Kreta - Agia Galini

Het gezelligste dorpje van Zuid Kreta

Gastvrijheid, gemoedelijkheid en vriendelijkheid van de mensen

door Melissa Peltenburg - www.allinmam.com

Massatoerisme, overvolle boulevards, torenhoge prijzen en obers die je hun restaurant in willen praten: dat ga je tijdens een bezoek aan Agia Galini niet ervaren. Het is het eerste wat ons opvalt wanneer we nog maar een paar uurtjes in het authentieke dorpje zijn. We worden overspoeld met gastvrijheid, gemoedelijkheid en vriendelijkheid van de mensen die hier wonen en werken. Niet voor niets staat Agia Galini bekend als 1 van de gezelligste dorpjes van Kreta.

Agia Galini vinden we in het zuiden van Kreta in het departement Rethimnon: vanaf Heraklion airport een kleine anderhalf uur rijden. Vroeger bezorgde de visserij de lokale bevolking het grootste deel van hun inkomen; vandaag de dag is de grootste bron van inkomsten het toerisme. Bezoekers lijken zich te verspreiden over 2 plekken in Agia Galini: de haven en het strand. Vanuit de haven is het strand te bereiken over een mooi wandelpad langs de steile kliffen waarbij je uitkijkt over het heldere zeewater. Aangekomen bij het strand, na zo’n 5 minuten wandelen, kom je in een warm bad terecht; niet alleen door het zonnetje maar ook door alle gezellige restaurants, terrasjes en taverna’s.

In de haven zijn tientallen restaurants te vinden, gebouwd tegen de berg aan en te bereiken via steile trappen. Gezellige (dak)terrassen, leuke winkeltjes, sfeervolle achtergrondmuziek… Wij begrijpen wel waarom mensen hier terugkomen!

HOTEL PALLADA


We verblijven in Hotel Pallada. Vanaf het dakterras van het hotel heb je een prachtig uitzicht over zee en over de haven. Pallada is een echt familiebedrijf en dat voel en zie je aan alles. De familieleden zijn allemaal even vriendelijk, de kamers zijn eenvoudig maar netjes en de ontbijtjes worden elke ochtend met veel liefde bereid en opgediend.

EROP UIT MET DE AUTO


Wanneer je een auto ter beschikking hebt is het een absolute must om de omgeving van Agia Galini te verkennen. De wegen zijn goed, al doe je er door het bergachtige landschap iets langer over om bepaalde afstanden af te leggen dan we in ons vlakke Nederland gewend zijn. Of je nu richting het westen of het oosten rijdt vanuit Agia Galini: de kustlijn is prachtig en er zijn verschillende verborgen strandjes te vinden.

GORGE EN MARTSALO BEACH


Hou je wel van een beetje uitdaging dan is het bezoeken van Martsalo beach een aanrader. Voor je bij dit verborgen kiezelstrandje komt moet je eerst de Martsaliotiko kloof trotseren, die je bereikt over een kilometers lange onverharde weg. Er is aardig wat klim- en klauterwerk nodig om in de kloof te komen. Daarna rest een zoektocht naar de verborgen baai, tussen oleanders en palmbomen door. De uiteindelijke beloning is het allemaal waard!

INSPANNING BELOONT


Ook op andere plekken in de omgeving wordt inspanning beloond. In de Kourtaliotiko Gorge kun je vele trappen afdalen naar het kleine kerkje St. Nicholas Kourtaliotis of Asomatis. Vergeet niet om een stukje door te lopen en een kijkje te nemen bij het water wat langs de met groen begroeide rotswanden naar beneden klettert.

PALMENBOSSEN


Eeuwen geleden groeiden er op Kreta vele Kretenzische dadelpalmen, veelal in grote groepen bij elkaar. Nu zijn er op het eiland nog 2 palmenbossen te vinden, waarvan Preveli niet ver bij Agia Galini vandaan ligt. De palmbomen zijn te vinden aan het einde van de Kourtaliotiko Gorge, waar de rivier in zee uitmondt. Breng je wandelschoenen mee want ook hier moet je de nodige inspanning leveren om beneden op het strand van Preveli te komen, waarna je zo het palmenbos in loopt en kunt genieten van adembenemende doorkijkjes.

OUDHEDEN, OPGRAVINGEN EN OVERBLIJFSELEN


Op heel Kreta zijn vele overblijfselen uit vervlogen tijden te vinden, zo ook in de buurt van Agia Galini. Bezoek de opgravingen van Festos en vergeet op weg naar Preveli niet te stoppen bij de oude Venetiaanse brug. Voor een bezoek aan een klooster ben je hier ook in de goede regio: je vindt 2 kloosters in Preveli. 

EEN PLEK WAAR JE NAAR TERUG WIL KEREN


Wil je het echte Kreta proeven zonder veel drukte? Dan ben je in Agia Galini helemaal op de juiste plek. Wij kunnen ons goed voorstellen dat mensen maar wat graag naar dit dorpje terugkeren en Agia Galini ontvangt haar gasten met open armen. Niet voor niets met “welcome back”!

Meer lezen van Melissa? Klik hier om naar All in Mam te gaan.