Peloponesse - Methoni

Rustig badplaatsje

Lieve mensen, geschiedenis en fantastisch eten!

Door Judith Jasper - www.pinkpress.nl

Methoni is een prachtig en rustig plaatsje gelegen aan de kust van het eiland Peloponnesos. Een heerlijke rustig plaatsje waar je niet alleen terecht kunt voor mooie stranden, maar ook heerlijk traditioneel eten. Wij  gingen op verkenning om voor jullie de beste plekjes op een rijtje te zetten. ? .

Om te beginnen heb je natuurlijk een uitvalsbasis nodig. ook in het prachtige hotel La Sapienza. Veel reizigers komen hier om te genieten van de rust en het strand. Niet heel gek want vanuit onze ruime hotelkamer kijken we uit op de zee en het plaatsje Methoni. Onze kamer is vrijwel van alle gemakken voorzien. Een nette badkamer, een keukentje, televisie, een heerlijk bed en zelfs een prachtig balkon. En buiten vind je een prachtig zwembad met een uitzicht naar zee. wilt een nog meer?

Tip! Dagelijks komen er internationalen vluchten aan op Kalamata. Wij zijn via Athene gevlogen met Aegean Air (een griekse vliegmaatschappij). Maar ook diverse andere maatschappijen vliegen rechtstreeks. je met het vliegtuig in Kalamata? Huur dan een auto van bijvoorbeeld AutoUnion Car Rental (niet alleen om de prima auto’s maar vooral om de Griekse Goden met humor)  en neem de route via de kust naar Methoni. Je kunt hier langs de route ontzettend veel prachtige strandjes tegen met diverse restaurantjes en barretjes.

Voor écht traditioneel Grieks eten kan ik je het gelijknamige restaurant Sapienza aanraden. Dit restaurantje is niet vanaf de grote weg te zien, maar is een kleine omweg absoluut waard. In het restaurant ze niet met een . Je wordt namelijk meegenomen naar de keuken waar je alle gerechten kunt bekijken. Wij hebben hier gekozen voor een Griekse salade, Tzatziki, met rijst gevulde tomaat en een heerlijk mals kippetje. Alles wordt echt met liefde gemaakt door een omaatje en haar gezin. De liefde voor het eten spat er gewoon vanaf. Mocht je ook van gril houden, dan ben je hier ook zeker aan het goede adres. De meest smakelijke spiesjes en steaks worden namelijk op een authentieke wijze buiten voor je gegrild.

Nou hebben we je natuurlijk al verteld over hoe prachtig het uitzicht is vanuit Hotel La Sapienza. Maar wanneer je een half uurtje in de auto door rijd richting Pylos vind je hier een prachtig natuurreservaat met een paar bijzondere strandjes. De meest bekende is Voidokilia beach. De Flamingo’s  Helaas waren wij er in September en dan zijn ze er nog niet. Omdat het een natuurreservaat is zijn er geen strandtentjes of ligbedjes. Neem daarom zeker zelf een koelbox, parasol en eventueel een strandstoeltje mee.

Wat vooral ontzettend opviel aan Methoni en zijn inwoners is dat iedereen zo enorm trots is op zijn stadje. Ze vertellen je enthousiast over de lokale producten en wat je echt zou moeten zien. Georgios van La Sapienza heeft ons doorverwezen naar een vriend van hem die de Balkan boat service heeft. Hij vaarde ons naar het prachtige eiland La Sapienza (waar veel naar vernoemd wordt), die ze ook wel goat island noemen naar de wilde geiten die er rondgrazen. Met spierwitte stranden, super helder water en veel groen, is dit met recht een plekje die je zou moeten zien. Je kunt je laten afzetten op het strandje en lekker genieten van het water of je kunt het binnenland in trekken voor een mooie hike.  De uitkijktoren is al honderden jaren uit, en de visserij is super authentiek. Ik mocht even snorkelen om onder water een soort van tombes te zien die helemaal gegraveerd waren. Ik baalde enorm dat ik geen onderwatercamera bij mij had, want het was zo indrukwekkend!

Wat ook echt indruk maakte was het kasteel van Methoni. Het is gebouwd rond de 13de eeuw door de Venetianen. Het kasteel is 1 van de grootste die er nog staat in het Mediterraans gebied. Met diepe kerkers, hoge torens en een enorm uitzicht kun je daar echt even prinses en riddertje spelen. Het is wel een behoorlijke hike, dus de naaldhakken zou ik thuis laten.

De straten van Methoni zijn ook niet echt voor hakken gemaakt. Ik heb ook geen bruizend nachtleven kunnen ontdekken. Op zondag is live muziek bij het Alektor restaurant, Een van de 42 restaurants in Griekenland met het Diet . Dit betekend dat al hun producten lokaal zijn, en verser dan vers. En dat proef je, en dat voel je aan het enthousiasme van Irene en Andreas de eigenaren. We kregen ook een mooi flesje zelfgemaakte pure organische olijfolie mee.

Kortom: Methoni is een rustig badplaatsje, met ontzettend lieve mensen, overal bloemen langs elke straat, geschiedenis en fantastisch eten!