Hydra
Hydra

Intens genieten op het prachtige eiland Hydra

Grieks pareltje in de Egeïsche Zee

door Karin van Leeuwen - www.stedentrips.nl

“Hydra, je gaat er geen spijt van krijgen,” adviseert een vriend als ik hem vraag of hij nog een leuke bestemming weet om een paar dagen naar toe te gaan. Ik heb nooit eerder van het Griekse eiland gehoord en als ik google, krijg ik een kriebel in mijn buik. Dit ziet er zo mooi uit. Ik lees dat er geen auto’s rijden maar dat ezels het zware werk doen. Ik ben om en boek een paar dagen.

Hydra
DE BOOT NAAR HYDRA


Opgewonden zitten mijn vriendin Esther en ik in het vliegtuig. Na drieënhalf uur landen we op Athene, waar we een taxi naar Piraeus nemen. Omdat we te vroeg zijn voor de boot, besluiten we de straatjes rondom de havenstad te verkennen. We passeren winkels vol geurige kruiden en talloze bonen. Op een terrasje in de schaduw eten we een broodje daarna slenteren we naar de haven waar onze boot aanmeert. Anderhalf uur lang genieten we van de vaartocht naar onze bestemming. 

 

HET KLEINE PARADIJS HYDRA


Vanaf het moment dat we voet op vaste wal zetten, voelen we dat het er anders is. Er hangt een relaxte, zomerse sfeer. Later zal gids Maria ons vertellen dat er slechts drie auto’s op het eiland zijn: de ambulance, de brandweer en de vuilniswagen. Ezels vervangen wagens en sjouwen goederen en mensen van a naar b. We lopen langs de volle terrassen en door de kleine winkelstraten naar ons hotel Bratsera. Zodra we de poort doorlopen, wanen we ons in een paradijs. Het is er groen, gasten drinken een wijntje op het terras, anderen dobberen in het zwembad. Receptioniste Janice is hartelijk en brengt ons naar onze kamer. Na een verkwikkende douche, maken we een wandeling door de stad. 


Hydra Klok

SPILIA BEACHCLUBOnze vakantie is begonnen zodra we in een strandstoel neerploffen op het terras van Spilia Beachclub waar we een zinderende cocktail bestellen. Het uitzicht vanuit Spilia Beachclub is prachtig! We zien vanaf het terras de zon achter de berg ondergaan, zo mooi. We besluiten, op aanraden van Janice, te dineren bij Annita’s Taverna, waar er voor een klein prijsje, traditionele maaltijden worden geserveerd. We kijken nu al uit naar gids Maria Voulgari die ons de volgende dag het eiland laat zien.

Hydra Wijn

EEN TOUR RONDOM HET EILAND

 

Als we naar het meetingpoint slenteren, passeren we Svoura, een winkel vol handgemaakte artikelen. De eigenaresse ervan is Nederlandse en woont twintig jaar op het eiland. Ze heeft haar geboorteland verlaten voor de liefde, vertelt ze. Dat het eiland zo nu en dan wordt bezocht door Willem Alexander en Maxima, verbaast ons eigenlijk niet. Als we de vergelijking maken met St. Tropez, knikt de winkeleigenaresse driftig. Later vertelt Maria ons dat het eiland een grote aantrekkingskracht op kunstenaars en artiesten heeft. Leonard Cohen, John Lennon, Erik Clapton, The Rolling Stones en Henry Miller zijn slechts een greep uit de grote groep creatievelingen die het eiland bezoeken of bezochten. Maria vraagt of we het beeld van de jongen en de dolfijn voor de molen hebben gezien. De molen is vernoemd naar Sophia die in 1957 de hoofdrol speelde in The boy and The Dolphin, gefilmd op Hydra. Maria weet veel van de geschiedenis van het eiland en in vloeiend Engels vertelt ze onvermoeibaar wat er allemaal is gebeurd en wat er te zien is. Het eiland leeft nu nog meer en is nog interessanter geworden. Na een paar dagen pakken we onze koffers, nemen afscheid van Janice en Maria en pakken de boot om nog een paar dagen Athene er achteraan te plakken.

Hydra Delfini


WAT JE BESLIST MOET ZIEN OP HYDRA


- Het uizicht vanaf restaurant Sunset. Vanaf dit restaurant heb je ongetwijfeld het mooiste uitzicht. Turend over de zee, naar de bergen en waar je de zon de zee in ziet zakken.
- Vlakbij Annita’s Taverna is een van de oudste apotheken van Griekenland gevestigd. De apotheek
 stamt uit 1890 en is nog steeds in gebruik. Het is een prachtig gebouw en een feest om naar binnen te gaan.
- Het Historisch Museum Hydra. Dit indrukwekkende gebouw herbergt een deel van de maritieme geschiedenis van het eiland. De ruimte op de begane grond is ingericht voor wisselende tentoonstellingen
- Maak een wandeling langs de haven. Het is onmogelijk om de vele winkeltjes voorbij te lopen zonder naar binnen te gaan. Zilver- en goudsmeden verkopen hier hun sieraden, aparte souvenirs en Griekse specialiteiten. 
- Bekijk het beeld van de jongen en de dolfijn en geniet van het prachtige uitzicht.

Meer lezen van Karin? Klik hier om naar Stedentrips te gaan. 

Hydra Zinsondergang Zonsondergang
Hydra Haven