Aegina
Egina

Op een steenworp afstand van Athene

Cultuur en mooie strandjes

door Maartje Didden - www.reistips.nl

Toen mij gevraagd werd om naar Egina af te reizen, was het eerste wat ik deed deze bestemming intypen op de welbekende zoekmachine op internet. Eerlijk waar; ik had er nog nooit van gehoord. En dat terwijl het vlakbij Athene ligt!

Omdat ik pas ’s avonds laat ik Athene aan kwam, heb ik hier één nachtje geslapen in het Tiare Hotel. Een prachtig hotel met uitzicht op de Akropolis en handig gelegen tegenover de metrohalte. De volgende ochtend pakte ik de metro naar de haven van Piraeus, vanaf waar ik met de ‘Flying Dolphin’ boot binnen 40 minuten op het prachtige eiland Egina stond.

Aegina
 

EGINA

 

Het eilandje is vooral erg in trek bij de Griekse bevolking zelf en wat zeilers die er even aanmeren. Dat maakt dat het niet overspoeld wordt door toeristen en je je hier echt nog in het authentieke Griekse eilandleven kunt onderdompelen. Egina is in een ver verleden zelfs even de hoofdstad van Griekenland geweest, nog voordat Athene dat was, waardoor er veel cultuur te vinden is. Zo tref je er niet alleen mooie statige gebouwen aan, maar ook de prachtige tempel van Aphaia in het midden van het eiland en wat door sommigen ‘de Akropolis van Egina’ wordt genoemd in de hoofdstad. Daarnaast staat het bekend om haar overheerlijke pistachenoten en vind je er, net als op de andere Griekse eilanden, de mooiste strandjes. Een perfecte mix van cultuur en ontspanning dus! 

Kerk

EGINA-STAD


Met de veerboot vanuit Athene kom je aan in de gelijknamige hoofdstad. In deze stad heb ik ook geslapen. Ik verbleef ‘bij Kostas’, een hartstikke lieve man die in één van de rustige straatjes precies achter de haven wat kamers verhuurt naast zijn woning. De kamers zijn basic ingericht, maar wel heel schoon en deden me een beetje denken aan mijn eerdere backpackersreizen qua sfeer. Er was namelijk een leuk balkonnetje en een nog leuker binnentuintje, waar je onder een limoenboom kon genieten van je zelf gekochte hapjes en drankjes. Het eerste dat opvalt als je in Egina-stad aankomt is de hoeveelheid boten en een paar mooie kerkjes aan de haven. Na aankomst kun je hier ook meteen terecht voor een lekker hapje en drankje. Altijd een goed begin van je vakantie! Ik heb mezelf ’s middags getrakteerd op een Griekse salade en Souvlaki bij het restaurantje Tsias; een van de kleinere restaurantjes aan de haven, waar je voornamelijk lokale Grieken ziet. 

 

VERVOER


Ook je vervoer op de rest van het eiland kun je hier direct regelen. In de haven zie je, naast de ticketloketten voor de boten, een grote taxistandplaats. Je betaalt tussen de €7 en €15 per enkele rit om je naar één van de andere mooie plekken op dit eiland te laten brengen. Wil je liever wat meer vrijheid en kosten besparen? Huur dan net als ik je eigen vervoersmiddel. Er zitten een paar bedrijfjes, je herkent ze aan de uithangborden, waar je voor ongeveer €45 per dag een auto kunt huren. Wil je volledig meegaan in de Griekse cultuur? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een scooter. Het eiland is niet erg groot, waardoor je met een huurauto binnen een paar dagen het maximale uit je trip kunt halen. De bezienswaardigheden in Egina-stad zelf kun je overigens ook prima lopend bereiken. Als je met de haven in je rug linksaf slaat en langs de zee blijft lopen zie je al snel de ‘heuvel van Kolona’ opdoemen. 


heuvel van Kolona

DE AKROPOLIS VAN EGINA

 

