Evia_Edipsos
Evia - Edipsos

Wellness experience op Evia

Ontdek het grootste kuuroord van Europa

door Sigrid Huisman - www.wellnessspots.com

In de drukte van alledag is het goed om eens stil te staan bij de slimme Oude Grieken en Romeinen. Hoewel het flinke doordouwers waren en ruwe bolsters, konden deze strijders ook heel goed ontspannen in de vele badhuizen. Iets wat wij tegenwoordig best moeilijk vinden en we nemen te weinig tijd om ons lichaam de nodige ontspanning te geven. Het Griekse (schier)eiland Evia ligt op zo’n 150 km van Athene. Er zijn vele thermale natuurlijke bronnen in het plaatsje Edipsos. Edipsos staat bekend als het grootste kuuroord van Griekenland en het grootste kuuroord van Europa! Het thermale water stroomt op wel 80 verschillende plaatsen in de stad via rotsen richting de zee en dit water heeft een geneeskrachtige werking. Deze stad heeft ontspanning als een echte kunst verheven. Zelfs heden ten dage.

 

THERMAE SYLLA SPA WELLNESS HOTELIk mocht verblijven in het luxueuze Thermae Sylla Spa Wellness Hotel in de plaats Edipsos. Dit vijf sterren hotel ligt direct aan de boulevard en heeft een rijke geschiedenis dat al begint in 1897. Inmiddels staat dit hotel in de top 10 van de beste Wellness hotels ter wereld. En alles straalt rust, wellness en luxe uit. Als gast word je in de watten gelegd, niets is te veel voor het personeel. Mijn kamer was prachtig met een heerlijk bed en fijne kussens. En het hotel straalt luxe uit: marmeren badkamers, trappen, kroonluchters en gouden accenten. Het is absoluut adembenemend mooi. 

 

Thermae_Sylla

 

THERMAAL WATER EN HAAR MINERALEN

 

Thermae Sylla Spa Wellness Hotel heeft 2 zwembaden waar je als gast gebruik van kunt makenHet water van deze 2 zwembaden komt op een natuurlijke wijze uit de grond, heeft een temperatuur van 70-85 graden Celsius en komt van 3000 meter diepte. In het water zit een hoge dosis zout (zo’n 32-45 gram per liter) en het bevat ook sporen van mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium. Dit is in zo’n hoge mate dat je per dag maar 2x 30 minuten in het water mag. Er is wel een verschil in de twee baden: het buitenbad is een mix van thermaal water en zeewater. Het binnenbad is volledig gevuld met thermaal water. Ga vooral niet vlak van tevoren je oksels scheren en je bikinilijn in model brengen. Je huid is dan extra gevoelig en in combinatie met de hoge gehaltes van zout en mineralen kan het zomaar zijn dat je huid geïrriteerd raakt.

Het water bevat zulk hoge zouten en mineralen dat de zwembaden elke avond leeg worden gepompt en de baden plus leidingen compleet worden gereinigd omdat de hoge dosis zout en mineralen de zwembaden en leidingen aantasten. Dus elke nacht worden de baden ook weer met nieuw en vers water uit de eigen bron gevuld. Dit gebeurt met enorme precisie en dat zorgt ervoor dat het water echt als iets magisch voelt.

Het thermale water werkt genezend en is vooral aan te raden voor mensen met chronische ontstekingen, reumatische klachten, hartklachten en klachten m.b.t. het spier- en zenuwstelsel. Het staat zelfs zo goed bekent dat astronauten uit Rusland en Amerika na een ruimtereis een langere tijd komen herstellen in dit hotel. Naast de 105 luxueuze kamers heeft het Thermae Sylla Spa Wellness Hotel een eigen spa, noem het gerust een medisch centrum. Hier bieden ze meer dan 100 verschillende wellnessbehandelingen aan. Enorm veel keuze dus.

 

Thermae_Sylla

 

MAAR WELKE BEHANDELING PAST NOU HET BESTE BIJ JOU?


Het wellness centrum heeft gediplomeerd personeel in dienst die aan het begin van jouw verblijf graag met je in gesprek gaan. En mocht je medische klachten hebben dan is er zelfs een arts aanwezig die samen met jou kan kijken welke behandelingen goed voor jou en je lichaam zijn met als doel dat je verlichting of herstel gaat ervaren.

Ik werd vriendelijk ontvangen en na het invullen van een vragenlijst was duidelijk dat ik de Griekse arts niet hoefde te bezoeken. In de vier dagen dat ik er mocht verblijven onderging ik diverse behandelingen die afgestemd waren op mijn wensen zoals ontspannen en ontstressen. Ieder programma dat wordt samengesteld is echt alleen voor jou. De behandelingen onderga je allemaal alleen, tenzij je zelf anders hebt aangegeven. Ik vond dat een hele verademing. Van thuis zorgen, sjezen en sociaal zijn hoefde ik nu niets anders dan alleen te zijn. Alleen dat al vond ik een hele luxe.


