Florina
Florina

Een typisch Noord-Griekse stad

Ga je mee flaneren in verrassend Florina?

door Marga van der Steen - www.40plusvriendinnen.nl

Florina is hoofdstad van het district Florina. Het is een typische Noord-Griekse stad met een intieme sfeer. Iedereen lijkt elkaar te kennen en waarschijnlijk is dat ook zo. Het ligt ruim 150 kilometer ten westen van Thessaloniki op ongeveer 700 meter hoogte. Het riviertje Sakoulevas loopt dwars door de stad en nodigt uit tot een lekkere wandeling.

 

GA JE MEE FLANEREN IN VERRASSEND FLORINA?

 

De omgeving van Florina is bekend om zijn natuurlijke schoonheid. De vele bergen met prachtige uitzichten, de rivieren en meren, je kunt er eindeloos dwalen. Na iedere hoek een nieuw panorama om voor te stoppen. Een tijdrover, dat wel, maar je wil dit beleven. Te mooi om waar te zijn eigenlijk.

 

Florina

Florina

RUST EN VEEL RUIMTE, EEN WAAR VOGELPARADIJS

 

Het nationaal park Prespes is UNESCO werelderfgoed en de thuishaven van de Dalmatische pelikaan, die er met grote aantallen aanwezig zijn. Dit mooie park heeft een overvloed aan zeldzame flora en fauna. Het is een geweldig gebied voor vogelliefhebbers. Heel bijzonder voor ons was om te ontdekken dat een nationaal park ook gewoon een omgeving is om te wonen en te leven. De dorpen die er toe behoren, behouden hun oorspronkelijkheid en zijn bewoond door de vriendelijke gastvrije Grieken.

 

MET DE BOOT DOOR HET PARK

 

Vanuit het kleine dorp Psarades vaart een boot zo het meer op, en word je omringt door de besneeuwde bergen waardoor je gelijk in een andere wereld bent. Het meer ligt er rustig bij, de vele pelikanen dobberen heerlijk in het rustige water. Met een beetje geluk kom je ook de plaatselijke visser tegen. Onderweg leggen we even aan voor een stop bij een verlaten klooster in een bergwand. Ben je weer terug in Psarades dan kun je even wat drinken of lunchen bij een van de restaurantjes.  

Bootje

BEREN OP DE WEB IN PRESPES NATIONAL PARC

 

Verbaasd staan we te kijken als we borden langs de weg zien met beren. Zijn die hier echt? Beren op de weg zijn ons vreemd, maar inderdaad, in Prespes National Parc kun je ze tegenkomen. Los van beren kun je ook wolven vinden in dit ruige natuurgebied. Een bezoekje aan de opvangcentra van zowel de beren als wolven is de moeite waard. 

Beer

spiegeling water

GENIETEN VAN DE GRIEKSE GASTVRIJHEID


Een dorp dat het ontdekken waard is, is Agios Germanos. Je vindt er plaatselijke kleine winkeltjes waar je typische Griekse producten kunt kopen. Het is een heerlijk dorp om lekker te wandelen en te fotograferen in de kleine straatjes. Vervolgens kun je na zonsondergang aanschuiven bij het lokale restaurant Prespeion op het plein. De gezellige eigenaar maakt de mooiste en lekkerste lokale gerechten. Ook voor een lekker kopje koffie of de lunch kun je hier terecht. Echt genieten in het zonnetje op het ruime terras!

local

restaurant

VERRASSENDE PISTES, VERGEET JE SKI-UITRUSTING NIET!


Op ongeveer 12 kilometer van Florina is  Ski Center Vigla Pisoderi met haar mooie rustige skipistes. Tegenover het skicentrum is er volop kampeermogelijkheid. Super handig om samen met het gezin naartoe te gaan, geen lange autoritten van en naar de piste.  Verwacht hier geen massatoerisme maar rustige gezelligheid samen met de Grieken. Als je met de stoeltjeslift boven bent, dan word je beloond met een fantastisch uitzicht. Links van je zie je Albanië, rechts kijk je naar Macedonië. Echt heel mooi!

vergezicht

ski centre

paraglijden

NYMFAIO

 

Als je toch in deze regio bent zou ik zeker ook een bezoekje brengen aan het prachtig hooggelegen bergdorpje Nymfaio. Het rustige straatbeeld legt de nadruk op structuren en details. De bebouwing op de heuvels van Nymfaio zorgt voor een uitdagend perspectief.   

 

Meer lezen van Marga? Klik hier om naar 40 Plus Vriendinnen te gaan. 

Nymfaio