Meteora

De wonderbaarlijke kloosters van Meteora

Voor de meeste mensen een onbekend geheim

door Ivonne Calis - www.myfootprints.nl

Op ruim 350 kilometer ten noordwesten van Athene vind je de bijzondere rotsformaties van Meteora met hun hooggelegen Orthodoxe kloosters. Gebouwd door monniken die wilden ontsnappen aan vervolging van de Turkse bezetters en op de toppen van Meteora de perfecte schuilplek vonden. Een paradijs voor de liefhebbers van cultuur én natuur dat sinds 1988 opgenomen is op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hoewel elk jaar ongeveer een miljoen toeristen dit prachtige stukje Griekenland bezoeken is het voor veel mensen nog een onbekend geheim. Tijd om daar verandering in te brengen!

Op een mooie najaarsdag in oktober vliegen we met Agean Airlines vanaf Amsterdam in ruim twee en een half uur naar Athene. Daarna is het nog een paar uur rijden met de auto voor we in het dorpje Kalambaka aankomen dat aan de voet van de rotsen ligt. Wil je liever niet rijden? Er is ook een mogelijkheid om met de trein rechtstreeks naar het gebied te reizen.

 

STEEN VOOR STEEN


Het is bijzonder om te bedenken hoe men de kloosters heeft kunnen maken in een wereld zonder vaste trappen, lift of andere moderne gemakken. Alles gebeurde handmatig, steen voor steen, waardoor het bouwproces vele jaren in beslag nam. Materialen werden met een speciale takel in een mand naar boven gebracht. De monniken gingen zelf via smalle, inklapbare, ladders en touwen omhoog en omlaag. Een inspannende methode die ook niet zonder risico was. Tegenwoordig zijn er trappen en bruggen en dat maakt alles een stuk eenvoudiger en veiliger. Van de 24 originele kloosters zijn er tegenwoordig 7 te bezoeken, waarvan er nog 6 bewoond worden door monniken óf nonnen. Ieder klooster heeft een kerk met prachtige schilderingen, een aantal herbergen een museum en/of in oude steil gerestaureerde ruimtes. Zo hebben ze allemaal een eigen aanblik.

LOCATIE, LOCATIE...


Het is al tegen het eind van de middag als we inchecken in ons hotel, Hotel Famissi Eden. Hier zullen we de komende nachten slapen en dat is zeker geen straf. Het hotel ligt net iets buiten het centrum op een rustige plek. Vanuit onze kamer kijken we rechtstreeks naar de rotsen en een klein kapelletje. Na een korte wandeling door het dorp besluiten we nog even te gaan relaxen bij het zwembad. Vanaf ons luie ligbedje hebben we een prachtig uitzicht op de rotsen en we kunnen niet wachten om morgen zelf het gebied te gaan verkennen. Na het avondeten zitten we nog een tijdje op het balkon en genieten we van de stilte om ons heen.

EEN WAAR WANDELPARADIJS


Er zijn veel manieren om de kloosters van Meteora te verkennen. De meeste mensen rijden met een eigen auto naar het gebied of boeken een georganiseerde tour. Wij zijn ook heel erg nieuwsgierig naar het gebied om de kloosters heen en besluiten veel te gaan wandelen. In het gebied kun je diverse wandelingen maken waarbij je gebruikt maakt van de oude paden die het gebied doorkruisen. Wandelen kun je zo heel eenvoudig zelf doen maar het is ook heel erg leuk om een wandeling met een gids te boeken. Zo kom je onderweg een hele hoop meer te weten over de geschiedenis van het gebied en de kloosters. Ben je wat avontuurlijker aangelegd dan kun je in het gebied ook perfect rotsklimmen of aan "scrambling" doen. Dit is een combinatie van wandelen en klimmen.

