Kea uitzicht
Kea

Uitrusten, dat kun je op Kea als de beste!

‘Ibiza before it was cool’

door Suzanne van Duijn - www.vrijemeid.nl

Dit onontdekte Griekse eiland maakt deel uit van de Cycladen – volgens Lonely Planet dé bestemming van 2018 – en is goed te combineren met een citytrip Athene. Ontdek het echte Griekenland en kom tot rust op Kea.

Kea haven

Op het strand liggen, duiken naar scheepswrakken en uitrusten, dat kun je op Kea als de beste! Dit Griekse eiland ligt op een uur varen van Cape Sounio, een prachtig stukje Griekenland ten zuiden van Athene. Wij tippen je waar te slapen, wat te eten en de mooiste bezienswaardigheden op deze parel van de Cycladen.

Kea

SLAPEN OP KEA

 

Wij verbleven bij Villa’s Als Marmarei en kunnen dat iedereen aanraden. Althans, als je houdt van rust, uitzicht en een echte Griekse gastvrouw. Vanaf de villa’s van Als Marmarei kijk je, al dan niet vanuit de infinity pool, uit over de heuvels en de zee en zie je niet zelden de mooiste zeilboten voorbij varen. Gastvrouw Anaïs legt je gegarandeerd in de watten en helpt je graag om haar magische, spirituele paradijs Kea te ontdekken. Pluspunt: de villa’s beschikken over een eigen keuken, wat je in staat stelt om ’s avonds zelf een hapje en drankje te bereiden en te nuttigen op je veranda. Want de wegen van Kea zijn niet ideaal in het donker! 

      KeaKea stad

ETEN: SEAFOOD EN SALADES


Wie gek is op Grieks eten, zit goed op Kea. Het eiland staat bekend om de gastronomie, en dan bedoelen we geen vet vlees of zware mousaka. Op Kea is het seafood wat de klok slaat. Vers gevangen vis wordt gegrild en geserveerd met heerlijke Griekse salades. Ook calamaris en gestoomde aubergine zijn er specialiteit. Om 12 uur ’s middags wordt er traditioneel ouzo gedronken. De rest van de dag staat er wijn of bier voor je klaar. It’s always 5 o‘clock somewhere!

ACTIVITEITEN EN BEZIENSWAARDIGHEDEN


Je komt naar Kea voor de rust, maar dat betekent niet dat je er niets kunt doen. Veel yogi’s trekken naar het eiland voor een yogaretreat, duikers komen speciaal voor de scheepswrakken en wandelaars halen hun hart op, op de tientallen kilometers aan ancient wandelpaden. Zoals het een Griekse bestemming betaamt, vind je op Kea ook verschillende oude bezienswaardigheden, zoals klassieke amfitheaters, vier eeuwenoude steden, de bekende ‘Leon’ (het symbool van Kea) en diverse verborgen strandjes. Huur een auto om Kea te verkennen en/of maak een boottripje om het eiland. Ancient Karthea mag je niet missen! 

Kea strand

REISTIJD EN PRAKTISCH


In de zomer kan het op Kea nog verrassend druk worden, maar eigenlijk is dit eiland van mei tot en met september prachtig en heerlijk warm om te bezoeken. En buiten de zomermaanden een stuk rustiger!  Vlieg op Athene, pak de bus naar Lavrio en neem daar een ferry naar Kea. Eenmaal op het eiland kun je in de haven een auto huren en ben je al met al binnen zes uur vanuit Nederland op je eindbestemming! 

Meer lezen van Suzanne? Klik hier om naar Vrije Meid te gaan. 

Kea