Zo mocht ik genieten van een heerlijke total body mud therapy. De modder die gebruikt wordt voor deze behandeling komt uit Italië en wordt voor een half jaar opgeslagen in de kelders van het hotel. Nadat het een half jaar lang 24 uur per dag is gemengd met het thermale water uit de eigen bron van het hotel, is het klaar voor gebruik. De modder voelt fluweelzacht aan, net als je huid na de behandeling. Twintig minuten lang lig ik in de schemer te genieten van de rust en de zachte muziek op de achtergrond. Ik voel de rust vanaf mijn tenen zo mijn hele lichaam over nemen.

 

Ook mocht ik 30 minuten heerlijk bijkomen in de Thermal Grotta, een heet stoombad in een thermische grot. De Grotta verbetert de ademhaling en je ontgift door de nuttige mineralen in te ademen. Het was heerlijk! Deze grot is overigens nagebouwd. Achter het hotel ligt de originele Cave of Syllas, een grot die werd gebouwd door een Romeinse grootheid die aan de wieg lag van wellness experience zoals wij deze nu kennen.

 

thermal_grotta

 

ONTSPANNEN IN HET RESTAURANT


In het restaurant dat heerlijke maaltijden serveert, wordt ook enkel gebruik gemaakt van biologische producten. Op het vaste land tegenover Evia ligt de olijfbomengaard van het hotel. Van deze olijven worden heerlijke oliën gemaakt voor zowel in het eten maar ook in de producten die het hotel gebruikt én verkoopt in het wellnesscentrum. En proef zeker ook de huiswijn! Het hotel heeft ook een eigen wijngaard en brouwt eigen wijnen. 

 

DE NATUURLIJKE THERMALE BRONNEN VAN EDIPSOS


Tot slot mag je zeker de natuurlijke thermale bronnen vlak voor het hotel niet missen! Deze bronnen zijn prachtig om te zien. Vroeg in de ochtend, bij opkomende zon, zie je de stoom van het hete water omhoog komen. Het water uit de bronnen is zwavelhoudend en stroomt over de rotsen zó de zee in. De kleuren van de vele mineralen die hier al jaren zich ophopen zijn oogverblindend en magisch. Deze bronnen zijn voor iedereen toegankelijk en je ziet regelmatig iemand met een scootertje stoppen om even in de bron te gaan zitten. Met of zonder boekje in de hand. Uiteraard wilde ik dit ook ervaren en ik stapte in mijn badjas het hotel uit en ging in de bron zitten, gevuld met heel warm water met uitzicht op zee. Hoe relaxt kun je het hebben?

 

Evia_Edipsos

 

WAT IS ER NOG MEER TE DOEN?


Als je de tijd hebt, mag je de volgende bezienswaardigheden zeker niet mag missen. Evia heeft nog meer te bieden dan alleen de wellness. Het eiland staat bol van de cultuur. En naast wellness ontspan ik ook altijd van het cultuur snuiven. Vanuit het hotel deed ik in een halve dag een trip naar de volgende bezienswaardigheden.

 

Het klooster van Saint David
Dit kleurrijke klooster uit 1550 ligt in de bergen en is vrij toegankelijk. In de kapel van het klooster is werkelijk geen enkel stukje onbeschilderd gebleven. Overal zie je muurschilderingen, fresco’s en mozaïekvloeren. Je kijkt je ogen uit! Ik heb zelden zoiets moois gezien. In de kapel liggen ook nog een aantal relikwieën en persoonlijke bezittingen van de Heilige David.

 

Drimona watervallen
De watervallen zijn te bewonderen in het noorden van het eiland. Ze vallen zo’n 15 meter naar beneden in een natuurlijke groene oase van rust op een hoogte van meer dan 600 meter boven de zeespiegel.

 

De kerk van St. John
In Prokopi staat de kerk van de Heilige St. John. Deze kerk is al jaren een bedevaartsoort voor vele Grieken en bezoekers vanuit het buitenland. In deze kerk ligt namelijk het lichaam van Agios Ioannis o Rossos (de Rus). Een Heilige die vele martelingen heeft ondergaan. Wederom een prachtige kerk vol muur- en plafondschilderingen en zeker één die je gezien moet hebben.

 

AAN AL HET MOOIS KOMT EEN EINDE

 

Het doel van het hotel is dat haar gasten herboren vertrekken en zich gezonder en levendiger voelen dan ooit. En ik kan beamen dat dit gelukt is! Bij thuiskomst vond mijn familie mij er uitgerust en jonger uitzien en zo voelde ik mij ook.Het was een bijzondere ervaring op een hele bijzondere plek. Ooit ga ik terug! Dit wil ik nogmaals ervaren.

 

Meer lezen van Sigrid? Klik hier om naar Wellness Spots te gaan. 

Thermaal_Bad_Evia