Hydra
Hydra

Intens genieten op het prachtige eiland Hydra

Grieks pareltje in de Egeïsche Zee

Door Karin van Leeuwen - www.stedentrips.nl

Hydra
“Hydra. , Hydra. Je gaat er geen spijt van krijgen,” adviseert een vriend als ik hem vraag of hij nog een leuke bestemming weet om een paar dagen naar toe te gaan. Hydra. Ik heb nooit eerder van het Griekse eiland gehoord en als ik google, krijg ik een kriebel in mijn buik. Dit ziet er zo mooi uit. Ik lees dat er geen auto’s rijden maar dat ezels het zware werk doen. Ik ben om en boek een paar dagen.
Opgewonden zitten mijn vriendin Esther en ik in het vliegtuig. Na drieënhalf uur landen we op Athene waar we een taxi naar Piraeus nemen. Omdat we te vroeg zijn voor de boot, besluiten we de straatjes rondom de havenstad te verkennen. We passeren winkels vol geurige kruiden en talloze bonen. . Op een terrasje in de schaduw eten we een broodje daarna slenteren we naar de haven waar onze boot aanmeert. Anderhalf uur lang genieten we van de vaartocht naar onze bestemming. 
Vanaf het moment dat we voet op vaste wal zetten, voelen we dat het er anders is. Er hangt een relaxte, zomerse sfeer.  Later zal gids Maria ons vertellen dat er slechts drie auto’s op het eiland zijn: de ambulance, de brandweer en de vuilniswagen. Ezels vervangen wagens en sjouwen goederen en mensen van a naar b.
We lopen langs de volle terrassen door de kleine winkelstraten naar ons hotel Bratsera. Zodra we de poort doorlopen, wanen we ons in een paradijs. Het is er groen, gasten drinken een wijntje op het terras, anderen dobberen in het zwembad. Receptioniste Janice is hartelijk en brengt ons naar onze kamer. , Na een verkwikkende douche, maken we een wandeling door de stad. 

Hydra Klok

Onze vakantie is begonnen zodra we neerploffen in een strandstoel op het terras van Spilia Beachclub waar we een zinderende cocktail bestellen. Het uitzicht is Als we de berg en de zon onder zien gaan vanaf het terras van Sunset, zo mooi. We besluiten, op aanraden van Janice, te dineren bij Annita’s Taverna, waar voor een klein prijsje, traditionele maaltijden wordt geserveerd.
We kijken nu al uit naar gids Maria Voulgari die ons de volgende dag het eiland laat zien. Als we naar het meetingpoint slenteren, passeren we Svoura, een winkel vol handgemaakte artikelen. De eigenaresse ervan is Nederlandse en woont twintig jaar op het eiland. Ze Haar geboorteland verlaten voor de liefde, vertelt ze. Dat het eiland zo nu en dan wordt bezocht door Willem Alexander en Maxima, verbaast ons eigenlijk niet. Als we de vergelijking maken met St. Tropez, knikt de winkeleigenaresse driftig. Later vertelt Maria ons dat eiland een grote aantrekkingskracht op kunstenaars en artiesten heeft. Leonard Cohen, John Lennon, Erik Clapton, Rolling Stones en Henry Miller is slechts een greep uit de grote groep creatievelingen die het eiland bezoeken of bezochten. 
Maria vraagt of we het beeld van de jongen en de dolfijn voor de molen hebben gezien. De molen is vernoemd naar Sophia in 1957 de hoofdrol speelde in The boy and the dolphin, film die op Hydra. Maria weet veel van de geschiedenis van het eiland en in vloeiend Engels vertelt ze onvermoeibaar wat er allemaal is gebeurd en wat er is te zien. Het eiland leeft nu nog meer en is nog interessanter geworden. Na een paar dagen pakken we onze koffers, nemen afscheid van Janice en Maria pakken de boot om nog een paar dagen Athene er achter aan te plakken.


Hydra Delfini
WAT MOET JE BESLIST ZIEN OF DOEN OP HYDRA:


Een van de mooiste uitzichten heb je ongetwijfeld vanaf restaurant Sunset. Turend over de zee, naar de bergen de zon de zee in zien zakken. .
Hydra Zinsondergang Zonsondergang


Vlakbij Annita’s Taverna is een van de oudste apotheken van Griekenland gevestigd. De stamt uit 1890 en is nog steeds in gebruik. Het is een prachtig gebouw en een feest om naar binnen te gaan.
Museum Hydra
de plek waar de ferry is het Historisch Museum Hydra Het indrukwekkende gebouw herbergt een deel van de maritieme geschiedenis van het eiland. Een ruimte op de begane grond is ingericht voor wisselende tentoonstellingen. 

Als je een wandeling langs de haven maakt, is het onmogelijk om de vele winkeltjes voorbij te lopen. Zilver- en goudsmeden verkopen hun sieraden, aparte souvenirs en Griekse specialiteiten.

Sunset en loop de berg op naar het The and the boy. Daar staat ook de molen die naar Sophia Loren is vernoemd en je hebt er wederom een prachtig uitzicht.

Hydra Haven  Hydra Wijn