Aoos_Springs_Lake
Epirus - Metsovo

Het traditionele bergdorpje Metsovo

The Jewel of Epirus

door Marcel Korbee - www.travelmadness.nl

Metsovo is absoluut een reis naar het binnenland van Noord-Griekenland waard. Ik bracht recent een bezoek aan het kleine bergdorp en dat overtrof al mijn verwachtingen. Een charmant en sfeervol centrum, goede restaurants, vriendelijke inwoners en een groot aanbod aan outdoor activiteiten. Waar het dorp klein is, zijn de bezienswaardigheden in Metsovo groots. Lees hier meer over wat je allemaal kunt zien en doen in Metsovo.

METSOVO IN GRIEKENLAND
 

Metsovo is een traditioneel dorp met een authentiek karakter vlakbij het Zagoria-gebied. Het bergdorp ligt ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van Ioannina en is gebouwd tegen de hellingen van het Pindosgebergte op een hoogte van 1.160 meter. Metsovo wordt vaak ‘The Jewel of Epirus’ genoemd. Het indrukwekkende Aoos Springs Lake ligt ten noorden van het dorpje. In de bergen rondom Metsovo leven nog steeds beren en volgens sommigen is de naam van het dorp afgeleid van de twee Slavische woorden ‘mets’ en ‘ovo’ waarvan de letterlijke vertaling ‘dorp van de beren’ is. De meeste bewoners stammen af van de Vlachen, een volk dat nomadische herders zijn die generaties lang in de regio hebben gewoond en waarvan de oorsprong uit aangrenzende Balkanlanden afkomstig is.

Wanneer je in het bergdorp rondloopt, zal je je eerder in Zwitserland of Oostenrijk wanen dan in Griekenland. De bergachtige omgeving in combinatie met de bouwstijl van de huizen zorgen voor deze associatie. In Metsovo en omgeving zijn eeuwenoude tradities bewaard gebleven: ambachtelijk houtsnijwerk, weef- en borduurwerk, lokaal geproduceerde kaas en veelbelovende wijnen worden hier gemaakt. Middelpunt van het dorp is Plateia, een plein waar jong en oud zich verzameld op de bankjes en toeristen op de terrassen van de taverna’s. Als outdoor liefhebber kun je in Metsovo je hart ophalen. Het is een prima uitvalsbasis voor diverse wandelingen en fietstochten. In de wintermaanden is Metsovo the place to be voor een wintersportvakantie in Griekenland. Je zal in de skigebieden veel Grieken op de latten aantreffen.

 

Metsovo

DE LEUKSTE DINGEN OM TE DOEN IN METSOVO
 

Metsovo wordt gezien als een van de mooiste en beste bestemmingen voor hikers in Europa. Als je een wandeling wilt maken, is de Ursa Trail perfect. Deze 40 kilometer lange wandelroute voert je over groene heuvels met fantastische uitzichten over het Pindosgebergte. Meer van de bergachtige omgeving van Metsovo ontdekken? Stap op een e-bike en fiets naar Aoos Springs Lake. Je rijdt door een betoverend landschap: uitgestrekte vlaktes met op de achtergrond indrukwekkende bergen en schaapherders die met hun kudde onderweg zijn naar het dal. Op warme zomerdagen is het gigantisch kunstmatige meer ook een geweldige plek om te suppen.

Ondanks dat het een klein bergdorp is, is er genoeg te doen in Metsovo. Dwaal door de charmante straatjes, bezoek de wijnkelders van Katogi Averoff Winery, wandel naar de Monastery of Agios Nikolaos, kom meer te weten over de geschiedenis van Metsovo in het Folk Art Museum, bewonder het interieur van de Church of Agia Paraskevi en geniet in een van de parken vanaf een bankje van de fantastische uitzichten op de omringende bergen. En na een dag vol indrukken schuif je aan bij een van de vele taverna’s in het centrum om van de lokale specialiteiten te genieten. Benieuwd naar de bezienswaardigheden in Metsovo en omgeving?

