Vikos
Epirus - Ioannina

Dynamiek, historie en gezelligheid

Dé verrassing van het Griekse vasteland

door Marloes de Hooge - www.travelvalley.nl

Wie aan Griekenland denkt, denkt waarschijnlijk als eerste aan zonovergoten eilanden. Dat is logisch, want de Griekse eilanden zijn populaire vakantiebestemmingen. Maar wist je dat je de échte verrassingen van Griekenland op het vasteland vindt? En zeker wanneer je naar het noorden reist. Daar vind je hoge bergen, diepe kloven en schitterende oude bergdorpjes. Maak kennis met de regio Ioannina in het noordwesten van Griekenland, een regio die je compleet zal verrassen! 

Ioannina bij het meer

Ioannina is de naam voor de stad én voor de regio rondom. Ioannina ligt in de provincie Epirus, waarvan de naam wellicht wel een belletje doet rinkelen. Er wordt wel vaker gezegd dat een stad álles heeft, maar in geval van Ioannina is dat ook echt zo. In de stad vind dynamiek, historie en gezelligheid, maar binnen een uur rijden ben je midden in de natuur en sta je oog in oog met een van de diepste kloven op aarde. Het is bijzonder wat Griekenland zo lang voor ons verborgen heeft weten te houden… 

meer

ONTDEK IOANNINA, DE STAD AAN HET MEER


De stad Ioannina ligt in het noorden van Griekenland, hemelsbreed zo’n 70 kilometer van de grens van Albanië. Het is een echte studentenstad en dat betekent dynamiek, gezelligheid en ontspanning. Maar Ioannina ademt ook historie: de geschiedenis gaat heel ver terug. Het oude centrum van de stad wordt omgeven door een stadsmuur. De locals noemen dit ‘het kasteel’ van de stad. Duik de smalle straatjes van het kasteel in, want daar zie je pas echt goed hoe mooi deze stad is. 

Trek zeker ruim de tijd uit voor het bezoeken van boeiende musea, want die zijn er volop. Deze twee mag je zeker niet missen: het Silversmithing Museum en het Archeologisch Museum. Het zijn moderne musea die op een unieke manier een deel van de geschiedenis van de stad vertellen. 

Wat Ioannina het allerleukst maakt is de ligging. De stad ligt namelijk aan een meer: Lake Pamvotis. Rondom lopen prachtige wandel- en fietspaden en ’s zomers wordt er volop geroeid op het meer. Midden in Lake Pamvitos ligt een eilandje; het wordt het eilandje zonder naam genoemd. Neem zeker ook een bootje er naartoe. Op het eilandje vind je een klein dorpje, een oud klooster en wat gezellige terrasjes.  

Metsovo

METSOVO

 

Het bergdorpje Metsovo ligt op 50 minuten rijden van Ioannina. Binnen een uur waan je je in een compleet andere wereld. Metsovo is een charmant stadje en de perfecte bestemming voor sportievelingen. Je kunt er schitterende hikes maken, fietsen rondom een prachtig stuwmeer en de lekkerste wijnen van Griekenland proeven. 

Ben je een wijnliefhebber, ga dan zeker wijn proeven bij Katogi Averoff in Metsovo. Deze moderne wijnmaker maakt niet alleen een van de beste wijnen van Griekenland, maar ook de ligging met uitzicht over de bergen en wijnvelden maakt dit tot een geweldige plek.

Natuur van Ioannina

NATIONAAL PARK TZOUMERKA


Voor Nationaal Park Tzoumerka moet je meerdere dagen uittrekken. Dit berggebied is zo mooi en veelzijdig dat je je er geen seconde gaat vervelen. Je vindt er eeuwenoude bergdorpjes, de ene nog mooier dan de andere. Kalarites en Sirako zijn bijzonder. Tussen deze twee dorpjes ligt overigens ook een heel mooi wandelpad. En neem ook een kijkje bij de Moni Kipinas. Dit oude klooster ligt compleet verscholen in de bergen. 

Maar het leukste om te doen in Tzoumerka: ga raften op de rivier Arachthos. Onderweg zul je verrast worden door de schoonheid van de natuur. Hoge overhangende rotsen, watervallen en smalle kloven zullen je raft-avontuur nóg leuker maken. 

Zagori

HET NATUURSCHOON VAN ZAGORI
 

De regio Zagori is stiekem mijn favoriet in de omgeving van Ioannina. De schoonheid van de natuur hier overtreft alles. Eeuwenoude bergdopjes zijn nog volledig in tact en vormen de perfecte uitvalsbasis om deze regio te ontdekken. Het zal je niet verbazen dat natuurliefhebbers van over de hele wereld naar deze plek komen. 

De Vikoskloof is het hoogtepunt in de Zagori. Deze kloof is maar liefst meer dan 900 meter diep en op het smalste punt slechts één meter breed. Je kunt verschillende wandelingen door de Vikos kloof doen, maar de mooiste, en meest legendarische route,  is de Pindus Horseshoe. Een driedaagse hike die dwars door de kloof heen gaat.

 

Meer lezen van Marloes? Klik hier om naar Travelvalley te gaan. 

Moni