Uitzicht_Fourni
Fourni

Fourni Korseon

Een oase van rust

door Sherana Kishun - www.reisenergie.nl

Voor twee dagen verruil ik het toeristische Samos in voor een oase van rust op het relaxte Fourni. Fourni is niet één eiland maar een verzameling van meerdere kleine eilanden waarvan het gelijknamige Fourni de belangrijkste is. Het is de ideale bestemming voor mensen die op zoek zijn naar rust en ontspanning.

Met de boot is het een uurtje varen van Samos naar Fourni. In totaal wonen er zo’n 1000 mensen op het eiland. Fourni is een vissersdorp en bestaat weer uit meerdere kleinere dorpjes. Het meest voorkomende beroep op Fourni is het beroep van zeevisser. De zeevissers staan iedere dag vroeg op om hun netten te vullen met verse vis. Deze worden vervolgens bereid in de lokale eettentjes oftewel taverna’s. Voor wie gek is op seafood gerechten is in Fourni dus aan het juiste adres.

Seafood_Fourni

HET EILAND VAN PIRATEN
 

Fourni is rijk aan tientallen stranden en honderden fjorden. Dit maakte het eiland in de Middeleeuwen tot een ideale schuilplek voor piraten. Zo verstopten ze hun schepen in de natuurlijke baaien om vervolgens van daaruit te opereren. De inwoners van Fourni vluchtten naar andere gebieden in Griekenland in de hoop op een beter leven. Fourni werd het eiland van piraten en de eilanden kregen de naam ‘Corseoi-eilanden’. Vandaar ook de naam Fourni Korseon. Tot op heden zijn de oude sporen van deze bezetting nog altijd zichtbaar op het eiland. Door de jaren heen ontdekten archeologen minstens 58 scheepswrakken. 

Fourni_House

VERSCHILLENDE DORPEN


Fourni heeft verschillende dorpen die ieder hun eigen charme hebben. Het belangrijkste dorp van het eiland is Kampos. Je vindt hier traditionele huisjes, moerbeibomen en taverna’s waar je heerlijke seafood gerechten kunt eten. Ook Chora is de moeite waard om te bezoeken tijdens je verblijf in Fourni. Het is namelijk ‘de poort’ van het eiland en de huizen hier zijn gebouwd in nette rijen boven de haven. Een bekend herkenningspunt van Fourni zijn de drie windmolens. Deze vind je vlakbij het dorpje genaamd Kampi. Voor ultieme rust ga je tot slot naar het strand van Chrysomilia. Dit langgerekte strand ligt ver van de haven waardoor je volledig kunt ontspannen. Het kristalheldere water en fijne zand geven je het ultieme vakantiegevoel.

Fourni_street

EEN WANDELING IN THYMAINA


Thymaina is vanaf Fourni gemakkelijk te bereiken per boot en is een must-do wanneer je in Fourni bent. Het kleine eiland heeft maar 150 inwoners en is nog redelijk onontdekt door toeristen. Ik kan je garanderen dat het eiland een bijzonder gevoel van rust en sereniteit bij je zal oproepen.

Wil je meer lezen van Sherana? Klik hier om naar Reisenergie te gaan.

Fourni_sundown