 

DWAAL DOOR DE CHARMANTE STRAATJES
 

Metsovo is een doolhof van geplaveide straatjes. De hoger gelegen steegjes heb je als voetganger helemaal voor jezelf. Hier geen getoeter van auto’s en scooters, maar absolute rust. Wees niet bang om te verdwalen. Je vindt de weg altijd weer terug naar de Plateia, het kloppend hart van het Griekse bergdorp. De architectuur van Metsovo is erg typisch: stenen huizen, en een bovenste verdieping in hout, met erkers die uitsteken. In hartje winter, wanneer de sneeuw tot meer dan een meter hoog ligt, bewijst een dergelijke bouw zijn nut. Metsovo is ook toeristisch erg aantrekkelijk wat te merken is aan het grote aantal taverna’s en hotels in het dorp, om nog te zwijgen van de talloze winkeltjes met lokale specialiteiten en ambachtelijke producten.

 

BEZOEK HET FOLK ART MUSEUM IN METSOVO
 

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Metsovo, dan is een bezoek aan het Folk Art Museum een aanrader. De ongeveer 45 minuten durende rondleidingen starten elk half uur. Een rijke verzameling lokale kleding, oude iconen, geweven kleding, prachtige tapijten en veel gebruiksvoorwerpen worden tentoongesteld in het volledig gerenoveerde 19e-eeuwse herenhuis. Maar je krijgt ook antwoord op de vraag waarom Agia Paraskevi de patroonheilige van het dorp is en waar de grote wollen pompons op de schoenen van de Vlachen echt voor zijn. Het museum is dagelijks geopend (behalve donderdag) van 09:00 uur tot 13:30 uur en 15:00 uur tot 17:00 uur. Een entreekaartje kost 3,00 euro (oktober 2019).

 

BEWONDER GRIEKSE KUNST IN HET AVEROFF MUSEUM
 

Ben je een kunstliefhebber? Bezoek dan het Averoff Museum in het centrum van Metsovo. In het drie verdiepingen tellende museum worden schilderijen, sculpturen, tekeningen en gravures van Griekse kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw tentoongesteld. Zeker de moeite waard om je een middag te vergapen aan de uitgebreide collectie van beroemde Griekse schilders en beeldhouwers. Het kunstmuseum is dagelijks geopend – met uitzondering van dinsdag – van 10:00 uur tot 16:00 uur. Rondleidingen vinden elke vrijdag en zaterdag om 13:00 uur plaats. De toegangsprijs is 2,00 euro (oktober 2019).

 

PROEF DE LOKALE SPECIALITEITEN
 

Metsovo heeft heel wat lokale lekkernijen op de kaart staan. De meeste bekende is de Metsovone, een gerookte kaas die je geproefd moet hebben: stevig, een tikkeltje zout en pikant van smaak. De kaas uit Metsovo wordt hier gegeten met tomaten uit de oven. Het Griekse bergdorp is ook bekend wegens zijn chilopites, een pasta met een typische vorm die je nog het meest met tagliatelli zou kunnen vergelijken. In een kleipotje met vlees en tomaat zeker niet te versmaden. Ook heerlijk: de plaatselijke worst, waar stukjes prei zijn in verwerkt, chorta en preitaart. Alles wordt natuurlijk doorgespoeld met de plaatselijke wijn: een etiket dat best bekend is, namelijk Katogi Averoff. Het is een van de meest gerenommeerde wijnen in Griekenland.

