Naxos

Variatie op verrassend Naxos

Grootste eiland van de Cycladen

door Daphne van Aken - www.foodinista.nl

Naxos wat heb je mij keer op keer mogen verrassen! Naxos is het grootste eiland van de Cycladen. Daar is dus veel te ontdekken en te proeven. In Naxos zijn er veel restaurantjes, vind je veel eigen producten uit de lokale keuken en doordat het een groot eiland is diverse stranden, rustige en drukke kanten en prachtige cultuur. Wat is er veel te beleven en proeven! Al moet ik toegeven dat ik zo weer terug zou gaan om het over te doen. Eigenlijk om nog meer te beleven.

 

HET EILAND


Naxos is het grootste eiland van de Cycladen. Bij aankomst op Naxos in de stad Chora herken je het unieke eiland Naxos Chora direct door de poort van Apollo die je niet kunt missen. Naxos is meer dan stranden en cultuur! Zo kun je hier onwijs genieten van de Griekse keuken. Het eiland Naxos is geheel zelfvoorzienend en voorziet veel andere eilanden van eten. Het zal niet verrassend zijn, wanneer je op andere eilanden producten uit Naxos tegenkomt.

PROEF DE CULTUUR OP NAXOS


Het zal je misschien niet verbazen dat ik als foodblogger Naxos ben gaan ontdekken, doormiddel van de lokale keuken en producten. Wat je absoluut niet mag missen op Naxos is de lokale likeur Kytron gemaakt van de Kytronvrucht. Dit kun je puur proeven in de barren van Chora de barren of drink een cocktail met Kytron. Vergeet ook de lokale kaasjes niet te proeven! En dan bedoel ik niet feta maar de lokale gereipte geitenkaas, waar de meest heerlijke recepten mee worden gemaakt.

RESTAURANTS IN CHORA


Waar moet je naartoe om de heerlijkheden ook echt te proeven? Chora, de hoofdstad van Naxos! Voor de klassieke Naxos keuken ga je naar Irini’s op de boulevard van Naxos met uitzicht op de haven. Voor een meer moderne keuken ga je naar Apostolis in de Old Market van Chora. Laat bij Apostolis zeker een reservering maken. Het restaurant is heel populair en ook bij de Griekse gasten zelf. Vergeet daar niet de Naxos geitenkaas met gebakken hazelnoten en de populaire moussaka te proeven. Voor een zondags ontbijt met Griekse families ga je naar Rendez vous café voor een crepe met Griekse yoghurt, honing en hazelnoten.

WAT JE ABSOLUUT NIET MAG MISSEN


De Apostolis zie je al vanaf de ferry, maar deze moet je beklimmen, anders ben je niet op het eiland Naxos geweest. Ga ook naar het strand en bezoek één van de mooie beachbars. Het is ook zeker de moeite waard om ook het rustigere deel van Naxos te bezoeken in Agios Prokopios. Huur een auto of laat je door een taxi rondrijden. Taxi's zijn heel goedkoop op Naxos. Voor minder dan 20 Euro rij je bijna het hele eiland over. Bij Agios Prokopios zijn kleinere strandjes die ook geschikt zijn voor surfen. 

OVER NAXOS

 

Naxos is een ideale bestemming voor gezinnen. Rust, vruchtbare grond, gevarieerd landschap, marmer en baaien met mooie stranden zijn kenmerkend voor dit Cycladische eiland. Naxos-stad is een van de mooiste Cycladische stadjes met onder meer de haven, veel terrasjes, kerken, een Venetiaans kasteel en steile winkelstraatjes. In de zomeravonden is er een open air bioscoop aan de zuidkant van dit stadje.

Meer lezen van Daphne? Klik hier om naar Foodinista te gaan.