Athene

Goddelijk Athene

Relaxen op het strand, hippe restaurants en veel historie

door Laura Weenink - www.reisachtig.com

Pallas Athene is de godin van de oorlog, wetenschap, de schone kunsten en inspiratie. Deze krijgsgodin is de beschermheilige van prachtig Athene. Niet gek, want deze stad barst van de culturele- en oudheidkundige schatten. Maar ook op gastronomisch gebied staat Athene z'n mannetje. En er is de hele dag wel iets te beleven…

Begin de dag met een Griekse koffie in de wijk Plaka. Acropolis en het Acropolis museum. Strijk neer op het stadsstrand. Doe een wijntour en ontdek nieuwe Griekse wijnen. Smul van een visje aan zee in Flisvos haven en sluit de avond af met een concert in het Stavros Niarchos centre. Kortom: welkom in Goddelijk Athene! Reisachtige Laura heeft tal van tips in Athene, dus ga er even lekker voor zitten....


erechtheion

AKROPOLIS: OUDHEIDKUNSTIGHEID TEN TOP


Wat te doen in Athene? Een bezoekje aan de Acropolis is een klassieker. Acropolis betekent top van de stad. Met 156 meter is deze citadel het hoogst gelegen punt. Juist vanwege de strategische ligging zijn de belangrijkste tempels en monumenten van Athene bovenop de Akropolis berg gebouwd. Dus reken op een klein stukje klimmen en klauteren. Maar dan heb je ook wat. Een formidabel uitzicht, en een sterk staaltje stedenkundige 'oudheidkunstigheid’. Van deze stad (5e eeuw v.C.) zijn nog enkele bouwkundige kunststukjes overeind gebleven. Zoals: de Nike tempel, het Erechteion, en de Parthenon tempel. Met Griekse godinnen als boegbeeld is het Erechtheion samen met het Parthenon de meest opvallende tempel van de Acropolis of Akropolis. De Erechteion tempel is gewijd aan de goden Poseidon en Athena. Het Parthenon is gemaakt voor de godin Pallas Athena. Met zijn bonte kleuren, beeldhouwwerken en bewerkte gevels was het Parthenon in zijn gloriedagen een plaatje. Nog steeds is deze tempel een prachtige verschijning. Ook het lager gelegen Romeinse Dionysus theater is om stil van te worden.

 

Acropolis


Herodus Atticus

STAP TERUG IN DE TIJD: AKROPOLIS


Vanuit de Akropolis kun je zo doorsteken naar het nieuwe Akropolis museum. Van buiten is dit museum modern, maar binnen barst het van de vondsten uit vervlogen tijden. Wandel door dit eigentijdse museum en stap terug in de tijd. Tip: het museum heeft een prachtig dakterras met uitzicht op -daar is ie weer- de Akropolis.

 

Museum

DOE DE POLKA IN PLAKA


In Plaka wil je van vreugde spontaan de polka dansen. Met zijn smalle straten, historische overblijfselen en terrassen is dit een prachtig stukje oud Athene. Slenter over de bazar nabij Monastiraki plein, neem een Griekse koffie bij 1 van de rooftop barretjes en enjoy de view opa de Akropolis! Overigens is er een metrostation op Monastiraki dus dat is ideaal. Ook kun je vanuit de Akropolis zo deze wondere wijk binnen wandelen.

HOPPA OP NAAR DE OPERA


Bezoek het Stavros Niarchos centre. Dit culturele centrum is het miljoenenproject van scheepsmagnaat Stavros Niarchos. Maak gratis een rondleiding door dit moderne complex met mega bibliotheek, en operatheater. In dit theater worden concerten, voorstellingen gegeven. In de zomermaanden kun je in het bijbehorende park genieten van gratis concerten. Tip: neem vooral een kijkje op het dakterras, of het panorama dek voor een Million Dollar view.

 

Opera House

EVEN BAKKEN EN KRIJG DE TEINT VAN ONASSIS TE PAKKEN


Het fijne van een stedentrip Athene is dat je volop kunt profiteren van de stadsstranden, zoals: Glyfada beach. Dit is een gezellig stadsstrand op 50 min tram-afstand van het centrum van Athene. Bij dit strand krijg je er ook nog eens een glamour wijk cadeau. Er zijn veel mooie clubs aan zee. In Glyfada zijn tal van hippe barretjes en terrassen te vinden. Daarbij is het hier ook nog eens lekker shoppen. 3 vliegen in 1 klap.

 

Marina

VERGAAP JE AAN DE SPEELTJES VAN MILJARDAIRS

 

De Flisvos haven, nabij Piraeus, is een enclave van luxe jachten. Praal en pracht pronken zij aan zij in het water. Dus maak je bootschoenen maar nat en slenter over de boulevard. Dit is een haven van formaat. Er zijn dan ook veel shops, restaurants een bioscoop en zelfs een speeltuin voor de kleintjes. Flisvos is een fijne plek om op een bankje aan de kade te chillen of om in 1 van de restaurants de vangst van de dag te testen. Zelfs lang na de zonsondergang is het hier goed toeven.

Meer lezen van Laura? Klik hier om naar Reisachtig te gaan.

Athens riviera