 

Monastery_Agios_Nikolaos

MONASTERY OF AGIOS NIKOLAOS BEZOEKEN
 

Onder aan de berg van Metsovo ligt heel idyllisch dit klooster. Je moet er wel een fikse wandeling voor over hebben. Vanaf het centrale plein – Plateia – in Metsovo loop je in de richting van de apotheek. Vanaf hier volg je de bordjes ‘Monastery of Agios Nikolaos’. Een steil bergpad – onderdeel van de Ursa Trail – leid je naar het klooster. En ja, die moet je later ook weer omhoog. Maar alle moeite wordt dubbel en dwars beloond. Het klooster werd waarschijnlijk in de 14e eeuw gebouwd en is in 1960 voor het laatst gerestaureerd. De kleine kapel is een juweeltje, helemaal bedekt met schitterende 17e-eeuwse fresco’s waarvan de kleuren goed bewaard gebleven zijn. Onderweg heb je een fantastisch uitzicht op de bergen, maar ook op de wijngaarden van Katogi Averoff Winery. Monastery of Agios Nikolaos is dagelijks geopend (behalve op vrijdag) van 09:00 uur tot 15:00 uur.

 

RONDLEIDING EN WIJN PROEVEN BIJ KATOGI AVEROFF WINERY
 

Ben je een wijnliefhebber, ga dan zeker wijn proeven bij Katogi Averoff in Metsovo. Deze moderne wijnmaker maakt niet alleen een van de beste wijnen van Griekenland, maar ook de ligging met uitzicht over de bergen is fantastisch. Het wijnhuis is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 16:00 uur voor rondleidingen en proeverijen. De rondleiding van 30 minuten door de wijnkelders is gratis. Tussen de meer dan duizend eiken vaten kom je meer te weten over de geschiedenis van Katogi en worden er video’s getoond die de verschillende stadia van het wijn maken laten zien. Om 15:00 uur start de laatste tour. Wijnproeverijen dienen minimaal één dag van tevoren gereserveerd te worden.

Agia_Paraskevi

BEWONDER HET INTERIEUR VAN DE CHURCH OF AGIA PARASKEVI

De 16e-eeuwse kerk in het centrum van Metsovo is niet alleen een spirituele en toegewijde plaats, het is ook een indrukwekkend cultureel monument. Het retabel, gemaakt door lokale houtsnijders in 1730, is van grote artistieke waarde. De schilderijen dateren uit de periode tussen 1700 en 1730. De tien prachtige afbeeldingen van de onderste laag zijn Russisch en dateren tussen 1820 en 1840. Ze zijn eerbetoon aan rijke Metsovieten in Rusland. Opvallend is dat de kerk van Agia Paraskevi een dubbele preekstoel heeft. De eerste voor het lezen van het evangelie en de tweede voor het lezen van de preek. Kostbare ornamenten van de kerk zijn de mozaïeken, kopieën van de tegelmozaïeken van de Galla Placidia in Ravenna. Het is verboden om te fotograferen in de Church of Agia Paraskevi. Toegang tot de kerk is gratis.

 

WANDEL DOOR HET PARK EN GENIET OP EEN BANKJE VAN DE FRAAIE UITZICHTEN

In het midden van het park staat de 17e-eeuwse Church of Agios Georgios. De kleine kapel wordt omringd door grote kastanjebomen. Het park is een echte oase en geeft je de kans om de bergachtige frisse lucht in te ademen, terwijl je ontspant op een bankje achter de kerk van Agios Georgios. In de groene long van Metsovo geniet je van weidse uitzichten over het dorp en de hellingen van het Pindosgebergte. De wandeltuin ligt tussen het centrum van Metsovo en Averoff Katogi Winery en is een fijne plek voor een korte stop.

 

FIETSEN IN METSOVO: STAP OP EEN E-BIKE NAAR AOOS SPRINGS LAKE 

Ontdek de bergachtige omgeving van Metsovo op een oer-Hollandse manier. Stap op een e-bike en fiets naar Aoos Springs Lake. Deze 50 kilometer lange fietsroute voert je door een adembenemend landschap, langs landerijen waar boeren aan het werk zijn en onderweg kom je schaapherders tegen die met hun kudde op weg zijn naar het dal. Het landschap is fantastisch en de panoramische vergezichten magisch. De fietstocht gaat grotendeels door de bergen en je zal dan ook flink aan de bak moeten. Maar door de fiets met trapondersteuning is het beklimmen van de heuvels geen enkel probleem. Je kunt een tour boeken waarbij je om het meer heen rijdt of een fietstocht waarbij je langs het meer rijdt en het bergdorpje Chrysovitsa bezoekt.

