Olympus Riviera

Ontdek de charmes van de Olympus Riviera

Alles wat je zoekt is hier te vinden!

door Ilse Nijhof - www.mountainreporters.com

De charme van de Olympus Riviera is moeilijk te beschrijven in een paar woorden en foto’s. Alles wat je zoekt is hier te vinden. Eindeloze kustlijnen, de berg van de Goden met geweldige natuur 'Mount Olympus', monumenten & archeologische opgravingen, traditionele dorpjes met gastvrije locals en natuurlijk heerlijk eten en drinken. Pieria bevat alle ingrediënten voor een onvergetelijke vakantie.

CULTUREEL ERFGOED


Olympus Riviera, ook wel bekend als Pieria is een plek met een zeldzaam natuurgebied gelegen in het district Macedonië op zo’n anderhalf uur rijden van Thessaloniki. Omringd door Mount Olympus en de Pieria bergen in het westen en de Egeïsche kust in het oosten. Naast de hoofdstad Katerini bevat het nog een belangrijke plaats: Dion. Dit antieke dorp bevat archeologische opgravingen van de Heilige stad der Macedoniërs. Het is handig om eerst het museum te bezoeken, hier vind je veel informatie en andere opgegraven kostbaarheden waaronder een enorm mozaïek!

Vervolgens kun je naar de opgravingen iets buiten het dorpje, hier kun je onder andere verscheidene tempels, een stadion en twee amfitheaters vinden. Ik vond het heel indrukwekkend om hier rond te lopen, je kunt je bijna voorstellen hoe het er hier een tijd geleden aan toe ging! Hier vind je onder andere de ruïnes van een kasteel en de byzantijnse kerk van Kitros. Door de strategische positie heb je hier een prachtig uitzicht over de zee. Of ga voor een mooie zonsondergang naar het Byzantijnse kasteel Platamonas in het gelijknamige vissersdorpje. Hier worden in de zomer concerten gehouden. 

NAAR DE ROOTS VAN DE GODEN


De berg waar de Olympus Riviera zijn naam aan te danken heeft en die vanuit alle hoeken te zien is in Pieria is natuurlijk Mount Olympus. Ik kon mijn geluk niet op want ik mocht de indrukwekkende berg beklimmen! Weliswaar had ik geen dag de tijd om naar de top te gaan, mijn ervaren gids loodste mij binnen twee uurtjes naar geweldige uitzichtpunten. De berg is met zijn 2917 meter de hoogste berg van Griekenland en UNESCO werelderfgoed. De berg ligt ten zuidwesten van Thessaloniki, niet ver van de kust en is in de Griekse mythologie het huis van de twaalf Olympische Goden, waaronder Zeus en Hera. Tevens is het de basis van vele planten en vogelsoorten maar ook wilde katten en wolven. Wil je meer leren over de berg? Dan kan ik je het informatiecentrum van het Nationaal Park aanraden op een kilometer afstand van het authentieke dorpje en mijn verblijfsplaats: Litochoro. Hier laten ze stap voor stap zien wat je kunt vinden op de berg. Ik kom zeker terug om de top van de berg te bereiken! Tip: proef de heerlijke thee van de Mount Olympus, overal te krijgen!

Wil je net als ik de top beklimmen en ben je op zoek naar een uitvalsbasis? Dan is hotel Kallisto een aanrader. Het hotel ligt in het plaatsje Litochoro aan de voet van de berg. Het is een mooie traditionele mansion met heerlijk traditioneel ontbijt en gastvrije eigenaren. Vanaf dit hotel ben je in een paar stappen aan het begin van je wandeling naar de top!

DE OLYMPUS RIVIERA 


De Olympus Riviera bevat een kustlijn van 80 kilometer die omringd wordt door bossen en dennen, onder de schaduw van de berg van de Goden. Je vindt hier enorme, gouden zandstranden waar de blauwe vlag wappert. Dit betekent dat de stranden schoon en veilig zijn. Ideaal dus voor een perfecte zonvakantie. Terwijl je in de zee ligt heb je uitzicht op de indrukwekkende Mount Olympus. Kan jij de saffierkleurige Egeïsche zee weerstaan?

 

RESTAURANTS IN PIERIA


Ben je een echte visliefhebber? Ga dan dineren bij het Akrogiali Hotel & Restaurant aan de boulevard van het dorpje Nei Pori. Hier vind je talloze visgerechten, vers uit de zee. Als je geluk hebt staan er eventjes verderop zelfs flamingo’s te paraderen in zee. Wil je de traditionele Griekse keuken proeven? Dit kun je doen bij het Erato Wine Restaurant in Litochoro. Bestel vooral de gebakken feta oftewel Saganaki, Griekse salade en gebakken courgette met kaas, Kolokithakia. En als dessert Kadaïfi (zoet gebak van draadjesdeeg) of de welbekende Baklava. Dineren met de Mount Olympus op de achtergrond, beter wordt het toch niet?

LOCALS


Als ik van één ding houd dan is het wel slenteren door de oude dorpjes en het proeven van de sfeer. Dit kan maar al te goed in de Olympus Riviera. Vooral het dorpje Litochoro heeft mijn hart gestolen. Mooie gekleurde huisjes aan de voet van de indrukwekkende Mount Olympus, behulpzame aardige locals die maar al te graag vertellen waarom deze regio zo fantastisch is. Ik kan mij heel goed voorstellen waarom de aardige Denen die ik tegenkwam naar Litochoro gaan verhuizen! En ik kom zeker terug!

Meer lezen van Ilse? Klik hier om naar Mountainreporters te gaan.