en veel ruimte, een waar vogelparadijs

Het nationaal park Prespes is Unesco werelderfgoed, de thuishaven van de Dalmatische pelikaan, die er met grote aantallen aanwezig zijn, ze zijn niet te missen. Dit mooie park heeft een overvloed aan zeldzame flora en fauna. Het is een geweldig gebied voor vogelliefhebbers. Heel bijzonder voor ons was om te ontdekken dat een nationaal park ook gewoon een omgeving is om te wonen en te leven. De dorpen die er toe behoren, behouden hun oorspronkelijkheid en zijn bewoond door de vriendelijke gastvrije Grieken.

spiegeling water

local

Genieten van de Griekse gastvrijheid
Een bepaald dorp dat het ontdekken waard is, is Agios Germanos. Met plaatselijke kleine winkeltjes waar je typische Griekse producten kunt kopen.  Het is een heerlijk dorp om lekker te wandelen en te fotograferen in de kleine straatjes. Vervolgens kun je na zonsondergang aanschuiven bij het lokale restaurant Prespeion op het plein. De gezellige eigenaar maakt de mooiste, lekkerste lokale gerechten. Ook voor een lekker kopje koffie of de lunch kun je hier terecht. Genieten in het zonnetje op het ruime terras.

restaurant

Verrassende pistes, vergeet je ski-uitrusting niet
Op ongeveer 12 kilometer van Florina is  Ski Center Vigla Pisoderi met haar mooie rustige skipistes. Tegenover het skicentrum is er volop kampeermogelijkheid. Super handig om samen met het gezin naartoe te gaan, geen lange autoritten van en naar de piste.  Verwacht hier geen massatoerisme maar rustige gezelligheid samen met de Grieken. 
Als je met de stoeltjeslift boven bent, dan word je beloond met een fantastisch uitzicht. Links van je zie je Albanië, rechts kijk je naar Macedonië. Echt heel mooi!

vergezicht

ski centre

paraglijden

:
Als je toch in deze regio bent zou ik zeker ook een bezoekje brengen aan het prachtig hooggelegen bergdorpje Nymfaio. Het rustige straatbeeld legt de nadruk op structuren en details. De bebouwing op de heuvels van Nymfaio zorgt voor een uitdagend perspectief.   

Nymfaio