Epirus - Zagoria

Zagoria:

Het sprookjesachtige land achter de bergen

door Lois & Naomi van Travander - www.travander.nl

Als je een vakantie naar Griekenland overweegt, dan denk je al snel aan de populaire eilanden Santorini, Mykonos, Kos, Kreta en Zakynthos. Maar wist je dat het binnenland van Griekenland nog zo veel meer moois te bieden heeft?

Wij reisden af naar de regio Zagoria in het Pindosgebergte in het noorden van Griekenland. Hier ontdekten wij, ver weg van de gebaande paden, een schitterend ongerept natuurgebied met een bijzonder indrukwekkend contrast: de 2.480 meter hoge Tymfi-berg met de ruim 1.600 meter diepe Vikoskloof. Een buitengewoon stukje natuur dat je gezien moet hebben!

 

TRADITIONELE DORPEN OMRINGD DOOR OVERWELDIGENDE NATUURZagoria betekent ‘het land achter de bergen’. En waar die naam vandaan komt, dat begrijpen wij wel. Wij hebben tijdens onze reis naar Zagoria ontdekt dat er achter de hoge bergen en glooiende heuvels een waar natuurschoon schuilgaat met mysterieus ogende bruggen, schilderachtige dorpjes, turquoise bergrivieren en diepe kloven.

 

VIKOS AOOS NATIONAAL PARKEen groot gedeelte van de mooie natuur en charmante dorpjes van Zagoria kun je vinden in het Nationaal Park Vikos Aoos. Het Vikos Aoos Nationaal Park is sinds 1973 een beschermd natuurgebied en is onderdeel van de UNESCO werelderfgoedlijst. Het Nationaal Park is vernoemd naar de twee diepste kloven in het gebied: de Vikoskloof en de Aooskloof. Vikos Aoos Nationaal Park heeft een oppervlakte van bijna 13.000 hectare.

In het Nationaal Park komen ruim 2.500 bloemen- en plantensoorten voor, meer dan 60 verschillende soorten zoogdieren en ruim 180 vogelsoorten. De meest opvallende diersoorten zijn de zeldzame Europese bruine beer, de lynx, wolf en de verschillende roofvogels zoals aasgieren, visarenden en steenarenden. Je hoeft niet bang te zijn om een bruine beer tegen te komen tijdens je bezoek aan het park. De beren zijn erg verlegen en verstoppen zich graag diep in de bergen!

 

VIKOSKLOOFDe ultieme trekpleister van het Vikos Aoos Nationaal Park is de Vikoskloof. De Vikoskloof is een kloof in het Pindosgebergte en is ontstaan in de ijstijd door een aardbeving en een daaropvolgende gletsjer. De Vikoskloof is naar zeggen de diepste kloof ter wereld als je kijkt naar de verhouding tussen de diepte en de breedte en is genoteerd in het Guinness Book of Records.

De kloof is volgens bronnen ongeveer 15 tot 20 kilometer lang. De diepte varieert van 450 tot ruim 1.600 meter en de wijdte van ruim 900 meter tot slechts enkele meters in het smalste gedeelte. Alhoewel er discussie bestaat over hoe diep en breed de Vikoskloof daadwerkelijk is, kunnen wij alleen maar zeggen dat hij inderdaad verbazingwekkend groot en diep is en werkelijk verbluffend mooi!

Voor het meest indrukwekkende uitzicht op de Vikoskloof moet je zijn bij één van de volgende viewpoints: Beloi of Oxia. Wij bekeken het uitzicht vanaf Beloi. Dit uitkijkpunt is het meest zuidelijke punt van de Vikoskloof en vanaf hier zie je de verticale kliffen die zich tot ver in de verte uitstrekken. Je kunt het Beloi Viewpoint via de dorpen Vikos en Vradeto en bereiken. Volg de wegwijzers naar Beloi en bewandel het rotsachtige pad. Je zult worden beloond met een adembenemend uitzicht op de kloof!

VikosKloof

VOIDOMATIS-RIVIERDe Voidomatis-rivier is één van de schoonste en meest heldere rivieren van Europa en daardoor een belangrijke attractie in Zagoria.

De Voidomatis-rivier ontspringt in de Vikoskloof en verbindt het kristalheldere water met die van de rivier de Aoos in de vlakte van Konitsa. Doordat het water uit de bergen komt, heeft het een gemiddelde temperatuur niet hoger dan 4°C. De rivier is een populaire plek voor watersporten en andere extreme sporten zoals raften, canyoning en kajakken. De rivier is over de gehele lengte van 15 kilometer omringd door traditionele natuurstenen boogbruggen over het water en de groene natuur met eeuwenoude platanen.

