rethymno kerk
Kreta - Rethimnon

Let de road trip begin!

Dit is waarom Kreta je blijft verbazen

door Wanda Bregman - www.dailycappuccino.nl

Dat Kreta meer is dan alleen Chersonissos, is een ding dat duidelijk is na mijn verbazingwekkend gave road trip op Kreta. Wat een genot. In een kleine vier uur vlieg je met Tui naar een van de mooiste eilanden van Griekenland: Kreta. Dat tevens het grootste eiland is. Tui biedt elke dag een vlucht naar Kreta. Kreta heeft een tijdsverschil met Nederland van -1 uur. Ik vloog comfort class, en ik moet zeggen, da’s best comfortabel voor de benen. Op het kleine en overzichtelijke vliegveld van Heraklion, een van de twee vliegvelden van Kreta, is het een fluitje van een cent om een auto te huren. Binnen 15 minuten had ik de autosleutels en off i go. Als je een beetje nachtblind bent zoals ik, is het oppassen want het eiland kent niet veel snelwegen en heeft weinig wegverlichting. Alleen bij de dorpen en op- en afritten. Quite een adventure dusom 22.00 uur. Het is een uurtje met de auto naar Rethimnon. Want dat was de bestemming: het gebied Rethimnon met de stad als beginpunt van de roadtrip die ik door de regio ga maken.

Rethymno

rethymno weg

LET THE ROAD TRIP BEGIN!


Een kersje op de taart komt al bij aankomst in het luxe hotel 5-sterren Atlantis Beach; er staat een koude maaltijd klaar, water en een glas koele witte wijn. Smaakvol en superattent ontvangst, dat moet gezegd worden. De volgende ochtend vroeg ontbijten, even in conclaaf met mijn contactpersoon op Kreta, programma doornemen en om 10 uur stap ik de auto in. Een navigatie is trouwens aan te bevelen, hoewel er overal borden staan is het toch lastig de weg vinden. Sowieso even de route checken want de navigatie die ik van het autoverhuurbedrijf heb gekregen stamt uit de prehistorie en valt geregeld en op de meest cruciale momenten uit. Wat dan weer bijdraagt aan het avontuur. 

 

HET DORP MARGARITES


Eerst stop ik in het dorp Margarites, het pottenbakkerijdorp van Kreta. Het dorpje ziet er een beetje uitgestorven uit, maar niets is minder waar. Ik bezoek een pottenbakkerijtje, drink een frappé (naar Grieks recept, dus ik stuiter de rest van de dag door), loop langs de talloze mooie pottenbakwinkeltjes en hou me nog net in niet alles te kopen. Het bekijken waard, deze oeroude traditie uit de Minoische tijd.

rethymno kerk

HET ARKADI KLOOSTER

 

Next stop: het indrukwekkende Arkadi Klooster uit begin 17de eeuw, maar zijn Venetiaanse gevel dateert uit de 15de eeuw. Het klooster heeft zijn naam te danken aan de Byzantijnse (Oost-Romeinse) keizer Arkadios. Wanneer je daar rondloopt waan je je even in de Romeinse tijd. Je hoort bijna de klokken beieren en de gebogen monniken ruizen door het grind. Dan is het tijd voor lunch bij de Sfendoni grot in Zoniana, een van de mooiste druipsteengrotten van Kreta waar ze een bijzonder ledlicht spektakel laten zien.

Mijn lunch in de ernaast gelegen taverne is puur Grieks: veel en heel erg lekker, met uitzicht op de imponerende bergen. Volgegeten stap ik de auto in, op naar de badplaats Bali. Bali is hip en trendy, ligt in een schitterende baai op ongeveer 25 minuten rijden van Rethimnon. Puur genieten.

rethymno kust

DE ANDERE KANT VAN KRETA

 

Om 9 uur ’s morgens zit ik alweer in de auto, op naar de andere kant van het eiland, en hoe! Als eerste bezoek ik een van de mooiste dorpjes van Kreta: Spili. Dit dorp ligt schitterend aan de voet van het Kedros-gebergte en is opmerkelijk groen. Loop even binnen in de leuke ambachtelijke winkeltjes en drink een koffie op een van de beschutte terrasjes cute gelegen op verschillende hoogten. In Spili vind je het klooster van Spili dat nog volop in gebruik is. Ik rij verder door het weelderige landschap van Kreta dat dan weer rauw rotsachtig en kaal is en dan weer overmatig weelderig en absurd groen, fabelachtig. Over de bergkam heen gescheurd kom ik ineens oog in oog te staan met de imposante Kourtaliotiko kloof.

