Tinos

Onontdekte parel

Traditioneel Grieks eiland zonder de vele toeristen

Door Door Chantal – www.alleenopreis.net

Onze lieve vrouw kerk -Chora

Tinos maakt deel uit van de Griekse eilandengroep de Cycladen. Het is een relatief rustig eiland met  dorpen met een typisch Grieks straatbeeld van witgekalkte huisjes met blauwe luiken en roze Bougainvillea. Tinos is nog niet zo bekend onder buitenlandse toeristen, maar wel populair onder de Grieken. Dit komt vooral door de kerk in Tinos-stad; Panagía Evangelístria, het grootste bedevaartsoord van Griekenland. De mooie dorpen en stranden, het lekkere eten en de traditionele festivals makenTinos een ideale bestemming voor rustzoekers, die het traditionele Griekenland willen ontdekken.

Dag één: een eerste kennismaking met Tinos en het eten
In half met de ferry van Mykonos Tinos. Vanaf de boot zie ik direct de berg Xombourgo opdoemen en even later ook de kerk waardoor dit eiland zo beroemd is. Ik haal mijn huurauto op in het centrum en rij naar mijn hotel net buiten Tinos-stad aan het strand van Agios Ioannis.  

Garden
Na ingecheckt te hebben bij het hotel, navigeer ik naar het huis van Nikoleta Delatola Foskolou. Ik ben uitgenodigd om samen met haar te koken en te lunchen. Nicoleta heeft twee kookboeken geschreven; één met recepten uit Tinos en nog één met ook de recepten van de andere Cycladen in staan. In de ruime keuken naast haar huis geeft ze kooklessen en verkoopt ze producten uit eigen tuin. Ze vertelt me dat bijna alle producten die zij gebruikt in de keuken van het eiland komen. Op Tinos wordt namelijk van alles verbouwd en geproduceerd. We bereiden samen een soort Griekse empanadas met kaas, die we even later opeten met lokale ham, kaas, vijgen, artisjokken, geitenvlees en natuurlijk een Griekse salade. Als dessert is er zelfgemaakt ijs en meloen uit eigen tuin. Mijn eerste ontmoeting met de keuken van Tinos smaakt naar meer. 

Tripotamos


Na de lunch bezoek ik het middeleeuwse dorp Tripotamos. Ik kom slechts een paar locals tegen, maar verder is het in dit dorp heerlijk rustig. Tripotamos is een van de oudste dorpen van Tinos. Bijzonder aan dit dorp is de architectuur; het is gebouwd als een fort en alle huizen zijn met elkaar verbonden. Hierdoor konden de inwoners sneller vluchten wanneer het dorp aangevallen werd door piraten. De wirwar van overdekte steegjes is ideaal om verstoppertje te spelen.

Dag twee: lokale ambachten, marmer en Raki  

Op mijn tweede dag op Tinos staat het dorp Pyrgos op de planning. Pyrgos, ookwel Panarmos genoemd, is een dorp aan de westkant van het eiland. Vanuit Chora, de hoofdstad van Tinos rij ik hier in ongeveer drie kwartier naar toe over een prachtige weg door de bergen met uitzicht op zee. Pyrgos staat bekend om haar marmer en dat je zie terug in de decoratie van gebouwen en straten in het dorp. Net buiten de stad vind je een bijzonder marmer museum waar je alles te weten komt over de winning en bewerking van deze steen. Het museum is ideaal om midden op de dag te bezoeken want door de goede airconditing is het er heerlijk koel!

Na mijn bezoek aan het museum rij ik door naar het haventje van de stad waar je leuk kunt lunchen met uitzicht over het water. Als je de weg vervolgt kom je uit bij een mooi strand, waar je de leuke beachbar Rochari vindt. 

Kolimpithra

Festival
Die avond bezoek ik het Raki festival, Rakizio in het dorp Falatados. Het hoogtepunt van mijn bezoek aan Tinos! sfeer is werkelijk fantastisch. Jong en oud is samen, iedereen drinkt en eet en er wordt uitbundig gedanst op de Griekse muziek van de live-band. De zanger van de band danst op de tafels en als hij hoort dat ik uit Nederland kom, moet ik natuurlijk ook even op de tafel komen dansen. 

Op Tinos worden er gedurende het jaar verschillende festivals georganiseerd. Zo is er het festival, maar ook het honing festival en het oregano festival. Ik weet niet of deze festivals even uitbundig zijn als het Raki festival maar een bezoek aan een festival is zeker een leuke manier om meer te weten te komen over de cultuur op het eiland. 

Dag drie: natuur en cultuur
Op dag drie rij ik naar het strand van Kolimbithra. een prachtige ligging in omgeven door rotsen. Een populaire plek voor kite- en windsurfers, maar ook ideaal om gewoon op je handdoek van de zon en het uitzicht te genieten.

Na Kolimbithra vervolg ik mijn weg naar het dorp Volax. Net buiten dit dorp vind je een interessant natuurspektakel dat het resultaat is van een vulkaanuitbarsting duizenden jaren geleden. , .

Op mijn weg terug naar Tinos-stad stop ik bij Kaktos bar om vanaf het terras te genieten van de prachtige zonsondergang over de stad.

 

:
- De beste tijd om Tinos te bezoeken is het voorjaar (april, mei, juni) of het najaar(september). In en is het met Griekse 
- Tinos heeft geen vliegveld. Vanuit Nederland vlieg je op Mykonos of Athene, vanwaar je de boot naar Tinos neemt. 
- Een fijne plek om te overnachten op Tinos is het Porto Raphael Residences & Suites. , met ruime appartementen en suites. Vanaf het terras van het restaurant heb je tijdens het ontbijt of diner, een prachtig uitzicht over de baai van Agios Ioannis. 
- Tinos Jason Rent a Car in het centrum van Tinos-. Op je laatste dag in Tinos mag je de auto gewoon in de haven parkeren.