Leros

Puur Griekenland

Een onontdekt paradijsje

door Alannah Paans - www.travelhunter.nl

Leros, een klein eilandje met mooie baaien en verscholen dorpjes. Een ideale bestemming voor mensen die van rust houden, omdat het nog niet ontdekt is door het massatoerisme. De zes traditionele windmolentjes van Agia Marina zijn kenmerkend voor Leros evenals het imposante kasteel Panaghia, op de Apitiki heuvel. In 5 dagen heb ik dit prachtige eiland mogen ontdekken.

HOE KOM JE ER


Mijn avontuur begon op Kos. Daar heb ik de ferry genomen naar Leros. Ik verwachtte een klein bootje, maar het leek meer op een luxe cruiseschip, met diverse zitplekken, een à la carte restaurant en een bar. Eenmaal aangekomen op Leros, stond meneer Elias van Motoland al klaar met mijn huurauto waarmee ik het hele eiland heb kunnen ontdekken. Elias heeft mij met zijn scooter de weg gewezen naar Alea Mare Hotel, waar ik 4 nachten heb geslapen.

 

ALEA MARE HOTEL


Wat een heerlijk hotel met adembenemend uitzicht en perfecte service en gastvrijheid! Vanaf dag één voelde ik mij al helemaal thuis in Alea Mare Hotel. Voor Anna, de receptioniste van het hotel, was niets te veel. Een verlaat ontbijtje op de eerste dag, tips over het eiland, uitleg over de wegen en een indrukwekkende duikexcursie. Zij heeft mij zelfs meegenomen naar een traditionele Griekse bruiloft waar wij Griekse dansjes hebben gedanst en lokale lekkernijen hebben gegeten. De laatste avond heeft zij mij ook nog een aantal hoogtepunten van het eiland laten zien. Wat een gastvrijheid! Alea Mare Hotel ligt in de baai van Alinda en is een heel fijn hotel dat meerdere kamers heeft met uitzicht over de zee en de Apitiki heuvel. Bovenaan deze heuvel zie je het karakteristieke kasteel die in de avond prachtig verlicht is. En wat is er lekkerder dan genieten van dit uitzicht vanaf je balkon om daarna in slaap te vallen met het geluid van een kabbelende zee?

GRIEKSE TAVERNA'S


Op Leros vind je veel gezellige taverna's, veelal langs het water. Hier krijg je alles behalve een standaard toeristenmaaltijd. Omdat er veel typische Griekse gerechten worden geserveerd, komen hier ook veel locals op af. Eten op Leros is geen straf kan ik je vertellen. Bij deze tavernas heb ik heerlijk gegeten:

EL GRECO
Een gezellige taverna op Panteli Beach is El Greco. Hier ben ik de eerste avond gaan eten met een aantal mensen die mij wegwijs maakten op het eiland. Bij El Greco worden de maaltijden op traditionele manier geserveerd, waarbij meerdere gerechten op tafel gezet worden waar iedereen van kan opscheppen. Erg leuk om mee te maken!

PANTELLI BEACH HOTEL 
Vlakbij El Greco ligt het Pantelli Beach Hotel. Dit is een aanrader voor de lunch. Er heerst hier een gezellige drukte. Je kan hier prima terecht voor een hapje en een drankje, maar ook om lekker te zonnen of een duik te nemen in de zee.

TAVERNA XENONAS
Taverna Xenonas is het restaurant van Hotel Alinda en is een absolute aanrader op woensdag, vrijdag en zaterdag. Er is dan livemuziek en er wordt veel gedanst. Er komen dan ook veel mensen op af om te eten of een drankje te doen. Het eten was bovendien erg lekker en de bediening heel vriendelijk. Leuk voor een gezellig avondje uit!

MYLOS FISH RESTAURANT
Dit restaurant heeft een prachtige locatie met een oude windmolen op het water en uitzicht op het kasteel en de zes molentjes van Agia Marina. Er worden hier veel visgerechten geserveerd, maar ook voor vegetarisch eten kun je hier goed terecht. Reserveren is wel handig, want het zit hier elke avond bomvol. Wordt het ’s avonds wat frisser, dan pakt het personeel een dekentje voor je om onder te zitten, erg goede service!

TAVERNA DIMITRIS O KARAFLAS 
De laatste avond heb ik afgesloten bij de topper van het eiland. In Taverna Dimitris o Karaflas staat service hoog in het vaandel en het is dan ook niet voor niets de nummer 1 op Tripadvisor. Zowel de eigenaar als al het personeel zijn ontzettend vriendelijk en zorgen ervoor dat je een leuke avond hebt. Van te voren krijg je een mandje met brood van het huis en naderhand krijg je een schaaltje met druiven en kun je één of meerdere traditionele ouzo’s proeven. Alle gerechten worden ook nog eens mooi gepresenteerd. Het draait hier niet alleen om lekker eten, maar vooral ook om een leuke avond!

RIJKE HISTORIE


Leros heeft een rijke historie en dit vind je op het hele eiland terug. De belangrijkste hotspot is het kasteel bovenaan de Apitiki heuvel.  Wanneer je hierheen gaat, kun je het beste in de ochtend gaan wanneer het kerkje en het museum nog open zijn, waar de gids George je alles kan vertellen over de geschiedenis van het eiland en het kasteel. Onderweg naar het kasteel kom je gelijk de tweede hotspot van het eiland tegen, de zes traditionele molentjes, waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht en (in het hoogseizoen) een drankje kunt nuttigen.

TUNNEL WAR MUSEUM


Een andere historische hotspot op het eiland is het Tunnel War Museum, een oorlogsmuseum die extra indrukwekkend is omdat het in de tunnels gebouwd is die tijdens de Tweede Wereldoorlog ook daadwerkelijk gebruikt zijn.

 

DUIKEN


Historie is overal op het eiland te vinden, maar wat niet iedereen weet is dat er ook in de zee heel veel overblijfselen uit het verleden te zien zijn, onder andere uit de Tweede Wereldoorlog. Een must do op het eiland is dan ook duiken via Hydrovius Diving Center Leros in de baai van Krithoni. De instructeurs zijn erg vriendelijk en super professioneel. Zelf heb ik hier mijn eerste duik gedaan, één-op-één met een instructeur. Een duik rondom Leros is heel indrukwekkend! Niet alleen zag je scholen met visjes, maar ook gingen wij naar een Duits scheepswrak uit de Tweede Wereldoorlog dat op de bodem ligt vlakbij een klein eilandje in het noorden van Leros. Uit het wrak haalde de instructeur onder andere een pistool en een groot geweer tevoorschijn en zagen wij een schoen en een oorlogshelm. Dit móet je een keer meegemaakt hebben!


Mocht je ooit de kans hebben, dan raad ik je zeker aan om Leros te bezoeken. Ik heb 5 dagen genoten van het Griekse eten, de zon, de gastvrijheid, de relaxte sfeer, de historische bezienswaardigheden, de indrukwekkende uitzichten en een onvergetelijke duikervaring. Leros is authentiek en puur en met recht een onontdekt paradijsje te noemen!

Meer lezen van Alannah? Klik hier om naar Travelhunter te gaan.