rethymno groen Rethymno natuur

DE KOURTALIOTIKO KLOOF

 

Ik ben even zonder woorden, wat onvoorstelbaar ruig. Je kunt hier in juli en augustus mooie wandeltochten door kniehoog water maken. De kloof begint bij het dorp Koxare en loopt tussen de bergen Kouroupa (984 m) en Xiro Oros (904m). Het eindpunt is het prachtige Preveli strand met palmbomen. De naam Kourtaliotiko komt van het geluid dat er waargenomen wordt als er een sterke wind waait. Het geluid van het slaan van de wind tegen de rotsen lijkt op het geluid van kourtalis; castagnettes. In de kloof stap ik uit, kijk ik schuchter om me heen want wat kun je anders met dit natuurgeweld. Voorzichtig loop ik naar beneden richting watervallen en dompel me onder in de grilligheid, de geluiden en natuur. Let op dat je goede schoenen aantrekt. Maar de tijd rukt en dus rijd ik door naar het klooster van Preveli (dames: bedek je benen en schouders), bezoek ik de Kato Moni Kloosterruines en rijd ik naar Plakias, een dorp aan de andere kant van het eiland gelegen aan de Libische zee. Ik word heel warm onthaald bij het schitterend gelegen hotel Kalypso Village Resort & Spa.

kafe

KALYPSO VILLAGE RESORT & SPA

 

De lunch is uitmuntend. De rondleiding die volgt leidt me door het enorme complex met drie zwembaden waarvan twee infinity pools. De hotelmanager saved the best for last, we lopen naar beneden en tussen de rotsen zie ik plateaus met houten ligstoelen. Via een trapje daal je het kristalheldere, blauwgroene zeewater in. En dat is precies wat ik doe, het water is wat kouder dan verwacht. Even relaxing time voordat ik doorrijd naar de legendarische stranden (in drie baaitjes gelegen) van Damnoni. Eenmaal in de eerste baai (je ziet de andere twee beschut liggen), bestel ik in de late, warme middagzon een overheerlijk ijskoffie. Wat fuel voor de rit terug door de overdonderende natuur en majestueuze bergen. Je blijft je verwonderen.

Oude Rethymno

HET OUDE RETHIMNON


Dag drie begint in de oude stad van Rethimnon die druipt van de historie. Dat zie je niet alleen, dat voel je ook. Ik laat me omarmen door de tanende oudheid van de stad overwoekerd door Venetiaanse en Ottomaanse restanten. Door de eeuwenoude hoofdpoort, de smalle, kleurige straatjes in en struinend langs de vele authentieke, prachtige deuren waarachter kleurrijke verhalen huizen. Ik bezoek oude kerken en moskeeën die vredig naast elkaar staan en strijk neer in de haven waar het visje op je bord springt. Een ding weet ik zeker: vanavond laat ik me meevoeren in deze legendarische, oude stad naar een fanatisch plekje om te dineren.

Lunchen doe ik net buiten het centrum bij familierestaurant Zampia waar papa en oma nog achter het fornuis staan. Zampia ligt aan een idyllisch baaitje met prachtig uitzicht op de zee en het oude centrum. Daarna rij ik weer door berg en dal, kleine dorpjes, langs steile afgronden, grillige rotspartijen, door paradijselijke canyons en koele, groene bossen naar het schitterende groene dorp Argyroupolis voor een bezoek aan de watervallen. Tijd voor een Griekse koffie die ik drink tussen het geklater van de vele watervalletjes die zo de restaurantjes intuimelen. Hierna rij ik naar het immense stuwmeer Potamon met zijn imposante dam. Drink trouwens ook wat bij de taverne daar, top uitzicht en fijne sfeer. Onderweg kom ik de hoogste berg van Kreta tegen met z’n sneeuwresten die als een spiegel afsteken tegen de blauwe lucht. Rond het meer kun je fantastisch wandelen in volledige stilte. 

Rethymno taverna

Terug in het hotel is het tijd om een duik te nemen in het heldere, warme zeewater. Nog even volop in de genietstand voordat de volgende dag de reis terug naar Amsterdam begint. Kreta, wat heb je me verbaasd! Ik ben gewoon een klein beetje verliefd op je geworden.

Meer lezen van Wanda? Klik hier om naar Daily Cappuccino te gaan.