Myrina_kasteel
Limnos

Authentieke dorpjes

Mooie stranden en bijzondere natuur

door Annemarie Smit - www.ishetnogver.nl

In het noordelijke deel van de Egeïsche Zee, ten noorden van Lesbos, ligt het Griekse eiland Limnos. Voordat ik er naartoe mocht, had ik nog nooit van Limnos gehoord. Maar het eiland heeft mij enorm verrast. Het heeft alles wat je van een Grieks eiland verwacht, zoals sfeervolle dorpjes, gezellige tavernes en baaien met mooie stranden. Maar Limnos heeft nog veel meer te bieden, zoals interessante archeologische opgravingen en bijzondere natuurgebieden. Ik neem je mee naar Limnos!

Myrina_kasteel

DE GEZELLIGE HOOFDSTAD MYRINA


De eerste dag overnachten we in het Archontiko Hotel in de hoofdstad, een sfeervol ingericht boutique hotel. In Myrina vind je veel leuke tavernes, hippe bars, mooie strandjes en een haventje. De grootste bezienswaardigheid is het kasteel dat bovenop een heuvel ligt, tussen twee baaien in. Als je het wandelpad naar boven volgt, kun je tussen de ruïnes van het kasteel wandelen, waar je geiten tegenkomt en misschien ook wat herten die daar vrij rondlopen. Bovendien heb je van bovenaf echt een prachtig uitzicht over de zee en Myrina zelf. 

Limnos - kontias_molens

DE STRANDEN VAN LIMNOS


Dankzij een lange kustlijn van meer dan 250 kilometer heeft Limnos wel meer dan 100 stranden! Aan de westkust liggen onder meer de mooie stranden van Platy, Avlonas, Rica Nera en Agios Ioannis. Deze stranden zijn heel geschikt voor gezinnen met jonge kinderen, omdat ze langzaam aflopen in zee. Ook in de buurt van de plaats Moudros liggen mooie stranden, bijvoorbeeld Fanaraki en Chavouli. Kom je voor wat meer actie op het water, dan is het Keros-strand aan de oostkant van het eiland een aanrader. 

 

LEUKE DORPJES


Wij bezochten Limnos in het laagseizoen (oktober), waardoor het in sommige dorpjes wel erg rustig was. Maar in elk dorpje dat we bezochten waren gezellige tavernes te vinden, met overal de typische Griekse uitstraling. Thanos, Platy, Kaminia en Sardes zijn leuke dorpjes om doorheen te wandelen en een drankje te drinken op een terrasje. In het dorp Kontias staan traditionele stenen huizen en goed bewaard gebleven stenen windmolens. Deze windmolens – of de ruïnes ervan – kom je op het hele eiland tegen, maar bij Kontias staan de mooiste. 

Panagia_kakaviotissa

ARCHEOLOGISCHE OPGRAVINGEN


Op de top van de berg Kakavos ligt het kerkje Panagia Kakaviotissa. Dit kerkje is gebouwd in 1416 en ligt deels verscholen in een grot. Bijzonder om te zien, en de wandeling naar boven is vanwege de mooie uitzichten ook echt de moeite waard. Daarnaast kun je op Limnos verschillende archeologische opgravingen bezoeken, zoals het amfitheater van Ifestia, het oude heiligdom Kavirio en een van de oudste nederzettingen van Europa, Poliochni. En wist je dat Limnos een belangrijke rol heeft gespeeld in de Eerste Wereldoorlog? Vanuit de haven van Moudros wilden geallieerde troepen het Turkse schiereiland Gallipoli binnenvallen. In de dorpen Moudros en Portianou herinneren militaire begraafplaatsen hier nog aan. In het Center of Historical Information in Portianou kom je meer te weten over het leven op Limnos in deze periode. 

 

DE KEUKEN VAN LIMNOS


We maakten ook kennis met de culinaire specialiteiten van Limnos. Op onze eerste middag op het eiland bezochten we Olon Farm, de biologische boerderij van het echtpaar Tasis en Rena, waar onder meer olijfolie wordt gemaakt. Na een rondleiding door de olijfboomgaard proefden we de olijfolie die ze produceren, maar ook olijven, vijgen en twee soorten eigengemaakte schapenkaas. Bij Aegean Organics vertelde eigenaar Nicos enthousiast over alle kruiden die zijn bedrijf produceert, zoals tijm, oregano en lavendel. Op Limnos vind je meerdere wijngaarden. Wij bezochten de wijnmakerij van de Myrm Family, waar onder meer wijn wordt gemaakt van de witte muskaatdruif.

ifestia_amfitheater

BIJZONDERE NATUURGEBIEDEN


Wat je zeker niet mag missen op Limnos zijn de bijzondere natuurgebieden van het eiland. Als je in het juiste jaargetijde op het eiland bent, kun je bij de zoutmeren in het oosten flamingo’s spotten. Ik was er zelf helaas niet in het juiste seizoen, dus er was geen flamingo te zien. In het noorden, niet ver van het dorp Katalakos, liggen de zandduinen van Limnos. Een stukje woestijn in Griekenland, omringt door groene heuvels. Maar wat ik het allermooist vond, waren de vulkanische rotsen van Falakro, ook in het noorden van het eiland. Stenen en rotsen in allerlei tinten bruin en in de meest bizarre vormen.

 

VERVOER OP LIMNOS


Vanuit Nederland kun je, met een tussenstop in Athene of Thessaloniki, naar Limnos vliegen met Aegean Airlines Athene en met Olympic Airlines. De vlucht van Athene naar Limnos duurt ongeveer drie kwartier. Vanaf verschillende plaatsen in Griekenland kun je ook met een ferry naar Limnos varen. Uiteraard is het aanbod aan vluchten en overtochten het grootst in de zomermaanden. Wij hadden op Limnos een huurauto van Skafidas Rental Cars tot onze beschikking, waarmee we (bijna) het hele eiland hebben verkend. Een aanrader als je, net als ons, veel wilt zien van het eiland. 

Meer lezen van Annemarie? Klik hier om naar Is Het Nog Ver te gaan.


Limnos - falakro