Peloponnesos-Arcadia
Peloponnesos - Arcadia

Peloponnese Arcadië

De charme van het onontdekte groene Arcadië

door Bianca Kramer - www.foodtravelphotography.com

De regio Arcadië, dat centraal op het grootste schiereiland Peloponnesos ligt, gaat het toeristische Griekenland totaal voorbij. Hier zie je geen toeristische restaurants of drukke steden. Nee, Arcadië is nog steeds de plek van de locals. Rond kerst zijn alle accommodaties hier volgeboekt, want dan komen de Grieken er vakantie vieren. In de zomer is het er juist ontzettend rustig, waardoor je volop kunt genieten van de natuur en cultuur. In Arcadië is veel te zien en te doen, maar je moet wel een goede auto hebben om de heuvels en bergen te trotseren.

Arcadia

NATUUR

 

De ruige bergstreek is dun bevolkt waardoor er meer dan genoeg rust te vinden is. Het toerisme staat in de kinderschoenen, maar de Griekse traditie en cultuur zijn juist stevig geworteld. Door de hoogte en bebossing is het er een stuk koeler dan in de rest van Griekenland, en is hierdoor perfect voor activiteiten in de natuur. Zo kun je er hiken, maar bijvoorbeeld ook raften.

Arcadia2

MOOIE ROUTES VOOR ELK NIVEAU

 

De hoogteverschillen in Arcadië zijn soms pittig, maar voor elk niveau wandelaar is er wel een mooie route. Het netwerk aan wandelpaden zijn duidelijk te herkennen aan de borden. Zelf gingen wij ook met een gids op pad en hij vertelde dat ze elk jaar bezig zijn om de routes te verbeteren. De meeste mensen die deze regio bezoeken komen er om te wandelen.

Arcadia Natuur

DE LOUSIOS KLOOF

 

De Lousios kloof is een gigantische kloof waar tussenin een smalle maar spectaculaire rivier loopt. De rivier is ongeveer 23 km lang, ontspringt op een hoogte van 1000 meter bij het dorp Karkaloú, en mondt 820 meter lager uit in de Álfios. Door de rivier stroomt het water snel en is het her en der ruig. Hierdoor kun je er perfect raften en kanoën. Dit kun je doen bij voorbeeld Trekking Hellas Arcadia.

 

CULTUUR

 

Meerdere malen bezocht ik Griekeland, maar hier in Arcadië had ik pas echt het gevoel de Griekse cultuur te leren kennen. In de vele dorpen zitten veel mensen bij elkaar om een praatje te maken en overal waar je binnenloopt zijn de mensen gastvrij.

Peloponnesos-Arcadia

KLOOSTERS

 

In Arcadië vind je een tal prachtige kloosters. Mijn persoonlijke favoriet is Moni Prodromou (Grieks voor Klooster van de Heilige Voorloper), dat als een zwaluwnest een steile wand geplakt zit. Het uitzicht is er een waar je stil van wordt. Volgens de traditie zou het klooster in 1167 gesticht zijn door keizer Manuel Comnenus, maar betrouwbaardere bronnen zeggen dat het huidige klooster ergens in de 16e eeuw gebouwd moet zijn. Het is toegewijd aan de heilige Johannes de Doper, die in de orthodoxe traditie de Voorloper van Christus wordt genoemd. Dit klooster vind je bij de Lousios kloof, en via een pittige hike kun je lopen naar een anders klooster: Néa Moní Filosófou.

Arcadia dorpje

MOOIE DORPJES

 

In Arcadië barst het van de mooie dorpjes, die vaak niet langer zijn dan een enkele straat. Door het bergachtige landschap heb je overal de mooiste uitzichten. Zorg dat je in elk geval de dorpen Dimitsana,Karytaina, Magoulian, Valtetsiniko Stemnitsa en Lagkadia bezoekt. In Dimitsana, vind je een traditioneel watermuseum en in Stemnitsa een edelsmeden academie.

Meer lezen van Bianca? Klik hier om naar Food Travel Photography te gaan. 

Arcadia-kunst