Epirus - Parga

Het best bewaarde geheim van Griekenland

Een kleurrijke parel aan de Ionische Zee

Door Linda van Andel - www.lifestylebylinda.nl

Het pittoreske centrum van Parga
Het centrum van Parga is het vermelden meer dan waard. De pittoreske en fotogenieke straatjes, de fijne winkeltjes, restaurants en mythes maken het kleurrijke stadje erg bijzonder. Net voor de kust van Parga vind je het eilandje van Maagd Maria. Het verhaal gaat dat het beeld van de Maagd Maria tot twee maal toe op dit eiland aangespoeld is, en de bevolking zag dit als een teken. Vanaf die tijd is het Parga ontstaan zoals wij dat kennen. Hiervoor was het hoger gelegen in de bergen en bouwden ze op dit eiland een kerkje. De hele stad is in vrij nette staat. Vlak voor het toeristenseizoen begint houden ze namelijk massaal een schoonmaak. Alles wordt opgevrolijkt met fijne planten en terrasjes. De mensen zijn bijzonder vriendelijk, en dat is iets wat je niet vaak meemaakt als je in Europa op vakantie bent. Parga voelt simpelweg als een tweede thuis, al vanaf het moment dat je voet zet op het vasteland. Het is dan ook niet voor niets dat ruim 60% van de toeristen vaker terug komt. 

 

Piso Krioneri Beach
Als er iets is wat ik op vakantie liever vermijd, dan zijn het wel bomvolle stranden. Parga heeft mijn gebeden verhoord. Al snel vonden wij dit redelijk verborgen pareltje langs de zee. Er staan op dit kiezelstenen strand slechts enkele stoeltjes met schattige parasols waardoor je niet bang hoeft te zijn dat het hier te druk gaat worden. Krijg je tijdens het zwemmen en zonnen trek? Dan zit er aan het strand ook nog eens een gezellig en fijn restaurant waar wij twee keer heerlijk hebben gegeten. 


KALODIKI NATUURGEBIED | NATURA 2000
Wie vanuit het vliegveld van Preveza (Epirus) naar Parga rijdt ontkomt er niet aan. Je vangt al snel een glimp op van dit grote, natte natuurgebied. Wanneer je op de grote weg linksaf slaat om af te dalen naar Parga heb je aan de rechterkant een prachtig uitzicht over dit gebied. In dit grote meer, wat tussen de bergen in gelegen is, groeien veel waterlelies. Het is tevens het huis van otters, beverratten, vele vogels en schildpadden. Zeker wanneer de lelies in het voorjaar in bloei staan moet het uitzicht prachtig zijn. Vanuit het natuurgebied besluiten wij de bergen in te rijden die tussen het meer en Parga in liggen. We besluiten ons gevoel te volgen en zomaar te kijken waar we uitkomen. We worden getrakteerd op de mooiste uitzichten, oude pittoreske dorpjes, kuddes met schapen, geiten, koeien en varkens. Juist dit oude vinden mijn moeder en ik zo onwijs leuk en mooi.


Kerkje van Agia Eleni
Wie zin heeft in een goede ochtend workout of simpelweg een mooie wandeling wilt maken en op de top beloond wil worden met een schilderachtig uitzicht zal de berg, waar het Agia Eleni kerkje op staat, eens op moeten lopen. Het is een redelijke klim die langs prachtige citrusbomen, uitzichtpunten en mooie olijfgaarden loopt. Het grindpad naar boven loopt langs het restaurant Perivoli. Uiteindelijk kom je op de top uit bij een klein maar mooi en goed onderhouden kerkje. Het is gebouwd ter nagedachtenis van de dochter van de bouwer. Zij is jaren geleden verongelukt met een vliegtuig. Ondanks dat Grieken niet over tragedies of minder leuke dingen vertellen weet ik dit verhaal los te krijgen bij een lokale gids die ons een dag later door Parga heen loodst. Ieder jaar komt de familie hier samen om de kerk schoon te maken en haar te herdenken. Nu ik dit verhaal weet maakt het dit kerkje nóg mooier. Net als het uitzicht over Parga is, vanaf dit punt.


NEKROMANTEION
Nekromanteion is het orakel van de doden. Vroeg geloofden de Grieken er heilig in dat op deze plek de toegang was tot de onderwereld (Hades). En overigens een plek was waar je contact kon hebben met de overledenen. De gebouwen die door het orakel werden gebruikt stammen uit de 3e eeuw v. Chr., waar slechts nog fundamenten van bewaard zijn. Later, in de 18e eeuw, werd er op deze plek een klooster gebouwd en wat hier vandaag de dag van over is gebleven is het kerkje. Het is een prachtige ruïne en je kunt je haast geen voorstelling maken van de rituelen die de mensen vroeger uit moesten voeren. Wat deze plek ook bijzonder maakt is dat de Acheron rivier, die zij vroeger moesten oversteken om in de onderwereld te komen, ondergronds gaat. Bij de ingang van de ruïnes tref ik een man aan met een marktkraampje. Hij verkoopt verse streek producten zoals honing, diverse kruiden en zijn eigen gemaakte Diet Thea. Samengesteld met kruiden en bladeren die uit de vallei rondom de Nekromanteion komen. Dit was gelijk een leuk souvenir voor thuis. In het dorpje waar wij de auto hebben geparkeerd besluiten wij ook even te stoppen voor een heerlijke (vegan) lunch voor wij onze dagtrip voort zetten.

Adres: Nekromanteion of Necromantion wordt vanaf de grote weg al goed aangegeven op de borden. Net als op de toeristen landkaarten van de omgeving van Parga.


Acheron Rivier | Gliki
Na ons bezoek aan het Nekromanteion besluiten wij iets verder landinwaarts te rijden naar het plaatsje Gliki. Ons is namelijk verteld dat dit een van de mooiste en rustige plekken is om de prachtige Acheron rivier te bekijken. Hier kan je te voet, per paard of kano de rivier betreden. Het water is onwijs helder, blauw en hoe dichter je bij de bron komt, hoe kouder het is. Je ziet het water ook letterlijk uit de grond naar boven komen borrelen, en dat maakt deze rivier zo bijzonder. Juist omdat hij gedeeltelijk een onderaardse loop heeft wordt hij in de Griekse mythologie de Rivier van de Onderwereld genoemd (Acheron mythologie). De natuur is prachtig en het hele plaatje is adembenemend mooi. Mocht je in de gelegenheid zijn om een scooter of auto te huren, raad ik je zeker aan om aan deze prachtige plek een bezoek te brengen.

Tip: ga in het voor of naseizoen naar Parga, dan kom je net als wij haast geen toeristen tegen.