Aoos_Springs_Lake

WANDELEN IN METSOVO: HIKEN OP DE URSA TRAIL
 

De Ursa Trail is een wandelpad rond Metsovo en bestaat uit twee routes: Ursa Trail, 40 kilometer lang en ongeveer 2.700 meter hoogteverschil, en het kortere circuit On the Tracks of the Bear, 20 kilometer lang met een hoogteverschil van 1.050 meter. Je kunt een gedeelte lopen of het wandelpad in meerdere dagen voltooien. De route staat erg goed aangeven. Om fout te lopen moet je dan ook goed je best doen. De wandelroute voert je door dichte naaldbossen, over steile bergpassen en langs diepe afgronden. Onderweg heb je een fantastisch uitzicht op de heuvels van het Pindosgebergte. Metsovo wordt niet voor niets gezien als een van de mooiste en beste bestemmingen voor hikers in Europa.

 

Ursa_Trail

HOE KOM JE IN METSOVO?
 

In drie en een half uur vlieg je vanaf Amsterdam naar Athene. Vanuit de Griekse hoofdstad is het nog een klein uur vliegen naar Ioannina. De transfer vanaf de kleine luchthaven naar mijn hotel in Metsovo was bij de reis inbegrepen, maar voor meer vrijheid ter plaatse raad ik je aan een auto te huren. Zelf kies ik altijd voor Sunny Cars. Bij deze verhuurmaatschappij boek je namelijk altijd all-in, dus inclusief verzekeringen. Een andere optie is een auto huren in Athene en een roadtrip door het noorden van Griekenland maken.

Rij vanuit Athene via Meteora, Tzoumerka, Ioannina en Zagoria naar Metsovo. Kies je voor deze afwisselende rondreis, dan combineer je authentieke dorpjes en prachtige natuur in één vakantie. Sluit je roadtrip Griekenland af met een stedentrip Athene. Ben je de drukte van de Griekse hoofdstad zat of heb je de Akropolis al eens beklommen, bezoek dan de Tempel van Poseidon op het schiereiland Attika. Het pronkstuk uit de 5e eeuw voor Christus is gewijd aan de Griekse zeegod en staat boven op Kaap Sounio. En wil je in Sounio overnachten, dan kan ik je Cape Sounio Grecotel Exclusive Resort aanraden.

 

VERVOER IN METSOVO
 

Verblijf je net als ik in Grant Forest Metsovo, dan is een auto erg handig. Maar ook zonder dit voertuig kun je je prima redden in Metsovo. Een taxirit vanaf het hotel naar het centrum van Metsovo kost 15,00 euro enkele reis (oktober 2019). Op het centrale plein in het dorp is een taxistandplaats. Houd er wel rekening mee dat er niet altijd taxi’s op het plein staan. Het kan dus voorkomen dat je lang moet wachten, vooral aan het einde van de middag en in de avond. Tip: bel een van de lokale taxibedrijven en vraag bij het verlaten van de taxi het visitekaartje van de chauffeur. Zo kun je op elk gewenst moment van de dag een taxi bellen.

De meeste taxichauffeurs kunnen zich redelijk verstaanbaar maken in het Engels. Spreek duidelijk af waar je opgehaald wilt worden. Zelf sprak ik altijd bij de taxistandplaats in het centrum af. Er rijden geen bussen van Grand Forest naar Metsovo en andersom. De afstand van het hotel naar het centrum van Metsovo is een kleine 11 kilometer. Er is echter geen mogelijkheid om deze afstand te voet af te leggen omdat er geen wandelpad is, alleen een autosnelweg. Daarentegen kan je Metsovo het beste te voet ontdekken. Houd wel rekening met het niveauverschil van de straatjes. Om de bezienswaardigheden in Metsovo te bezoeken, zal je wel moeten klimmen. Tip: trek goede wandelschoenen aan die je comfort geven bij je ontdekkingstocht in Metsovo.