Deze plek wordt door sommigen ‘de Akropolis van Egina’ genoemd. De plek had oorspronkelijk drie tempels, maar helaas staat er nu nog maar één zuil overeind. Naast deze archeologische vindplaats staat er een interessant museum waar heel veel beelden en potten uit het oude Griekenland te bewonderen zijn. Ondanks het feit dat de meeste tempels verwoest zijn, zie je hieraan goed hoe belangrijk Egina is geweest voor de Grieken. En vanaf deze plek heb je een schitterend uitzicht over zowel Egina-stad als het achterliggende strand van Kolona. ’s Avonds is het een gezellige boel in de hoofdstad met al haar restaurantjes. Tip: verover net voor zonsondergang een strandtafeltje op Avra beach, eventueel met een zeevruchtenschotel erbij, en geniet hier van de mooiste vergezichten (overdag kun je hier trouwens ook zwemmen, net als bij Kolona beach!). Loop na zonsondergang terug over de kade en doe jezelf tegoed aan een avondmaal in de branding bij bijvoorbeeld restaurant Dromaki of Babis. 

Aigina_pistache

PISTACHENOTEN


Ik noemde deze lekkernij in het begin al even; de pistachenoot. De meeste Griekse pistachenoten komen dus van dit kleine eilandje af. Het is dan ook niet gek dat je tijdens je roadtrip hele weilanden vol pistachebomen ziet. Helaas was de oogst net geweest (deze vindt plaats in augustus) toen ik er was en waren de pistacheboeren bezig met ‘de grote schoonmaak’, waardoor ik geen pistacheboer heb kunnen bezoeken. Toch heb ik veel geleerd over de pistachenoot door een bezoekje te brengen aan de winkel Mourtzis in Egina-stad. Je vind deze winkel achter de vismarkt. Het is een ware delicatessenwinkel met de meest heerlijke producten en, leuk detail, een echt familiebedrijfje! Vader is pistacheboer, moeder staat in de winkel en de zoon heeft zich van engineer om laten scholen tot patissier. En dat laatste proef je! Van bonbons tot baklava en van likeurtjes van de pistachebloem tot allerlei soorten smeersels; mmmmm het water loopt me weer in de mond… Door de grond op Egina krijgen de pistachenootjes van buiten een wat roze kleur en smaken ze anders, maar een stuk lekkerder, dan de nootjes die ik altijd in Nederland koop! Je zult zien dat er aan de haven ook allerlei meer toeristisch ogende kraampjes zijn waar je pistachenootjes kunt kopen, maar echt; neem van mij aan dat je de winkel van de familie Mourtzis niet over mag slaan. Zorg alleen wel voor voldoende ruimte in je koffer, want je gaat hier zeker niet met lege handen weg. 

Ik heb me laten vertellen dat in de tweede week van september jaarlijks het ‘pistachefestival’ plaats vindt op het eiland. Dit schijnt echt een beleving te zijn. Goed excuus voor mij om nog eens terug te gaan, dit keer met een legere koffer.

Tempel

TEMPEL VAN APHAIA


Vlakbij de meest toeristische badplaats van het eiland, Agia Marina, op de top van de Mesagro heuvel, kun je je culturele hart nog verder ophalen. De tempel van Aphaia is één van de mooiste klassieke tempels van Griekenland. Deze Dorische tempel stond zelfs model voor het welbekende Parthenon in Athene en is dus ook ouder. Rond 495 voor Christus is deze tempel gebouwd en tot op heden is hij niet gerestaureerd. Het bijzondere is dat hij ondanks zijn ouderdom wel heel goed bewaard is gebleven! In het midden van de tempel zie je twee lagen met zuilen bovenop elkaar. Mij is verteld dat dit de enige tempel is waarbij ze dit hebben aangetroffen en dat ze tot op de dag van vandaag niet exact weten waarom dit zo gebouwd is. In ieder geval maakt dit het extra speciaal! Vanaf de tempel heb je overigens ook een schitterend uitzicht over deze hoek van het eiland. Naast de tempel vind je nog een klein museum. De reisafstand (met een auto) vanaf Egina-stad is ongeveer 20 minuutjes. Een bezoekje aan deze tempel mag je zeker niet overslaan als je naar Egina gaat.

