Kreta - Chania

Voor ieder wat wils

Van berglandschap tot pittoreske kerkjes

Door Louise de Miranda van 30smagazine.com 

Cultuur, stranden, natuur, shoppen en lekker eten. Chania heeft het allemaal. Na twee vakanties op Mykonos, en een paar dagen Santorini en Athene had Griekenland een onuitwisbare indruk bij mij achtergelaten. Ik wilde meer zien van dit mooie land. De keus viel op Kreta.

Kreta is het grootste eiland van Griekenland, met de stad Chania in de gelijknamige westelijke provincie als de tweede hoofdstad. De culturele invloeden van historische bezettingen zijn nog steeds zeer goed zichtbaar in de architectuur. Het oude centrum is een smeltkroes van Venetiaans, Ottomaans, en Joods erfgoed. De oude panden worden opgeluisterd met gezellige barretjes en winkels, en ateliers van ambachtslieden. Verder is de streek Chania rijk aan glooiende berglandschappen, idylische baaien, en authentieke dorpjes met pittoreske kerkjes.  Chania is daarom de ultieme uitvalsbasis voor een gevarieerde vakantie.

 

Ontdek de stad Chania
In de wirwar van straatjes en steegjes is het makkelijk verdwalen, maar niets is leuker dan dat. In de buurt Topanas herinneren de sierlijke balkons en statige gevels je eraan dat hier ooit de Venitianen de baas waren.  Het oude Fort van Firkas is nu een museum en zeker een bezoekje waard. Topanas is ook de perfecte plaats om unieke handgemaakte souvenirs te kopen zoals keramiek, sieraden of handgemaakte olijfzeepjes.

Wandel vervolgens naar de oude haven met de iconische GialiTzamissi moskee en levendige terrasjes aan het water. Dit is een heerlijk plekje om even bij te komen en mensen te kijken met een frappé, een griekse ijskoffie. Volg de kade langs de moskee, en het arsenaal om bij de golfbreker te komen die je toegang verleent naar het historische baken van de stad: de Ventiaanse vuurtoren.

Een belangrijk plekje wat je zeker niet mag missen, is de overdekte markthal in de buurt Kastelli. Slenter langs de kraampjes met honing, olijfolie, Griekse kaasjes, en andere delicatessen. Heerlijk om terug in Nederland nog van te kunnen smullen, dus inslaan! Of ontdek de wat rustigere buurt Splantzia waar vooral de Ottomaanse invloeden herkenbaar zijn. De oude minaret Agios Nikolaos op het Splantzia plein is misschien wel het meest unieke wat je zult zien. Gebouwd door de Venetianen als kerk in de 14e eeuw, getransformeerd in een moskee tijdens de Otomaanse bezetting in de 17e eeuw, en later omgedoopt naar een Grieks orthodoxe kerk. Het kan allemaal, in Chania!

Natuur en stranden
Natuurliefhebbers en strandgangers komen in de streek Chania ook zeker aan hun trekken. Het woeste bergachtige landschap met haar kloven en grotten nodigt uit tot wandelingen in de vroege ochtenden. Vooral de Topalia kloof is een indrukwekkend stukje natuur wat je gezien moet hebben. De middagen zoek je beter de koelte op van het strand. Vrijwel de gehele westkkust is een uitgestrekt strand. Het meest populaire strand is bij het eiland Elafonissi, ongeveer 70 km ten westen van de stad Chania. Het azuur blauwe water is er ondiep en rustig wat het uitermate geschikt maakt voor gezinnen met kleine kinderen. Wil je echt een stukje paradijs op aarde ervaren, reserveer dan een boottocht naar de Balos lagune en Gramvousa. De Balos lagune word took wel het mooiste strand van Griekenland genoemd, en niet onterecht dunkt mij.