Karpathos

Goed bewaarde Griekse parel

Bergen en ruïnes

door Liesbeth Kaldenberg - www.bijzonderplekje.nl

Combineer een azuurblauwe zee, baaien met strandjes, leuke stadjes om te bezoeken, veel traditie en de meest gastvrije en vriendelijke eilandbewoners die je ooit ontmoet hebt en je bent op Karpathos. Dit eiland in de Dodekanesos is niet zo bekend als buureilanden Kreta en Rhodos, maar minstens zo mooi. Op Karpathos is het bovendien heerlijk rustig. Kijk niet raar op als je een strandje helemaal voor jezelf hebt!

 

MET DE AUTO OVER HET EILAND


De leukste manier om Karpathos te ontdekken is per auto. Wij startten onze trips in Pigadia (tegenwoordig noemt men dit Karpathos stad). Het eiland is relatief klein, dus wij reden binnen 1,5 uur naar praktisch iedere plaats. De routekaart is bovendien lekker overzichtelijk: er zijn twee grote wegen die nog met drie wegen zijn verbonden en that’s it! Verdwalen zal je dus niet snel gebeuren. Wel goed oppassen als je langs de kliffen en rotsen rijdt. Het gebeurde ons meer dan eens dat er een kudde geiten over de weg banjerde.

TE VOET, PER BOOT OF 4WD


De vele strandjes van Karpathos wil je absoluut niet missen. Op sommige ligt zand, andere hebben kiezels, maar ze hebben één overeenkomst: een helderblauwe zee. Waanzinnig mooi! Wij maakten een boottocht langs de oostkust van het eiland. Vanaf de zee is het landschap van Karpathos extra indrukwekkend, dus een excursie per boot is zeker aan te raden. Bovendien kom je met de boot gemakkelijk in alle baaitjes. Lang niet alle strandjes zijn gemakkelijk te bereiken. Sommige alleen te voet, per boot of met 4WD.

STRANDEN EN HAVENS


Een van de mooiste en populairste stranden van Karpathos is Apela Beach. Wij vielen als een blok voor het paradijselijke Kyra Panagia strand. En ook Achata Beach en Ammoopi Beach mogen er zijn! Aan de westkust van het eiland vind je de mooie stranden van Lefkos en Arkassa. Heel leuk is ook het strand van vissersdorpje Finiki. Het grenst aan het haventje en wordt omringd door restaurantjes. Hou je van de charme van havenplaatsen, bezoek dan ook het centrum van Pigadia. De hoofdstraat wordt ’s avonds afgesloten voor verkeer en dan is het fijn struinen langs de haven. Probeer hier ook eens Stifado, een klassiek runderstoofgerecht, in een van de vele restaurants.

BLIJF HIER


Karpathos telt tien dorpen. Onze favoriet is Menetes, een schattig bergdorpje midden op het zuidelijke deel van Karpathos. De witte kerk is al van verre te zien als je over de kronkelende weg naar boven rijdt. Onderweg passeer je een oorlogsmonument en de begraafplaats. In Menetes kun je een klein museum bezoeken. Bewoonster Irene Papoutsakis Rozakis leid je graag rond door het dorp en laat je haar traditioneel Karpathaanse huis zien. Trots vertelt ze ons dat Menetes ‘ blijf hier’ betekent.

OLYMPOS 

 

Een van de highlights van het eiland is het dorp Olympos in het noorden van het eiland. Wij rijden er met onze huurauto naartoe vanaf Pigadia in ruim een uur. Het dorp is pas sinds enkele jaren bereikbaar per geasfalteerde weg. Daarvoor was het alleen per boot bereikbaar via het havenplaatsje Diafani. Koesteren ze op het hele eiland hun tradities al enorm, in Olympos lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Veel vrouwen lopen er bijvoorbeeld nog in klederdracht. Onze gids Evangelia Agapiou, zelf afkomstig uit Diafani, geeft ons een kijkje in het eenvoudige leven van de Olympiërs. Je kunt hier in de kerk van papa Yiannis kijken, een oude windmolen bezoeken (er stonden ooit 70 windmolens in het dorp), rondneuzen in de toeristische winkeltjes, de traditionele schoenmaker bezoeken, luisteren naar de lyra (een soort Karpathaanse viool) en een traditioneel Karpathaans huis bezoeken. Ook in Olympos voel je je een gast in het leven van de bewoners. Heb je nog tijd, dan is een bezoekje aan het lager gelegen havendorp Diafani en het landbouwdorp Avlona een goede tijdsbesteding. Samen met Olympos vormen deze dorpen een drie-eenheid waar iedereen elkaar kent.

LUXE HOTEL OF RELAXT APPARTEMENT


Wij verbleven in Alimounda Mare Hotel. Wil je jezelf verwennen? Dan is dit het luxe hotel dat je zoekt! Alimounda ligt centraal in Pigadia en is daardoor een fijne uitvalsbasis om het eiland te ontdekken. Heb je liever een rustig gelegen appartement, dan is Althea Boutique Hotel in Ammoopi een aanrader. Ieder appartement hier is met veel aandacht door eigenaresse Maria ingericht. Ze is van origine interieurontwerpster en dat zie je absoluut terug. Hier vier je vakantie in een Ibiza-achtige, relaxte omgeving.

Meer lezen van Liesbeth? Klik hier om naar Bijzonder Plekje te gaan.