Mani
Peloponnesos - Mani

What to do in Mani, Peloponnese?

Zuidelijkste punt van het Griekse vasteland

door Maartje Diepstraten - www.bartsboekje.com

Het Griekse schiereiland Peloponnesos is veelzijdig en prachtig (en niet voor niets de postcode waar Willem-Alexander, Maxima en kroost hun vaste vakantieadres vonden. Want als het goed genoeg is voor Willie en Max…)

 

MANI

 

‘The Mani’ is het centrale, zuidelijke deel van het vasteland van Griekenland. The Outer Mani, met de mooie kustdorpen Kardamyli en Stoupa, staat bekend vanwege de meest authentieke Griekse vakantie-ervaring (veel meer dan op de eilanden). The Deep Mani, verder naar het zuiden, heeft een beeldschone, ruige kustlijn. Weinig zandstranden (maar wel en enkele!) en prachtige vergezichten. En de Diros-grotten, die zijn spectaculair; een soort grotachtige water-onderwereld.

Gialova

HOE KOM JE ER?

 

Vliegen doe je op Athene (overigens ook een meer dan mega leuke stad voor een stedentrip!) om vervolgens met de auto het schiereiland op te gaan. Je rijdt dan langs een prachtige kuststrook, glinsterende zee en al kronkelend over verlaten landwegen dwars door het ruwe kustgebergte van pittoreske dorpen met kleine koepels van Byzantijnse kerken naar slaperige vissersbaaien zoals Mezapos.

Gialova

VERBLIJVEN


Als ik één ultieme favoriet moet/ mag aanwijzen, dan moet het dit onontdekte kleinschalige hotel bovenop een berg in de best-wel-middle-of-nergens zijn: Xenonas Mazaraki. Alles klopt hier: van de looks van de volgestapelde keuken, meteen centrale ruimte waar ontbijt geserveerd wordt en op aanvraag ’s avonds naar goed Grieks gebruik goddelijk gekookt naar het zwembad dat – remember de berg – uitkijkt over een indrukwekkend dal. Kies hangmat of ligbed en doe verder vooral voorlopig helemaal niks. De kamers zijn zoals je ze niet vaak ziet in het Griekse afgelegene: modern en o zo smaakvol met vintage snuisterijen, badkamers van tade-lak en raampjes die uitkijken op de lush tuin rond het hotel dat opgebouwd is uit een dorpje van vrijstaande panden met meerder kamers, grote bedden, razendsnel internet (toch fijn) en alle moderne voorzieningen die je je wensen kon.

Strand bij Nafpoli

DIT MAG JE NIET OVERSLAAN

 

GIAVOLA
Een hoek die je niet over mag slaan (echt niet, je zou jezelf te kort doen) is Gialova. Het kleine kustdorp, een gehucht aan zee, heeft een aantal van de beste restaurants aan een kleurrijke boulevard die uitkijkt over zee. Toeristisch gone good zeg maar, en een plek waar ook de (moderne) locals graag mogen vertoeven. Er is en Souvlaki restaurant (heet ook Souvlaki), je kunt er aan de betere ontbijt- en yoghurtgerechten, er is een goede, hippe bistro maar top-favoriet is een van de eerste restaurants in het rijtje, Elia Restaurant, een visrestaurant waar je klassiek Grieks eet, in de mix met lichte toegankelijke gerechten. Zoek naar de gekleurde stoeltjes en je zit hartstikke goed! 
 

LIMENI
Eén van de mooiste dorpen moet Limeni zijn, een eeuwenoude kustplaats waar je de historie bijna kunt proeven. Niet verrassend is Limeni maar klein maar de zonsondergang is op zijn zachtst gezegd groots en als het water na een warme dag tegen de rotsen omhoog klotst, is alles goed. Er zijn verschillende restaurants op de kleine Limeni-strip (zelfs een bijna misplaatst hippe wijnbar) en restaurants Kourmas en Takis zijn favoriet. Bij de eerste dineer je chique, bij de tweede kies je je vis uit de vitrine waarna de tandloze Griek jouw keuze op de grill gooit – een klassieke Griekse taverne waar de fuss minimaal gehouden wordt, heerlijk. Beide favoriet om verschillende redenen dus. 

 

NAFPLIO
Oh, how we loved Nafplio! Mocht je alleen even op en neer kunnen, dan is deze kleine stad je reinste stedentrip aanrader. Aan de haven ligt Nafplio en de stad is tegen een berg aangebouwd, een combinatie die de mooiste zonsondergangen oplevert. Aan de van de ‘berg’ is een heerlijk strand. Nothing fancy, mooie baai, water, en prima lunch. Niet weg te meppen waren we bij het Sokaki Café, een hip ding met zowel binnen als buiten op het terras een allegaartje aan meubilair. Het café staat op een gezellige hoek waar je het rumoer van de grote markt wel hoort, maar er niet middenin zit. Bovendien staat er een meer dan goede burger op het menu en is de bediening snel en correct.

Meer lezen van Maartje? Klik hier om naar Barts Boekje te gaan.

 

byzantijnse kerk