 

CANYONING DOOR DE RUIGE NATUUR VAN ZAGORIAHet berggebied van Zagoria bestaat uit veel verschillende kloven die zijn ontstaan door geologische veranderingen als gevolg van seismische en vulkanische activiteit. De kloven in de bergen zorgen voor kleine bergrivieren met permanente of seizoensgebonden stroming. Dit zorgt ervoor dat er veel wateractiviteiten en extreme sporten worden ondernomen in het gebied.

Tijdens onze reis naar Zagoria hebben wij een canyoning tour gedaan door het berggebied. Canyoning is een activiteit die bestaat uit een combinatie van abseilen van rotsen en watervallen, en het hiken en rondtrekken door het ruige natuurlandschap. Wij hebben onze canyoning tour gedaan met de enthousiaste tourleiders van Hellas Trekking. We hebben gewandeld in de diepste kloof ter wereld, geabseild van watervallen tot 15 meter hoogte en gezwommen in het kristalheldere, maar ijskoude water van de rivier. Het was een geweldig avontuur!

Canyoning_Greece

ZAGORIA EN HAAR 46 SPROOKJESACHTIGE DORPEN


De regio Zagoria is, naast de overweldigende natuur, gekenmerkt door de betoverende, middeleeuws ogende dorpen. In totaal telt Zagoria 46 dorpen en de populairste in de regio zijn Papigo, Monodendri en Aristi. Alle dorpen hebben echter een unieke, sprookjesachtige uitstraling en zijn een bezoek meer dan waard. Je vindt in de dorpen veel sfeervolle tavernes, gezellige cafés en mooie boutique hotels gerund door gepassioneerde Griekse families.  

De dorpen in Zagoria hebben een traditionele architectuur met natuurstenen huizen met kleurrijke details, prachtige historische kerken en gebouwen, oude platanen en geplaveide paden en klinkerstraatjes.

Als je de verschillende dorpen in Zagoria gaat ontdekken, is het raadzaam om dit te doen met een huurauto. Wij hebben tijdens onze tweedaagse trip naar Zagoria gebruik gemaakt van een betrouwbare huurauto van Genesis Rent A Car en hebben 8 van de charmante dorpen bezocht.

hotel_dilofo_archontiko

DILOFOHet pittoreske dorpje Dilofo is gelegen op een hoogte van 900 meter op de helling van de Timfis-berg. Bezoek je Dilofo met de auto? Let dan goed op de bewegwijzering. Het dorp is niet zichtbaar vanaf de weg en het is verboden om het dorp met de auto te betreden. Dilofo onderscheidt zich van de andere dorpen van Zagoria doordat het oorspronkelijke karakter volledig is behouden. Het hele dorp is gekenmerkt als een beschermd monument waar alleen restauratie van bestaande gebouwen en steegjes is toegestaan.

Bezienswaardigheden in Dilofo zijn onder andere het dorpspleintje, de fotogenieke steegjes, kleine kerken, kapellen en kloosters, de oude stadsschool, de artistieke herenhuizen en knusse, traditionele restaurantjes. De leukste restaurants in Dilofo zijn To Steki Tou Oresti en restaurant Lithos. In de taverne van To Steki Tou Oresti worden alle gerechten bereid met lokale producten uit de regio. Je kunt hier terecht voor heerlijke wijnen en een verscheidenheid aan gerechten uit de omgeving, maar ook voor de mediterrane keuken met een typische Zagoriaanse twist. Het nabij gelegen restaurant Lithos is een klein, knus restaurantje, ook wel "Takis' place" genoemd. Takis is een vriendelijke, warme gastheer die ongelooflijk vers en smakelijk eten serveert. Het uitzicht vanaf het terras is geweldig!

 

PAPIGOHet dorp Papigo is gelegen op Astraka, één van de hoogste toppen van de berg Tymfi, en behoort absoluut tot de mooiste dorpen van Zagoria. Het dorp is gelegen in twee districten (Megalo en Mikro) en is toegankelijk via de brug over de kraakheldere Voidomatis-rivier.

De weg die leidt naar het dorp Papigo bestaat uit vele smalle kronkelwegen en haarspeldbochten, maar het uitzicht tijdens deze route is werkelijk adembenemend. Zo kijk je uit op het oneindige groene landschap en de imposante Vikoskloof.

 

MONODENDRI


Monodendri is een traditionele nederzetting gebouwd op een hoogte van 1.060 meter. Het dorpje heeft nog veel van de historische architectuur behouden. Zo zie je hier veel mooie stenen gebouwen en met steen geplaveide paadjes. In dit dorp vind je aan de rand van de Vikoskloof het bijzondere klooster van Agia Paraskevi met uitzicht over de kloof. Het dorp staat ook bekend om het Rizario Centre of Handicrafts: een klein centrum waar je lokaal gemaakt, traditioneel borduurwerk kunt bewonderen en aanschaffen.

