Kreta - Chersonissos

Een verrassende bestemming

Chersonissos kent twee gezichten

door Marije van der Vorm & Romy Verstraten - www.travellovers.nl

Onze eerste kennismaking met Griekenland was Chersonissos op Kreta. Deze bestemming heeft ons verbaasd. Chersonissos is op te delen in twee verschillende gebieden. Een deel van de badplaats staat natuurlijk bekend om de kroegen, clubs en restaurants waar je kroketten kan eten bij Friet van Piet. Maar de badplaats heeft veel meer te bieden. Op zo’n 15 minuten afstand van de badplaats kom je in een totaal andere wereld terecht. Het is er authentiek, gezellig en de mensen zijn zeer gastvrij.
 

KOUTOULOUFARI
 

Net boven de boulevard van de badplaats Chersonissos vind je 3 Griekse dorpjes: Koutouloufari, Piskopiano en Oud Chersonissos. Wij verbleven in Koutouloufari in Esperides Villas & Spa, een prachtig hotel met 3 zwembaden. Binnen 7 minuten ben je aan het begin van de boulevard van Chersonissos. Koutouloufari is een gezellig dorpje met een hoofdstraat vol gezellige restaurants, winkeltjes en bars, maar tegelijkertijd kom je prachtige gebouwen tegen die versierd zijn met allerlei bloemen. De kleine straatjes zijn hartstikke leuk om doorheen te slenteren. Een restaurant tip is het restaurant Esperos, met een Nederlandse eigenaresse. Ze is getrouwd met een Griek, waardoor je authentieke Griekse mezze kunt eten.

PISKOPIANO

 

Vanuit Koutouloufari loop je zo het dorp Piskopiano in. Net als Koutouloufari, is Piskopiano een klein dorp, waar leuke restaurantjes, taverna's en cafés zijn. In Piskopiano heb je het Menelaos Parlamas Museum of Rural Life. In dit museum maak je kennis met het dagelijkse leven van de boer op Kreta voordat moderne technologieën werden geïntroduceerd. Je ziet er een olijfolie pers, de werkplaats van een smid en dagelijkse kledij.

Een ander mooi museum is het Lychnostatis Museum aan de kust van Chersonissos. Het is absoluut een aanrader om dit museum te bezoeken. Het museum is volkskundig en houdt de oude normen en waarden van Kreta levend. Je ziet hier eeuwenoude Kretenzische gebruiken over hoe de bevolking leefde en hoe er op het land gewerkt werd. Je kunt er bijvoorbeeld elke week op de traditionele manier wijn maken, en ook wordt er af en toe Raki gemaakt met een Kretenzische barbecue waar iedereen die maar wil kan aansluiten.

 

OUD CHERSONISSOS


Een stukje verder lopen van Piskopiano ligt Oud Chersonissos. Ook dit is een klein dorpje met een centraal dorpsplein met allerlei lokale taverna's en restaurants. is het in de zomer druk en gezellig. Ga ook vooral de zijstraatjes in, je komt hier in een waar kattenparadijs. kittens!

DE OMGEVING VAN CHERSONISSOS


De omgeving van Chersonissos kenmerkt zich door de authentieke dorpjes met veel olijfbomen en een ruige natuur. In de bergen achter Chersonissos zijn veel authentieke dorpjes te vinden. Wij brachten met de auto een bezoek aan een aantal dorpjes. Het eerste dorpje dat wij bezochten was Mochos. Wanneer je dit dorpje bezoekt is het aan te raden om een bezoek te brengen aan het Folklore Museum of Mochos. Je maakt hier kennis met de oude levensstijl van de Grieken. Na een bezoek aan het museum is het verstandig om in Mochos te lunchen, omdat de andere dorpjes niet veel restaurants hebben. Zo aten wij bij restaurant Lithos, een typisch Grieks restaurant waar wij een mezze plank bestelden. Dit zijn kleine Griekse gerechten.

Eén van de dorpjes in deze omgeving is Avdou. Dit is een fotogeniek dorpje op zo’n 20 minuten afstand van Chersonissos, wat echt de moeite waard is om te bezoeken. Loop door de kleine straatjes en bewonder de prachtige bloemen en de vele katten die je tegenkomt.

Het derde dorpje waar wij een bezoek aan hebben gebracht is Krasi. Dit dorpje ligt op de route naar het Lassithi Plateau (deze hoogvlakte staat bekend om de vele oude windmolens). Krasi is wederom een traditioneel dorpje met een aantal tavernes en cafés. Op het hoogste punt van het dorp bevindt zich één van de oudste platanen van Griekenland, deze boom is al bijna 200 jaar oud en heeft een omtrek van ruim 14 meter. Om de plataan is een plein gemaakt waar je in de zomer op het terras kan zitten.

KRISTAL HELDER WATER OP DIA ISLAND


Naast de binnenlanden staat Kreta bekend om haar mooie stranden. Het mooiste strand in Chersonissos is Sarandaris beach. Het strand is het best bereikbaar met de auto. Je kunt hier heerlijk vertoeven en zwemmen in de heldere zee. Eén van de leukste uitstapjes die wij maakten was naar Dia Island. Dit is een beschermd eiland waar geen mensen wonen. Op het eiland staat een kleine witte kerk die je kunt bezoeken. Verder is er op het eiland zelf niet veel te beleven. Met de zeilboot bereik je de mooiste baaien van het eiland. Het water is hier prachtig, het is kraak helder en er zijn onwijs veel mooie vissen. Een ideale plek om te snorkelen!

Meer lezen van Marije & Romy? Klik hier om naar Travellovers te gaan.