Fresco

DE PALEA CHORA VAN EGINA 


Als je vanuit de tempel van Aphaia nog een minuut of 10 doorrijdt, bereik je deze andere culturele bezienswaardigheid van het eiland. ‘Palea Chora’ betekent ‘Oude stad’ in het Grieks en veel gebouwen op dit gedeelte van het eiland stammen dan ook al uit de 9de eeuw. In die tijd werden veel havenplaatsen op de Griekse eilanden regelmatig aangevallen door piraten. Dit was de reden dat de bevolking nieuwe steden en dorpen bouwden op hoger gelegen plaatsen. Voorafgaand aan mijn reis had ik gelezen dat hier wel 365 kerkjes stonden (één voor elke dag van het jaar), maar volgens mijn gids bleek dat een mythe te zijn. Op dit moment staan er nog zo’n 70 kerkjes, waarvan er 33 open zijn voor publiek. De huizen zijn helaas grotendeels verwoest. De kerkjes zijn gebouwd van stenen die gewonnen zijn uit de berg waar ze op staan. Daardoor vallen de kerkjes van ver af bijna niet op.

Aigina weg

PRACHTIGE FRESCO'S

 

Er loopt een wandelroute langs al deze kerkjes. Je moet er wel wat trappen voor beklimmen, maar je krijg er een mooi uitzicht over de omgeving voor terug. Een aantal kerkjes kun je dus nog betreden en daar vind je soms zelfs oude muurschilderingen. Als je met de kerkjes in je rug staat, kijk je uit op het Klooster van de Heilige Nektarios en de gigantische bijbehorende kerk. Hier zag ik, ook vandaag de dag, nog diverse mensen die deze heilige plek bezochten als een soort bedevaartsoord. In het klooster kun je giften brengen en op die manier vragen om hulp bij bepaalde problemen. De kerk die ernaast staat is van buiten al schitterend, maar eenmaal binnen werd ik pas echt overdonderd door de prachtige fresco’s. 

Moni

PERDIKA EN HET VERLATEN EILANDJE MONI


Na al deze mooie culturele ontdekkingen, was ik wel toe aan een paar uurtjes luieren. Ik had gelezen over het kleine vissersplaatsje Perdika en het nabij gelegen Moni. Ook dit pittoreske plekje bereikte ik met mijn huurauto, vanuit Egina stad, binnen 20 minuten. Bij aankomst zag ik direct dat dit dé plek is om verse vis en zeevruchten te eten. Er zitten diverse leuke restaurantjes. Ik at bij Antones en dat was heerlijk én zonder Tripadvisor stickers zoals sommige andere tentjes waar vooral Engelse zeilers zaten. Vanuit hier kun je voor €5 op een bootje stappen naar het verlaten eiland Moni. Het tochtje duurt slechts 10 minuten. Op Moni vind je één bar en een handjevol mensen die hier aan het genieten zijn van de rust en de prachtige azuurblauwe en heldere zee. Verder hoor je hier alleen de vogels fluiten. Dit was voor mij denk ik wel een van de mooiste strandjes waar ik ooit geweest ben! 

Zonsondergang

TOT SLOT


Al met al viel ik in Egina van de ene verbazing in de andere; dat zo’n klein eilandje toch zoveel te bieden heeft! Het is haast bijzonder, maar juist extra tof, dat er nog maar weinig buitenlandse toeristen komen. Wil je een paar dagen naar een Grieks eilandje mét cultuur, bezoek dan zeker eens Egina! Of verleng je citytrip naar Athene met 2 dagen en neem de boot naar dit eilandje; een perfecte combinatie wat mij betreft! 

 

Meer lezen van Maartje? Klik hier om naar Reistips te gaan.