Chios

Prachtig Chios

Veelzijdig eiland wat veel te bieden heeft

door Marcella Molenaar - www.marcellamolenaar.nl

Vlakbij de bekende eilanden Kos en Lesbos ligt het onbekende eiland Chios. De Turkse kust ligt op een steenworp afstand. Chios is een prachtig, veelzijdig eiland wat veel te bieden heeft. Van ruige kustlijnen met helderblauw water tot eeuwenoude historie en de productie van een belangrijk export product: Masticha. 

Mesta

KNUSSE MASTIEKDORPEN


Je bezoek aan de mastiekdorpen in het zuiden van Chios kun je het beste starten met een bezoek aan het Chios Mastic Museum. Hier leer je wat mastiek is en hoe dit geproduceerd en geoogst wordt. Je kunt er naar filmpjes kijken, maar het museum staat ook vol attributen die met de oogst te maken hebben. Als je dan vervolgens langs de velden vol mastiekbomen rijdt, dan weet je waar het om draait. Rondom deze plantages vind je 20 mastiekdorpen. Mestá en Pyrgi zijn de meest bekende. De mastiekdorpen zijn oud en heel sfeervol en je vindt er vele knusse straatjes waar je doorheen kunt slenteren.

Pyrgi

FIETSEN DOOR KAMPOS


Als je door het zuiden van Chios stad rijdt, dan valt het je al snel op dat je langs een hoge muur rijdt. Achter die muur vind je de wijk Kampos. In dit gebied vind je luxueuze woningen en kilometers lange fruitgaarden met citrusvruchten. Het is erg leuk om hier een fietstour te boeken en af en toe een kijkje te nemen op een erf van een geweldig complex.

 

HIKEN VAN VOLISSOS CASTLE NAAR HET STRAND


In het schattige stadje Volissos kun je door knusse straatjes een eind omhoog klauteren zodat je bij het kasteel komt. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de omgeving. Dit is het startpunt van een geweldige hike van 2 uur georganiseerd door Goat Trails. Je loopt door een afwisselend landschap met boomgaarden en open vlaktes en eindigt bij het strand. 

chios avavatos

LOOP DOOR GHOST VILLAGE ANAVATOS


Dit is het meest historische dorp van het eiland. Dit dorp is gebouwd op een rots van 450 meter hoog en was ooit heel belangrijk. Na de aardbeving in de 19e eeuw is het dorp verlaten waardoor het er nu leeg en verlaten uit ziet. Het is bizar om door de lege straatjes en langs vervallen huizen te lopen. Het is een intrigerende ervaring, heel bijzonder. 

Chios

RONDRIJDEN OVER HET EILAND


Naast de bekende plaatsen van Chios waarover je leest in folders, zijn er ook veel onbekende plekken die niet genoemd worden. Deze kom je tegen als je over het eiland rijdt. Over kronkelende weggetjes en mooie bergpassen met een geweldig uitzicht. Je treft dan bijvoorbeeld het geweldige strand van Mastichochoria, het schattige plaatsje Lithi of het klooster van Nea Moni. Onverwachte pareltjes ontdekken is het mooiste wat er is!

 

Meer lezen van Marcella? Klik hier om naar Marcella Molenaar te gaan.