Monemvasia
Peloponnesos - Monemvasia

Het sprookjesachtige Monemvasia in onbekend Peloponnesos

Tips van The Boho Guide

door Laura Coolen - www.thebohoguide.com

Nazomeren doe je in Griekenland: onze favoriete warme bestemming in Europa! Het team van The Boho Guide maakte een road trip van de stad Kalamata richting het bijzondere Monemvasia in de streek Peloponnesos, het meest zuidelijke deel van het vasteland van Griekenland.

Steden, provinciale stadjes, fijne badplaatsen, oudheden, kloosters, kastelen, ruïnes, wijngaarden, groene heuvels en grillige bergen: dat is Peloponnesos. We delen onze tips!

Monemvasia

PELOPONNESOS
 

Peloponnesos was ooit een eiland, maar door ingrijpende geologische veranderingen in dit gebied werd het tot twee keer toe gescheiden en weer herenigd met het overige vasteland. Daardoor is het reliëf ruw en de bergen grillig wat zorgt voor een uniek landschap én klimaat.
 

Met een glimlach denken we terug aan het wandelen door het sprookje dat Monemvasia heet, alsof we duizenden jaren terug in de tijd zijn gegaan. We dromen nog over die fantastische slaaplek, missen de bergen en ruïnes waar onze gedachten automatisch verdwalen in een Griekse mythe, de honderden lieve katten in Monemvasia, het heerlijke Griekse eten, de opzwepende muziek, het paardrijden door de olijfboomgaarden… Wat een bestemming.
 

ROUTETIP: NEEM DE BERGROUTE 82 VAN KALAMATA NAAR SPARTA


Vanaf het vliegveld van Kalamata halen we onze huurauto op en zoeken we de route op richting Monemvasia. Je rijdt vrij gemakkelijk vanuit Kalamata via een nieuwe tolweg naar Sparta, maar we zagen een ingewikkeld uitziend bergweggetje lopen op de kaart en je raadt het al... Wat was dit een prachtige route. Vanuit Kalamata rijd je dwars door de bergen en kloven naar Sparta om vervolgens door te rijden naar Monemvasia, over slingerende wegen met prachtige uitzichten. Reken op een uur extra reistijd.

 

Kinstera_Hotel

KINSTERNA HOTEL
 

We rijden richting Monemvasia en besluiten eerst in te checken in het hotel. We slapen in het Kinsterna hotel, een prachtige plek gelegen op een heuvel vlakbij Monemvasia zelf. Het is een van de mooiste hotels in de regio. De suites en kamers bevinden zich in een gerestaureerd Byzantijns herenhuis. Ze zijn authentiek ingericht, en de inrichting weerspiegelt de geschiedenis van het gebouw. Het is mooi om te zien hoe ze hier alle aandacht aan besteden. Ook het eten in de twee restaurants was goddelijk lekker: wat een fantastisch hotel.

 

DE MAGISCHE ROTSSTAD MONEMVASIA
 

Hallo droom die Monemvasia heet! We vallen direct met de deur in heus en vertellen over onze ervaringen in Monemvasia: het hoogtepunt van deze reis! Dit stadje ligt in het zuidoosten van de Peloponnesos aan de Egeïsche kust.

 

Monemvasia

WAAROM VONDEN WE HET ZO BIJZONDER?


De oude vestigingsstad ligt op een hoog rotsachtig schiereiland dat via een smalle strook en een brug verbonden is met het vasteland. De rots is maar anderhalve kilometer lang en ongeveer zeshonderd meter breed en vanaf het vasteland zie je de stad niet eens: het ligt aan de achterzijde van de rots en heeft daarom een fantastisch uitzicht over de zee. Het is hier alsof we terug in de tijd gaan. Een sprookje!

De stad bestaat uit kronkelende straatjes, prachtige Byzantijnse huizen en kerken, een oude kasteelruïne en een paar tavernes, terrasjes en winkeltjes. De meeste terrassen hebben echt een waanzinnig uitzicht!

 

Monemvasia
 

Direct wanneer je de grote poort binnenwandelt, waan je je in de middeleeuwen. De oude stad is verdeeld in de benedenstad en de bovenstad, beide gedeeltes omlijst door muren of hoge afgronden: het zijn echte vestingen. Via smalle steegjes en trappen kun je door het gezellige stadje slenteren en overal groeien mooie bloemen en bougainvilles. We volgen het pad naar het hoogste punt van de rots en vanaf deze ruïnes en de nog altijd bestaande kerk heb je een prachtig uitzicht over de terracotta daken van de stad en de azuurblauwe zee.

Monemvasia is echt een magische en romantische plek. Wij waren er in de nazomer (einde seizoen) en het was er nu ook nog eens heerlijk rustig. Een geschenk van de Griekse goden!

Wil je meer lezen van Laura? Klik hier om naar The Boho Guide te gaan. 

 

Monemvasia