kastellorizo statue
Kastellorizo

Uiterst oostelijk Griekenland

Kastellorizo, een magisch Grieks eilandje

Door Lara Hermse - www.travelgirls.nl

Kastellorizo, een magisch Grieks eilandje voor de Turkse kust.
kastellorizo

Kastellorizo is een bijzonder eiland. Het is een van de meest oostelijk gelegen eilanden van Griekenland. Vanaf het eiland kun je de Turkse kust zien liggen. Ben je op zoek naar een stukje paradijs dat nog niet door massatoerisme overspoeld is dan moet je een bezoek brengen aan Kastellorizo. 

kastellorizo statue

Warm welkom

Het verblijf op Kastellorizo voelde als een warm bad. Alle mensen op  het eiland vinden het leuk om een praatje met je te maken. Op het eiland wonen veel Australiërs die hier van wegen hun roots, die dateren uit de tweede wereldoorlog, weer terug gekeerd zijn. Door de Australiërs en de toeristen spreekt iedereen op het eiland er goed Engels. Hierdoor is het makkelijk communiceren.

 

kastellorizo zee

 

Rijke geschiedenis 

Kastellorizo heeft een rijke geschiedenis. In de tweede wereldoorlog is het helemaal plat gebombardeerd en geplunderd door de Engelsen. Het aantal inwoners van Kastellorizo is misschien een derde van wat het ooit was. Wil je hier meer over weten dan moet je een bezoek brengen aan het historisch museum van het eiland. De entree kost maar twee euro en is het meer dan de moeite waard. Voor de kust van Kastallorizo zijn meerdere schepen gezonken. Er is te weinig geld om de overblijfselen van deze scheepwrakken te onderzoeken. Het eiland en de wateren er omheen zijn natuurlijke erfgoed. Om deze reden mag er niet gedoken worden. Het is dus super spannend wat er nog allemaal voor schatten te vinden zijn onder water. 

 

 

blue cave

 Leuk voor single Travelgirls 

Omdat het dicht bij Turkije ligt is het voor het Griekse leger van belang een basis te hebben op Kastellorizo. In Griekenland geldt nog een dienstplicht. Jonge mannen die niet naar de universiteit gaan zijn verplicht om drie jaar in het leger te dienen. Grieken zijn charmeurs en complimenten ontvangen van afgetrainde jonge mannen uit het leger is een extra bonus als je een vakantie boekt naar Kastellorizo.
Kastellorizo is geschikt om alleen naar af te reizen omdat mensen het leuk vinden om tegen je te praten zit je zelden niet langer dan vijf minuten alleen op het terras. 

 

kastellorizo


Vanuit Kastellorizo kun je met de Ferry naar het Turkse eiland Cas.
Als het zou mogen zou je er zelfs naar toe kunnen zwemmen.
Een keer per jaar (meestal in de maand juni) is er een zwemwedstrijd waarbij mensen van Kastellorizo naar het vastenland van Turkije zwemmen. Op Cas kun je winkelen, vers fruit en groenten kopen en eventueel een dokter bezoeken. 

 

kastellorizo

Zo is het te bereiken 

Omdat Kastellorizo letterlijk in een uithoek van Griekenland ligt is het redelijk ingewikkeld om het te bereiken. Hierdoor is dit het juist waard volgens ons. Je kunt met een klein vliegtuigje van Rhodos naar Kastellorizo vliegen. Een andere mogelijkheid is om met de Bleurstar ferry naar het eiland te gaan. Een leuke optie als je bijvoorbeeld wil gaan eiland hoppen in Griekenland. Kastellorizo is de laatste stop van de ferry. 

 

De beste reistijd
Ben je op zoek naar een magische ervaring zoals Travelgirls.nl had,
dan raden wij je aan om in het voorseizoen of het naseizoen naar Kastellorizo af te reizen.
In de winter is er weinig te doen op het eiland.
Twee maanden voor en na de Nederlandse bouwvak vakantie is de beste reistijd om Kastellorizo te bezoeken.