 

ETEN EN DRINKEN IN METSOVO
 

Aangezien de Grieken eten belangrijk vinden, zijn er meer dan genoeg restaurantjes te vinden. Uit eten in Metsovo is dus geen enkel probleem. Door het enorme aanbod is het lastig om een keuze te maken. Ik help je daar graag bij. Dit zijn mijn tips. Bakkerij Fournos Tsiba is hét adres in Metsovo voor broodjes, taarten en hartige lekkernijen. Voor een goede kop cappuccino ga je naar Metsovorama Café Bar. Het panoramisch uitzicht op het Pindosgebergte krijg je er gratis bij. Ook Caldo Café Bar schenkt een lekkere dampende kop van het zwarte goud. Voor een Griekse lunch stap je binnen bij Katoi. Deze knusse taverna ligt aan de Plateia, het centrale plein in Metsovo. Goed eten met een geweldig uitzicht. Iets verderop vind je nog zo’n lekker adresje: 5F. Er zijn veel leuke restaurants in Metsovo waar gegrild vlees wordt geserveerd, maar 5F is een ervaring op zich. Als je in Metsovo bent, moet je het minstens één keer proberen.

Na een dag kuieren door het bergdorp is Pame Plateia Café een aangenaam plek om op het terras te genieten van een goed glas wijn. Proeven van lokale gerechten? Schuif dan aan bij Koutouki tou Nikola. De keftaloni – lam met aardappelen, tomaat en Metsovone kaas verpakt in bakpapier en gestoofd in de oven – smaakt hier verrukkelijk. En houd ruimte vrij voor het huisgemaakte ijs met nougat. Op het zonovergoten terras van Hotel Galaxias is het goed toeven. Uitkijkend op het centrale plein van Metsovo geniet je hier van de lekkerste gerechten. Het menu is zeer uitgebreid, wat je ook kiest het smaakt goed. Ik genoot van tzatziki met brood, een plak Metsovone kaas, een stuk lauwwarme preitaart met een knapperig korstje en een glas witte wijn. En dat alles voor een uiterst vriendelijke prijs.

 

OVERNACHTEN IN METSOVO
 

Op zoek naar een hotel in Metsovo? Ik verbleef in Grand Forest Metsovo. Dit 5-sterren hotel ligt tegen de helling van het Pindosgebergte, recht tegenover het dorp. Het hotel beschikt over een buitenzwembad, spa en ruime parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren. De suite met uitzicht op de bergen waar ik verbleef, is uitgerust met een riant 2-persoonsbed, kastenwand, bureau met zitje, 2-zitsbank, open haard, balkon en een ruime badkamer met bad, douche en toilet. Zorg dat je rond zonsondergang een plekje op het terras hebt gevonden. In een strandstoel nippend aan een drankje, geniet je hier van een fantastisch natuurverschijnsel. Langzaam zie je de zon achter de bergen verdwijnen.

Naast de gastvriendelijkheid, de ruime en schone kamer met balkon, het uitgebreide ontbijtbuffet en de ligging van het hotel, is er ook niets mis met het eten in het restaurant. Via het hotel kan je diverse outdoor activiteiten bij Go Active Metsovo boeken: hiken op de Ursa Trail en fietsen naar Aoos Springs Lake behoren tot de mogelijkheden. Wil je meer avontuur, ga dan raften op de rivieren Aoos, Arachthos, Voidomatis en Venetikos. Maar ook een dagtrip naar de kloosters van Meteora, of wandelen in Valia Kalda National Park, of een bezoek aan Zagori – ‘de stad achter de bergen’ – kan je boeken. 

Meer lezen van Marcel? Klik hier om naar Travel Madness te gaan.