Lipsi eiland dorpsplein
Lipsi

Onbekend Grieks eiland, maar oh zo leuk!

Aanrader voor een originele relaxtrip

door Edith Huntink - www.travelcreaterepeat.nl

Ik zal je eerlijk bekennen, ik had nog nooit van Lipsi gehoord. Toen mij werd gevraagd of ik op pad wilde voor Visit Greece om dit Griekse eiland in de Dodekanesos te verkennen, moest ik het eerst even Googlen. Maar jeetje, hoe kán het zijn dat Lipsi niet bekend is bij de meeste Nederlanders? Jesús en ik brachten vier dagen door op het kleine Griekse eiland en hebben echt genoten! Lees vandaag mee waarom wij Lipsi zo’n succes vonden en hoe jij hier zelf ook een heerlijke en originele relaxtrip kunt plannen.

 

Kerk

strand platis gialos 

GRIEKS EILAND ZONDER MASSATOERISME


Het eiland Lipsi ligt in het uiterste oosten van Griekenland, zo ongeveer voor de kust van Turkije. Lipsi heeft zesentwintig stranden, waarvan de meesten volledig ongerept. Alleen de stranden Platis Gialos en Katsadia hebben een restaurant. Op de andere stranden vind je buiten een paar bomen of rotsen helemaal niks. Sterker nog: op Lipsi is het niet toegestaan om zonnebedjes of parasols te verhuren op het strand, dus je legt je handdoekje hier gewoon direct op het zand- of kiezelstrand (Lipsi heeft beide). Dat maakt Lipsi misschien niet voor iedereen aantrekkelijk, maar ik denk voor een boel mensen ook júist wel. Wij vonden het heerlijk, een Grieks eiland zonder enige vorm van massatoerisme.

zwemmen

HET AUTHENTIEKE GRIEKSE KARAKTER


Tijdens ons verblijf maakten we kennis met de burgemeester van Lipsi, een intelligente en hele vriendelijke man met hart voor zijn eiland en haar bewoners. Hij vertelde ons dat naast het verbod op zonnebedjes en parasols, er ook geen zwembaden of grootschalige hotels op het eiland gebouwd mogen worden. Ik vond het heel bijzonder om op een Grieks eiland te zijn waar men hard probeert om te sterke toeristische ontwikkeling tegen te gaan; het zorgt ervoor dat het authentieke Griekse karakter op Lipsi veel meer aanwezig is dan bijvoorbeeld op het nabijgelegen Kos. En dat konden wij zeer waarderen!

 

VERBLIJVEN


Wij sliepen drie nachten in een heel fijn appartement ofwel een 'villa' van Niriedes Villas. Ons huisje bestond uit twee verdiepingen met een keuken, zithoek, heerlijk buitenterras, slaapkamer, badkamer en zonnig dakterras met uitzicht over Lipsi dorp en in de verte de zee. Op vijf minuten lopen van het dorp zaten we dichtbij de haven en zijn restaurants, plus wat lokale winkels waar we boodschappen konden doen en bijvoorbeeld fruit en brood konden kopen. Niriedes Villas heeft vijf zelfstandige huisjes, waarvan sommigen zelfs geschikt zijn voor vijf tot zes personen (twee tweepersoons bedden boven en twee losse bijgeplaatste bedden beneden). Een aanrader!

Lipsi eiland  

LOKALE BOETIEKJES EN AMBACHTELIJKE PRODUCTEN


Buiten de stranden is op Lipsi ook genoeg cultuur te vinden. Het enige stadje op het eiland telt zo’n zevenhonderd inwoners en is prachtig wit geschilderd, met een boel blauwe deuren, raamkozijnen en luiken. Het typisch Griekse plaatje natuurlijk – hoewel ons door de eilandbewoners werd verteld dat dit eigenlijk wat meer de stijl van de Cycladische eilanden is, maar door hun populariteit doet ook Lipsi graag mee met deze typische blauwwitte Griekse trend. In het dorp vind je verschillende winkels met zomerkleding, hoeden, handgemaakte sieraden en allerlei producten van lokale schelpen. Ook leuk: de kraampjes met natuursponzen, opgedoken voor de kust van Lipsi en volgens de verkopers met een garantie van minstens vijf jaar.

Lipsi haven

SOUVENIRS VOOR THUIS


In de winkels in het dorp zijn ook een boel lokale producten te koop, die ambachtelijk op het eiland gemaakt zijn. Een aantal van deze plekken hebben wij bezocht, heel leuk om te zien en de eigenaren vertellen vol trots over hun bedrijf. Zo vind je aan de rand van het dorp kaasmakerij Alfa Cheese Farm, waar van de melk van lokale geiten, koeien en buffels verschillende soorten kaas wordt gemaakt. Natuurlijk moeten we de feta proberen en ook de harde geitenkaas is heerlijk. Bij familiegerunde bakkerij Kristalli wordt ons met passie de lokale houtoven getoond, waar vers brood en heerlijke koekjes worden gebakken. Zeker proberen hier: de bladerdeegtaartjes met custardvulling. Richting het strand van Katsadia vind je nog twee ambachtelijke bedrijven: de honingmakerij waar de lokale honing wordt verrijkt met de kruidige smaak van tijm, en de Lipsi Winery, waar lokale witte en rode wijn wordt gemaakt. Al deze producten vormen natuurlijk hartstikke leuke (en lekkere) souvenirs om mee naar huis te nemen en thuis nog even na te genieten van het Griekse goede leven.

Wij willen graag Konstantinos, Manoli’s Taste, Kalypso Restaurant & Café, Alfa Cheese Farm, Kristally Bakery en Angela’s Studios bedanken voor hun gastvrijheid, om ons te voorzien van eten, drinken én heel goed gezelschap. Efcharistó!

Meer lezen van Edith? Klik hier om naar Travel Create Repeat te gaan. 

Lipsi eten