Kavala

Vol geschiedenis en cultuur

Een ideale vakantie in Griekenland

door Marco Démoet - www.mixedgrill.nl

Griekenland heeft zo veel meer te bieden dan de bekende eilanden en steden. Ik reisde af naar een relatief onbekend deel van het land om daar een heerlijke vakantieplek te ontdekken.

In het noordoosten van Griekenland liggen de regio’s Oost-Macedonië en Thracië, plekken vol geschiedenis en cultuur. Ik combineerde daar een stedentrip met een bezoek aan een typisch Grieks eiland. Zo kun je in een week tijd een heel veelzijdige reis maken.

kavala-Thassos1
kavala-Thassos

THASSOS

 

Ik begin de reis op het eiland Thassos (ook wel geschreven als Thasos), het meest noordelijke eiland in de Egeïsche Zee. Thassos heeft geen vliegveld, dus je zult de oversteek met de boot moeten maken. Dat kan op twee manieren. Je kunt bij het vliegveld van Kavala een snelle boot nemen die de oversteek in 30 minuten doet. Ik nam de boot vanaf de stad Kavala naar het stadje Prinos.

Daar ontmoet ik mijn gids Yannis die me de komende dagen alle mooie plekken van het eiland zal laten zien. We beginnen geheel in stijl op het strand met een koud biertje. Om even lekker in de vakantiestemming te komen. Thassos is bekend vanwege de vele kleine en grotere stranden. Je zult altijd een plek vinden die bij je past. Yannis zal mij een paar heel bijzondere laten zien.

kavala-Thassos

GESCHIEDENISThassos is niet zo groot, dus elke plek is goed bereikbaar met een huurauto. Aliki Beach is daarvan een goed voorbeeld. Direct aan de ringweg van het eiland vind je een baai met een wit zandstrand, kraakhelder water en fijne tavernes. Op loopafstand tref je twee bijzondere plaatsen: de restanten van een oude tempel en een marmermijn uit de oudheid. De geschiedenis is nooit ver weg op Thassos. Dit is nog maar een klein voorbeeld van een fijn strand op Thassos. Wie zoekt naar een groot strand met veel voorzieningen kan naar Golden Beach of Paradise Beach. Allebei zien ze eruit als een foto op een ansichtkaart. Wil je echter een wat avontuurlijkere plek, dan zijn die er ook. Bijvoorbeeld Giola. Hiervoor moet je wel even een stevige wandeling maken (of een 4×4 rijden). De beloning is een plek op één van de mooiste ‘natuurlijke zwembaden ter wereld’.


Een ander erg mooi strand is Marble Beach. Deze dankt zijn naam ook echt aan marmer. Het marmer van Thassos is namelijk wereldberoemd omdat het smetteloos wit is. Via een kronkelend pad door de mijnen (die nog steeds in gebruik zijn) kom je bij een baai waar het zand is bedekt door een fijne laag marmerpoeder. Hierdoor is alles prachtig wit. Vooral de weerkaatsing van het zonlicht in het zeewater is daardoor erg mooi. Fijne horeca en ligbedden met parasols zorgen dat je hier prima een dag kunt doorbrengen. Thassos is echter meer dan zee en strand. Er zijn ook leuke dorpjes en stadjes te vinden. De eerste avond breng ik door in Potos. Dit is zo’n typisch toeristisch stadje met veel horeca en winkeltjes. Omdat ik in het naseizoen reis, is het er niet te druk, maar wel gezellig. Het is zo’n plek waar je heerlijk op het strand kunt eten, terwijl je de flanerende vakantiegangers bekijkt. Stappen kun je er ook, maar ik kies ervoor om lekker op tijd naar mijn fijne hotelkamer te gaan.

Thassos

LUXE HOTEL


Net buiten Potos ligt het splinternieuwe Royal Paradise Beach Resort & Spa. Dit vijfsterrencomplex heeft alles voor een ultieme relaxvakantie. Vanaf mijn balkon kijk ik uit over zwembad en zee. In de mooi aangelegde tuin zijn er overal plekken waar je lekker in de schaduw of zon in een heerlijke loungebank kan neerploffen. Op het privéstrand zijn er gratis ligbedden en parasols en het restaurant is van hoog niveau. Hier zou ik wel een weekje kunnen doorbrengen. Ik ben echter niet op vakantie, maar op ‘werkbezoek’. Dus staat ‘s morgens Yannis weer klaar om me nog meer van het eiland te laten zien.

Dit keer gaan we voor de hoofdstad Limenas en het bergachtige binnenland. In de hoofdstad bezoeken we eerst het archeologisch museum dat zeer de moeite waard is. Het laat zien hoe rijk de geschiedenis van het eiland is. De prachtig uitgelichte beelden en sculpturen zijn van hoge kwaliteit en er is veel informatie te vinden.

Zelf op zoek gaan naar de geschiedenis kan ook. Met behulp van een gids van Thassos Island Adventure wandel ik van de oude haven naar boven richting de akropolis. Onderweg komen we langs het oude amfitheater en meerdere oude tempels en gebouwen. Ook het uitzicht over de stad, de zee en het binnenland is hier prachtig. Het is wel aan te raden om deze klim vroeg op de dag te doen, want de klim is soms best stevig en het kan flink warm worden onderweg.

Thassos

HIKEN


Tijdens de wandeling vertelt mijn gids over de vele sportieve mogelijkheden op Thassos. Naast voor de hand liggende zaken als boottochten, watersporten en paragliden zijn er op het eiland grootse plannen voor wandelroutes in de bergen. Op dit moment zijn er her en der al wat voorzieningen als berghutten, maar het bergachtige binnenland leent zich voor serieuze hikes. Daar wil men samen met de lokale overheden de komend tijd flink op in gaan zetten.

