Attica - Eleusis
Attica - Eleusis

Een klein stadje met een grote naam

Eleusis en haar Mysteriën: een must see als je in Athene bent

door Thea Tijssen - www.ronreizen.nl

Attica-Eleusis

Als je iets over Athene en de klassieke oudheid leest, kom je al snel op de ‘Mysteriën van Eleusis’ uit. Niet al die Mysteriën zijn inmiddels opgelost... 

Tegenwoordig is het vooral een industriële voorstad van Athene, die in niets meer doet denken aan de heilige stad die het ooit was. Met uitzondering van het heiligdom van de Mysteriën natuurlijk… En laten wij daar nou een bezoek aan hebben gebracht tijdens onze trip naar Athene.
 

Elefsina

GRIEKSE GIDS


Als je een beetje geïnteresseerd bent in verhalen uit de Griekse oudheid en mythen over goden en godinnen, dan moet je zeker naar Eleusis. Het verhaal achter deze plek is te mooi om over te slaan. Dus als je in de buurt bent, breng dan zeker een bezoek aan deze archeologische site. Al kun je ter plekke het hele verhaal horen van een Griekse gids, om je enthousiast te maken, vertel ik alvast wat ik er inmiddels van weet. 

Ploutonion

Persephone werd geboren als dochter van de oppergod Zeus en landbouwgodin Demeter (letterlijk ‘Moeder Aarde’). Ze was ontzettend mooi en dit was Hades (Pluto) – de god van de onderwereld – niet ontgaan. Hades ontvoerde Persephone en nam haar mee naar de onderwereld. Demeter ontdekte dat haar dochter spoorloos was en begon een lange zoektocht. Uiteindelijk hoorde ze dat haar dochter niet meer in de bewoonde wereld was, omdat zij geschaakt was door de god van de onderwereld. Demeter vroeg hulp aan Zeus. Hij verplichtte Hades Persephone terug te geven aan haar moeder, maar Hades ging hier niet volledig mee akkoord. Zo kwam het dat Persephone een deel van het jaar in de onderwereld woonde en het andere deel in de mensenwereld. Zomers was ze bij haar moeder, ‘s winters in de onderwereld. 

Elefsina

GOEDE OOGSTEN, SLECHTE OOGSTEN


De mythe van Persephone wordt door de Grieken gebruikt als verklaring voor de wisseling van de seizoenen. Persephone mocht in de lente en zomer op aarde haar moeder bijstaan. Dan was Demeter tevreden en zorgde zij voor goede oogsten. In de winter bleef Demeter achter in verdriet, waardoor de oogsten slecht waren. 


Attica - Eleusis

 

TOP SECRET


De mysteriën van Eleusis zijn verbonden met de ontvoering van Persephone. Vroeger, zo’n 2000 jaar lang (1600 tot 400 voor Christus), was Eleusis een van de vijf heilige steden, waar de Mysteriën van Eleusis (ook wel het Festival van Eleusis genoemd) pelgrims van over de hele wereld aantrokken. De aanbidders van het festival werden aangewezen – ‘uitverkoren’ – om deel te nemen aan het evenement. Gedurende het ritueel moesten ze een eed afleggen waarin ze beloofden niks te onthullen over het festival tegen niet-genodigden. Deed dat je dat wel? Dan kreeg je de doodstraf. Ja, realiseer je dat maar eens als je over de overblijfselen van deze heilige grond loopt… 

Attica - Eleusis

KLEIN MUSEUM


Tip: bezoek ook het museum dat zich op de top van de heuvel bevindt. Het is klein, maar zeker de moeite waard. Je ziet er onder meer de vondsten van de opgravingen van het heiligdom. Om even in de juiste context te plaatsen: Eleusis was het Lourdes, het Santiago de Compostella, het Bethlehem, het Bodhgaya van de wereld in die tijd. Bekijk de gehavende overblijfselen eens in dat licht en je voelt de opwinding van de Mysteriën geheid.  

 

Meer lezen van Thea? Klik hier om naar Ron Reizen te gaan. 

Eleusis