WANDELEN MET EEN GIDS


Op onze eerste ochtend gaan we met een klein groepje enthousiaste wandelaars op pad met een tour van Visit Meteora. Na het ontbijt worden we bij ons hotel opgehaald en al snel zijn we op weg. Omdat het slechts een klein gebied is duurt het niet lang voor we echt aan het wandelen zijn. Onze wandeling gaat in een rustig tempo en er zijn zelfs een paar nordic-stokken beschikbaar voor de twee senioren uit onze groep. Binnen enkele minuten staan we al tussen de prachtige rotsen en maken we een eerste stop voor wat meer informatie. Daarna gaat het in een lekker tempo verder omhoog. Onderweg komen we langs diverse prachtige oude eikenbomen en overal bloeien schattige roze bloemetjes. We wandelen over grote rotsen en zonder dat we er erg in hebben stijgen we vrij snel, zonder dat we er echt moe van worden. Vandaag bezoeken we twee kloosters; het allergrootste; Grand Meteora en het allerkleinste Ypapanti. Wij zijn vooral fan van Ypapanti, dat onbewoond is en alleen te voet bereikbaar is. Binnen nemen we een kijkje in de prachtige kapel en vanaf het kleine balkon kun je eindeloos ver uitkijken. Doordat je er niet met de auto kunt komen zijn er geen andere bezoekers en hebben we het rijk helemaal alleen. Al veel te snel komt een eind aan deze mooie tocht en worden we weer in Kalambaka afgezet waar we aan een late lunch gaan beginnen.

ZELF OP PAD


Op dag 2 en 3 gaan we lekker zelf op pad. We hebben enorm veel inspiratie gekregen van onze vorige wandeling en halen bij de VVV in het dorp een kaart met daarop het gebied en de wandelpaden. Onze eerste wandeling gaat vanuit het hotel, via de rand van het dorp naar de rotsen. Daar kiezen we het pad omhoog richting het klooster van Agia Trias. Het pad gaat op diverse plekken redelijk steil omhoog maar is prima te belopen. Onderweg hebben we een geweldig mooi uitzicht op de vallei en de grote, gladde rotsen om ons heen. Na ruim een uur komen we onderaan de rots waar het klooster op staat. Daana moeten we nog een flinke serie trappen opklimmen. Na ons bezoek aan het klooster willen we eigenlijk verder lopen, maar we hebben vandaag geen tijd meer over. Na de lunch staat er namelijk nog nog een sunset tour op ons programma. Tijd om weer af te dalen, morgen gaan we weer een nieuwe wandeling maken!

IN DE RELAXMODUS


Beneden aangekomen slenteren we naar het centrum van Kalambaka en gaan we lekker lunchen op het centrale plein. De zon is best fel en we hebben het warm gekregen van al het wandelen, maar onder de parasols zitten we heerlijk. Na de lekkere lunch is er nog nét genoeg tijd om te genieten van een lekkere Freddo Cappuchino. Deze frisse, pittige ijskoffie is onze nieuwe favoriet op warme dagen en gaat er goed in. Daarna is het tijd om richting Visit Meteora te wandelen. Zij zullen ons meenemen op hun sunsettour.

Naast het genieten van een mooie zonsondergang omvat de tour nog veel meer. Als eerste bezoeken we het Agios Stefanos klooster om daarna weer terug te rijden naar het dorp. We gaan daar het oude byzantijnse kerkje bekijken. Één van de weinige gebouwen van de stad die de bombardementen van de tweede wereldoorlog heeft overleefd. Van binnen zijn de schilderingen werkelijk fenomenaal en er is ook een klein stukje oude mozaïekvloer te bewonderen. Na dit bezoek stappen we weer in de minibus en stoppen nog een aantal keer op een mooi uitzichtspunt en bij de prachtige oude kluizenaarswoningen van Bandovas. Daarna is het tijd voor de ultieme afsluiter van de dag. We zoeken een plek op de rotsen in de buurt van Agios Stefanos. Langzaam aan zakt de zon achter de horizon en hoewel de lucht niet zo mooi oranje is als ik gehoopt had is het een perfect einde van deze tweede dag.

NAAR DE FILM


Op dag drie wandelen we via een andere route naar het klooster van Roussanou en weer is het genieten. We besluiten niet naar binnen te gaan maar via een andere route weer terug te lopen naar Kalambaka. Onderweg passeren we opnieuw diverse oude eikenbomen en genieten we van uitzichtspunten op alle kloosters. Van de VVV kregen we vanochtend een tip waar we graag gebruik van willen maken. In het Digital Project center aan de Patriarchou Dimitrou in Kalambaka kun je gratis een drietal films bekijken. Zij gaan over het ontstaan van het gebied en zijn de perfecte manier om onze trip mee te eindigen. Na het zien van de films vallen alle puzzelstukjes op hun plaats en we zijn blij dat we dit nog even hebben meegepikt.

We sluiten ons tripje naar Meteora af met een lekker ijsje bij Greek Natural en daarna is het helaas weer inpakken geblazen. Tijd om terug te gaan naar Athene.

Meer lezen van Ivonne? Klik hier om naar My Footprints te gaan.