mount_athos_klein
Chalkidiki - Pro-Athos

Verken Pro-Athos in Chalkidiki

Tips van Anne Travel Foodie

door Anne de Graaf - www.annetravelfoodie.com

Als je aan Griekenland denkt, denken de meeste mensen aan de Griekse eilanden. Ik had zelf ook het beeld van hete zomers en het ontbreken van stranden als ik aan het Griekse vastenland dacht. Maar toen ontdekte ik Chalkidiki. Chalkidiki is een gebied in het vasteland van Griekenland, maar het heeft drie schiereilanden en daarom een lange kustlijn. Nadat ik de regio Chalkidiki had bezocht was ik super enthousiast. Op deze pagina vertel ik je alles over de regio Pro-Athos in Chalkidiki. Het wordt wellicht je favoriete Griekse regio.

Chalkidiki is een gebied in het Noordoosten van Griekenland. Het is ten Zuidoosten van Thessaloniki, de een na grootste stad van Griekenland. Thessaloniki heeft een vliegveld dat directe vluchten heeft naar veel Europese steden. Vanuit Nederland kun je zowel vanaf Amsterdam als vanaf Eindhoven naar Thessaloniki vliegen. Vanaf Thessaloniki rij je in een klein uurtje naar Chalkidiki.

Chalkidiki heeft 3 schiereilanden en een bergachtig gebied in het noorden van de regio. Door de drie schiereilanden (of ‘benen’) heb je meer dan genoeg kust. Sterker nog, het heeft de langste kustlijn van Griekenland. Het is meer dan 550 kilometer in totaal en heeft maar liefst 1.000 stranden. Dus je bent dan wel niet op een eiland, het voelt wel zo. Je krijgt eigenlijk drie eilanden voor de prijs van een.

 

pro_athos_strand_Chalkidiki

 

LOKALE PRODUCTEN


Alhoewel toerisme een grote sector is in Chalkidiki, produceert de regio ook veel producten. Aangezien er veel water in de regio is, kun je op veel plekken verse vis halen. Maar er zijn ook veel olijfbomen voor olijfolie of schoonheidsproducten waar olijf in zit zoals zeep of body milk. Er zijn verschillende boeren die hun eigen dikke Griekse yoghurt maken van hun eigen koeien- of schapenmelk. En Chalkidiki produceert 40% van de honing in Griekenland. Ze hebben zelfs veel verschillende smaken honing, afhankelijk van de directe omgeving van de bijenkorven. Kastanje en Pijnboom zijn mijn favorieten.

 

chalkidiki_Pro_Athos_honing

 

ACCOMMODATIE


Van de drie ‘benen’ heeft de meest linkse (Kassandra) de meeste hotels. Dit is ook het meest ontwikkelde schiereiland van Chalkidiki. Het tweede been (Sithonia) heeft prachtige natuur en is minder toeristisch dan Kassandra. Een groot deel van het derde been is bezet door Mount Athos. Deze soevereine staat huisvest 20 kloosters. Dit deel van het schiereiland is niet toegankelijk voor vrouwen. Maar het eerste deel van het schiereiland ‘Pro-Athos’ is geweldig om te bezoeken en je kan er mijn favoriete accommodatie van Chalkidiki vinden: Eagles Resort. Er zijn twee delen: het hotel Eagles Palace en de privé villa’s bij Eagles Villas. Wij verbleven in een hotelkamer in Eagles Palace en het was geweldig. We hadden een comfortabele kamer met twee badkamers en een ruim balkon met uitzicht op zee.

 

chalkidiki_pro_athos_zonsondergang

 

PRO-ATHOS


Het onderste gedeelte van het rechter schiereiland heet ‘Mount Athos’. Op dit gebied staan 20 kloosters. Het is een erg uniek stuk land waarvan ik denk dat je het nergens anders op de wereld vindt. Je kan dit gebied als vrouw niet bezoeken en als man alleen als je toestemming hebt van een van de kloosters. Gelukkig kan je een boottocht langs een deel van het schiereiland boeken, zodat je toch de prachtige kloosters kan zien.

 

mount_athos_klein

 

De boot vertrekt vanaf het stadje in Pro-Athos Ouranoupoli. Je vindt er verschillende leuke restaurants en winkels. Mijn favoriete restaurant in Ouranoupoli is Kokkinos. Bij Kokkinos koken ze geïnspireerd op de 5 elementen. Je kent waarschijnlijk de vier elementen (aarde, vuur, wind en water). Maar Aristoteles, die geboren is in Chalkidiki, heeft een vijfde element toegevoegd: Aether. Bij Kokkinos krijg je een 5 gangen menu waarvan elk gerecht geïnspireerd is op een van deze elementen.

 

kokkinos_chalkidiki

 

AMMOULIANI

 

Naast Pro-Athos vind je het eiland Ammouliani waar je met de boot naartoe kunt. Het duurt slechts 10 minuten om de overkant te bereiken. Op Ammouliani kun je een van de mooie stranden bezoeken of lekker lunchen bij Restaurant Tzanis.

 

Meer lezen van Anne? Klik hier om naar Anne Travel Foodie te gaan.