Kastoria meer
Kastoria

Gezelligheid kent geen tijd

De parel van Macedonië

door Monique Anrochte - www.40plusvriendinnen.nl

Kastoria-stad ligt 200 km ten westen van Thessaloniki en behoort tot het departement Kastoria samen met de dorpen Nestorio en Orestida. Het bevindt zich in West Macedonië. Een deel van de stad is een schiereiland gelegen midden in een meer. We slenteren eindeloos langs het water en genieten van het uitzicht en de reuring langs de boulevard. Dit is echt de parel van Macedonië. 

Kastoria

Kastoria meer

WANDELEN LANGS HET MEER


Tot onze grote verrassing spotten we pelikanen! Ze zweven over het water en nemen af en toe een duik, op zoek naar een lekker visje. De vele bootjes liggen te wachten op nieuwe avonturen. Heerlijke beelden die voor eeuwig op ons netvlies blijven kleven. Bij zonsopkomst en -ondergang verschijnen de mooiste kleuren in de lucht. Samen met de weerspiegelingen van de stad in het water en de bootjes, ontstaat een sfeer die ons even de adem in laat houden.

 

Kastoria meer

GEZELLIGHEID KENT GEEN TIJD


Kastoria is een levendige stad waar de gezelligheid op elke hoek te vinden is. De wijken Apozari en Doltso moet je zeker bezoeken met hun leuke straatjes en huisjes. Bij verschillende restaurants hebben we genoten van de manier waarop de Grieken samen eten. Zo gezellig! De kleine gerechtjes, mezze genoemd, worden ook wel bij de borrel gegeten. Het heeft wat weg van tapas en is ideaal ter voorkoming van keuzestress. Te veel lekkere dingen op de kaart? Wij bestellen gewoon van alles wat. Elke maaltijd weer een feestje!

Kastoria straatjes

VER DWALEN DOOR KASTORIA


Het departement Kastoria vraagt om ontdekt te worden, er zijn genoeg bergweggetjes naar een hoogte van wel 1600 meter. Overigens zijn de wegen in Macedonië goed te rijden. Er zijn een paar tolwegen, maar wil je deze liever vermijden, dan kun je prima over alternatieve weggetjes rijden die veelal door de dorpen leiden. Een aanrader, want zo zie je veel meer en heb je ruimte om te stoppen. Een huurauto is een uitstekende manier om jezelf te verplaatsen. Bedenk wel dat er op hogere delen nog sneeuw kan liggen. Wij stoppen onderweg naar Kastoria bij het meer dan leuke dorp Lechovo. Oké, toegegeven, het zorgt voor het zoveelste oponthoud, maar wat is het er fotogeniek. O en je maakt er zo nieuwe vriendinnen, die je ook nog eens voorzien van een lekker zelfgebakken broodje. Is ze niet leuk?

Kastoria
boomple

ONVERGETELIJKE ONTMOETINGEN


Onderweg zien we dames op het land werken en we zijn nieuwsgierig. Wat zijn ze aan het planten? Dus voor de zoveelste keer trappen we op de rem, we moesten weten wat het is. Een beetje voorzichtig, want je weet als fotograaf nooit of het gewaardeerd wordt, lopen we richting de vrouwen. Wat een kleurrijk gezelschap. Lachend kijken ze ons aan. Nadat wij onze camera’s laten zien en met handen en voeten vragen of we foto’s mogen nemen, is het ijs al snel gebroken en gaan we los. Alweer een rolletje vol! O en wat ze aan het planten zijn? Lavendel! En dat gaat rap! Achter elkaar breken ze een bloemetje af en stoppen het zo in de grond. Het ruikt er heerlijk!

Kastoria

GEEN BRUG TE VER


Wij vertrekken vanuit Kastoria voor een route naar de Portitsa bridge, een geweldige tip van onze gidsen van Joysters. Normaliter is dit een route van 1,5 uur met de auto, maar zoals gewoonlijk voor ons veel langer, want onderweg komen we niet alleen langs de leuke dorpjes Kivotos en Spilaio, de route is ook weer te mooi! Dus als je net als ons van fotograferen houdt, neem ruim de tijd. Het laatste stukje naar de brug blijkt onverhard, leidt langs de berg en is best uitdagend. We vonden het spannend, maar zowel de rit als de bestemming, maakte het meer dan de moeite waard. Wel is het advies: vertrek bijtijds, vroeger dan wij dus, want die weg wil je liever niet in het donker rijden.

Brug

FOTOTIP


Vanuit Kastoria is het nog geen twee uur rijden naar het bijzondere gebied Meteora met zijn 6 kloosters bovenop de bergtoppen. Het is een heerlijke route en als kers op de taart kun je in Meteora een weg rijden die langs alle kloosters leidt. Elke stop geeft een fantastisch uitzicht waar je zeker foto’s van wilt maken. Veel plezier! 

Meer lezen van Monique? Klik hier om naar 40 Plus Vriendinnen te gaan. 

mereora