Kreta - Heraklion

Een levendige, oude en veelzijdige stad

De veelzijdige provincie en hoofdstad

door Cor Duran - www.wereldwijzer.nl

Jullie hebben vast weleens gehoord van Kreta. Wie aan Kreta denkt, denkt vooral aan zon, zee en strand. Ik kreeg echter de gelegenheid om dit eiland op een andere manier te bezoeken.

ARCHEOLOGISCHE OPGRAVINGEN

 

Ik bezocht een aantal archeologische opgravingen in de plaatsen Knossos, Phaistos en Gortyna. Knossos, de plaats waar de grootste opgraving was gesitueerd, heeft mij het meest bekoord. Tijdens de reis naar de verschillende archeologische plaatsen werd ik verrast door het betoverende uitzicht. Overal waar ik keek zag ik mooie heuvels, prachtige velden vol met druiven en uiteraard heel veel bomen met olijven. De vele dorpjes bestonden uiteraard uit de bekende huisjes met hun blauw / witte kleuren. Ik heb geen huis gezien waar geen fleurige bloemen aan de gevel waren aangebracht.DE ONDERGRONDSE GROT

 

Ook onder de grond kun je de omgeving van Heraklion bezichtigen. De ondergrondse grot Sendoni is gelegen in de nabijheid van het plaatsje Soniana. Nadat een toegangskaartje was gekocht, werden wij via een aantal trappen geleid naar de ingang van de grot. Mij werd verteld dat de grot een diepte heeft van 1500 meter. Ongeveer de eerste 200 meter zijn via looppaden toegankelijk voor het publiek. Uiteraard werden wij ook verrast door rondvliegende vleermuizen. 

Na deze bezichtiging brachten wij een bezoek aan twee bergdorpjes in de heuvels rondom Heraklion. Een van de twee dorpjes, Anogeia, is tijdens de tweede wereldoorlog zwaar getroffen. Een Duitse generaal gaf opdracht om alle inwonende mannen tussen de 16 en 60 jaar op te pakken en om te brengen.

Het laatste culturele bezoek werd gebracht aan het archeologisch museum van Kreta, gevestigd in de stad Heraklion. Heel indrukwekkend was ook een bezoek aan de kerk van het stadje Arkadi.

ONTSPANNEN

 

Nadat ik bekomen was van al het culturele gebeuren was het de beurt aan iets meer ontspannen bezoekjes. Beginnend bij een bezoek aan het Thalassocosmos Cretaquarium. Hier zwemmen vele soorten vissen en schildpadden uit de wijde omgeving rondom het eiland Kreta.

Na een mooie tocht, alweer door de heuvels en dalen, kwamen wij aan bij het bekende kustplaatsje Matala. Dit plaatsje staat om twee zaken bekend. Ten eerste om zijn krijtrotsen waar vroeger krijgers en gespuis hun onderdak zochten. Ten tweede door de hippies die in de jaren 60 van de vorige eeuw hun heil zochten op het eiland Kreta en de plaats innamen van de krijgers en ander gespuis. Halverwege de jaren 70 van diezelfde eeuw werden de hippies door de overheid verjaagd. De laatste jaren wordt hier de hippietijd in de maand juni herdacht met een meerdaags festival. Je begrijpt het al, de bezoekers kleden zich dan ook zoals in de tijd van de hippies.

HERAKLION STAD

 

Omdat ook de stad Heraklion zelf op het programma stond heb ik me met de bekende Hop on Hop off bus rond laten rijden door het centrum en langs de oude haven van Heraklion. De binnenstad van Heraklion herbergt vele kleine straatjes en steegjes waar de meest hippe en modieuze kledingwinkeltjes te vinden zijn. Op een fraai terrasje heb ik uiteraard een heerlijke kop Griekse koffie gedronken. Heel indrukwekkende vond ik ook het gebied rondom de haven van heraklion. Hier varen verschillende ferry s naar het vaste land en andere eilanden rondom Kreta. Tevens komen hier grote cruiseschepen. De bekendste bezienswaardigheden waren o.a. het Venetiaanse fort aan de haven, de Bembo fontein, de Chania poort, alsmede de St Catharina kerk.

AROLITHOS VILLAGE

 

Mijn laatste bezoek bracht ik vrijdagmiddag aan Arolithos Village. Dit dorpje werd ongeveer 30 jaar geleden gesticht en herbergt alles wat in het verleden aanwezig was op het platteland van Kreta. Zo was er een ruimte waar de smid zijn werk deed, was er een wolweverij, alsmede een mozaïek ruimte. Het herbergt tevens 35 hotelkamers waar gasten kunnen verblijven. Inwoners van het eiland komen hierheen voor bijvoorbeeld een bruiloftsfeest of om hun kinderen te laten dopen in het kleine kerkje op het terrein.

OVER HERAKLION

 

De hoofdstad van Kreta, Heraklion, is een oude en veelzijdige stad met het Venetiaanse fort Koules en het stadhuis in het Venetiaanse herenhuis Loggia als highlights. Stranden zijn op circa 5km verwijderd van de hoofdstad. De stad is erg levendig met veel mooie fonteinen die je door de hele stad heen kunt bewonderen. De beste koffie van Heraklion drink je bij Miniatura en chocoladeliefhebbers halen hun hart op bij Truffles barbarigo.

Liefhebbers van cultuur en de Griekse mythologie kan ik zeker aanraden om bij een verblijf op het eiland Kreta meer aandacht te besteden aan de regio rondom de stad Heraklion. De omgeving leent zich ervoor om je te onttrekken aan het bruisende strandleven. Wil je echter een dag zon, zee en strand dan kun je altijd nog op het strand blijven voor je hotel of resort in de wijk Amadoura.