 

ANO PEDINAAno Pedina is één van de oudste dorpen in Zagoria en is lokaal gelegen in de omgeving. Het bevindt zich op een hoogte van 960 meter boven zeeniveau. Als je in Ano Pedina bent, moet je zeker het klooster van Evangelistria bezoeken. Dit klooster, gelegen aan de ingang van het dorp, dateert uit 1786 en herbergt bijzondere muurschilderingen en waardevolle erfstukken.

Tijdens ons bezoek aan Ano Pedina hebben we door de gezellige straatjes gewandeld en gegeten bij het charmante Hotel Porfyron. Hier hebben wij genoten van een aantal traditionele gerechten met uitsluitend ingrediënten uit de regio Zagoria. Zo probeerden wij gevulde courgettebloesems met rijst en proefden wij de lokaal gemaakte ‘Tirokafteri’; een pittige kaasdip met fetakaas, geroosterde paprika en scherpe pepers.

 

VRADETOVradeto is op 1.340 meter hoogte het hoogstgelegen dorp van Zagoria en biedt prachtige uitzichtpunten.

Eén van de voornaamste bezienswaardigheden in Vradeto is de Vradeto Steps. De Vradeto Steps, ofwel de Skala van Vradeto, is een kalderimi (verharde muilezelweg) bestaande uit 1.200 stenen traptreden en 39 bochten. Tot het einde van de 20e eeuw waren de Vradeto Steps de enige manier om het dorp Vradeto te bereiken!

Wil je ervaren hoe dit moet zijn geweest voor de lokale bevolking? Je kunt de Vradeto Steps zelf bewandelen. Na een intensieve hike van 1 tot 1,5 uur over het stenen pad kom je bij het dorpje Kapesovo uit.

vradeto_steps

ARISTIWil je het echt authentieke dorpsleven van Zagoria ervaren, verlaat dan de hoofdweg en rijdt naar het dorpje Aristi.

Aristi is een populair plaatsje in het westen van Zagoria dat deel uitmaakt van het Vikos-Aoos Nationaal Park. Het dorp Aristi ligt op een kruispunt met een weg naar de dorpen Megalo en Mikro Papigo. Deze weg wordt doorkruist door de Voidomatis-rivier. Wees voorzichtig, want de weg is smal en bestaat uit veel scherpe bochten. Daarentegen geldt ook hier weer: het uitzicht tijdens de tocht is verbluffend!

 

VITSAVitsa is één van de grootste dorpen van centraal Zagoria, gelegen op een hoogte van 955 meter op een berghelling in de buurt van de Vikoskloof. Vitsa is met name bekend om de oude dubbele boogbrug van Missios. Dit is één van de bijzondere bruggen die je in de regio van Zagoria kunt vinden.

De Missios brug is in 1853 gebouwd en bevindt zich in de Misios Xeropotamos-vallei, tussen de dorpen Cocoon en Vitsa. Het bouwwerk is heel indrukwekkend om te zien!

 

DE BIJZONDERE BOOGBRUGGEN VAN ZAGORIADe Missios brug is niet de enige imposante boogbrug in het gebied. De regio Zagoria telt tientallen bijzondere boogbruggen die zich over de vele rivieren buigen en de verschillende dorpjes met elkaar verbinden.

De bouw van de traditionele bruggen startte eeuwen geleden. In de winter hadden de dorpsbewoners vaak te maken met hevige overstromingen en de boogbruggen waren nodig om de kolkende watermassa’s over te steken.

Voor de vervaardiging van de bruggen waren de dorpen afhankelijk van financiële ondersteuning van rijke inwoners en zakenlieden. De bruggen werden dan ook veelal vernoemd naar deze vermogende bewoners en werden dus deels gezien als statussymbool. Een aantal van deze indrukwekkende bruggen zijn vandaag de dag nog altijd in goede conditie.

Met name rond het dorpje Kipoi kun je een aantal mooie boogbruggen vinden, zoals de Kokkori, de Plakida-Kalogeriko en de Lazaridi-Kontodimou bruggen. De Plakida-Kalogeriko is met haar drie bogen het meest populair en is dan ook het meest afgebeelde plaatje op ansichtkaarten van de Zagoria regio. Tijdens een verblijf in Zagoria kan een bezoek aan de imponerende, mysterieuze bruggen dan ook niet ontbreken.

Wil je meer lezen van Lois & Naomi? Klik hier om naar Travander te gaan. 

voidomatis_bruggen