Lefkada

Calimera Lefkas!

Het eiland van de witte stranden en méér

door Larissa Bruin - www.fromhatstoheels.com

Lefkada, ook wel Lefkas, wat Grieks is voor witheid, dankt haar naam aan de parelwitte stranden van haar meest Zuid gelegen schiereiland Levkata. Het is het enige eiland dat per brug vanaf het Griekse vasteland kan worden bereikt, maar het eiland leent zich ook goed voor het bezoeken van nabijgelegen eilandjes in de Ionische zee. Hmm, dat smaakt naar meer! Vanaf het moment dat je het eiland op rijdt, word je begroet door de traditionele veelkleurige Griekse architectuur, maar Lefkas biedt zo veel meer dan men op het eerste gezicht zou denken…

 

LEFKADA 


Het eiland kende 3 verschillende hoofdsteden tussen de oudheid en nu. Momenteel wordt Lefkas-stad vooral gekenmerkt door een schattig centrum in de buurt van de de haven, waar je minimaal 1 middag en 1 avond moet doorbrengen voor een ijsje bij Gelatopolis of een wandeling langs de houten brug. Daarnaast zijn er in en rondom de stad verschillende bezienswaardigheden, zoals de kerk van Pantokratoras, het kasteel van Aghia Mavra en het klooster van Faneromeni. Maar ook vlak bij de stad vind je al 1 mooi strand: Agios Ioannis.

EILANDHOPPEN


Lefkada wordt slechts door een brug van 50m gescheiden van het vasteland waardoor het voor de Grieken van het vasteland goed bereikbaar is en voor toeristen een reden is om verder te kijken dan alleen Lefkada. Het is aan te raden om Lefkada met een huurauto te verkennen. Wij huurden bijvoorbeeld bij GreenMotion en Broumis. Zo kun je vanuit Lefkada gemakkelijk een dagtripje maken naar Vonitsa of Paleros maar ook eilandhoppen is een optie. Vanuit Nidri kun je een boottrip maken die langs de nabijgelegen oevers van Skorpios, Meganisi, Kastos, Kalamos of Madouri vaart. En het is mogelijk om de andere Ionische eilanden Ithaka of Kefalonia te bezoeken.

STRAND & WATERSPORT


Lefkada staat bekend om haar prachtige stranden. Zo vind je met name langs de westkust verschillende leuke badplaatsen. Wit strand, check! Helder water, check! Meer dan dat heb je hier in principe niet nodig voor een goeie tijd. Maar voor wie graag wat actiever is, is het vissersdorpje Vassiliki een aanrader vanwege de vele watersportactiviteiten. De conditie van de zee leent zich onder andere goed voor windsurfen en zeilen.

Meer lezen van Larissa? Klik hier om naar From Hats to Heels te gaan.