Ik ben wel benieuwd naar de bergdorpjes in de binnenlanden, dus na Limenas zetten we koers richting Panagia. Dit is een zeer charmant stadje met wit met blauwe huisjes, smalle straatjes en leuke restaurantjes. Vergeet ook niet de waterbronnen te bezoeken. Daar kun je heerlijk onder de bomen op een terras zitten.

Verder afgelegen in de bergen ligt Kastro. Om hier te komen moet je een flink stuk rijden. Gelukkig is de route erg mooi en de weg splinternieuw. Tenminste: tot de grens van het dorp, daar stopt de weg. Kastro bestaat eigenlijk alleen maar uit rotsige paden en smalle steegjes. Authentieker zul je het waarschijnlijk niet krijgen. De oude stenen huizen, de twee bijzondere kerken en het geweldige uitzicht maken dit tot een bijzondere plek. Kastro heeft ook twee kroegjes waarvan die bij de kerk het gezelligst is. Bovendien steun je met je aankopen het onderhoud van het gebouw. Hierna is het tijd om het eiland te verlaten en de oversteek te maken naar Kavala.

kavala-Thassos

EGYPTE


Na een paar dagen in de relaxte rust van het eiland is het zeer aangenaam om in een bruisende stad aan te komen. Als je aankomt in Kavala zie je direct de oude stad op een heuvelrug liggen. Bovenop de heuvel ligt strategisch een indrukwekkend kasteel. Door de loop der jaren hebben heel veel landen en culturen invloed gehad op deze stad en hun stempel gedrukt. De meest bijzondere daarvan is het verhaal van Mohammed Ali van Egypte. In Egypte beschouwt men hem als vader des vaderlands en stichter van de moderne staat. Zijn geboorteplaats is echter Kavala. Vandaar dat er zeer warme banden tussen de stad en het land zijn. Bovenin de oude stad vind je in zijn mooie geboortehuis een interessant museum.

kavala

Langs de haven is het vooral gezellig in Kavala. Ontelbare terrassen van café’s en restaurants zitten elke dag bomvol tot na middernacht. Alle heerlijkheden uit de Griekse en lokale keuken zijn hier te vinden. Verder van de haven af vind je winkelstraten met een mix van modern en klassiek Grieks, een prachtig aquaduct, smalle straatjes en grote pleinen. Kavala is een stad vol tastbare geschiedenis en cultuur. Vooral de geschiedenis van de lokale tabaksindustrie is interessant.

Rondom Kavala is er ook van alles te ontdekken. Helaas had ik geen tijd om alles te zien, maar ik heb wel de onbetwiste hoogtepunten bezocht. Allereerst Philippi, dat net buiten de stad ligt. Het oude Philippi was een zeer belangrijke stad in de oudheid en daarvan zijn de resten nog heel goed te zien. Doordat de bloeitijd van de stad best lang heeft geduurd, zijn er invloeden te vinden van de oude Grieken, de Romeinen, Byzantijnen en vroegchristelijke culturen. Je kunt dwalen tussen de restanten van de stad en de mooiste schatten bekijken in het kleine museum.

kavala-Thassos

APOSTEL PAULUS


Even ten noorden van Philippi ligt het stadje Lydia. Hier vind je de plek waar de apostel Paulus voor het eerst iemand doopte op Europees grondgebied. Op de plek waar dit allemaal is gebeurd, vind je een indrukwekkende kerk (niet oud, wel mooi) en een riviertje waar alles moet hebben plaatsgevonden. Waar ik in Philippi vrijwel alleen rondliep, is het hier plots druk met religieuze toeristen van over de hele wereld. 

Als je nog verder richting het noorden gaat, kom je eerst bij de stad Drama. De naam van de stad heeft niets te maken met toneelspel, maar komt van hydrama wat verwijst naar de vele waterbronnen in de stad. Drama is erg interessant om rond te wandelen. Er is veel cultuur en het lokale Hydrama Grand Hotel is één van de mooiste 5-sterrenhotels die ik ooit bezocht. Vooral in de winter schijnt Drama heel mooi te zijn met lichtjes die weerkaatsen in het water, allerlei festiviteiten en mogelijkheid om te skiën in de nabijgelegen bergen.

Deze bergen vormen de grens met Bulgarije en staan ook bekend om andere zaken. Allereerst is er de wijnbouw. Uit deze regio komen uitstekende wijnen. Ik bezoek Ktima Pavlidis waar ze wijnen maken in een hypermoderne omgeving. Na een rondleiding mag ik wat wijnen proeven en die zijn heerlijk.

kavala-Thassos

DOORZICHTIGE VISSEN


Even verderop ligt het charmante stadje Prosotsani. Net buiten die stad kun je de grotten van Maara bezoeken. Herodotus schreef er al over in zijn verhalen, maar pas in de jaren 70 is de plek (her)ontdekt. Met behulp van een gids wandel je langs een ondergrondse rivier door de druipsteengrot. Erg indrukwekkend, ook vanwege de vleermuizen en doorzichtige vissen die in de grot leven.

Aan het einde van de dag rijd ik weer terug naar Kavala voor een fijn diner aan de haven en een laatste wandeling door de charmante stad. Het is weer tijd om richting huis te gaan.  Thassos, Kavala en de omgeving waren erg fijn om te bezoeken. Zeker de combinatie van eiland, stad, geschiedenis, cultuur, het lekkere klimaat en het heerlijke eten maken dit tot een reis om nog regelmatig aan terug te denken. Dit redelijk onbekende deel van Griekenland kan ik iedereen aanraden.

Meer lezen van Marco? Kik hier om naar Mixedgrill te gaan. 


kavala-Thassos