Poros
Poros

Hier wil je nooit meer weg

Een plek waar je wilt blijven! 

door Sigrid Huisman - www.reistipsmetkids.nl

Niets geeft mij meer het vakantiegevoel dan met een boot het vasteland verlaten en naar een eiland varen waar je de weerslag van de zon ziet verschijnen tegen de prachtige groene heuvels. En dat gevoel kreeg ik terwijl ik op de boot stond richting het eiland Poros.

Poros

HOE KOM JE ER?

 

Ik stapte in Galatas op de boot die elk half uur vertrekt. Ook zijn er kleine bootjes die je voor maar €1 over brengen, dat doen ze iedere 10 minuten.
Er is ook een fast ferry, deze vertrekt op vast tijden vanuit Piraeus en vanaf Poros. Omdat het dicht bij Athene ligt, heeft Poros een grote aantrekkingskracht op de bewoners van Athene. Uit in eigen land is nog nooit zó aantrekkelijk geweest. Ook voor toeristen is het een mooie uitstap, voor dagtochten en er leggen vaak zeilschepen aan om tijdelijk kennis te maken met dit mooie eiland.


Poros

POROS

 

Poros betekent “nauwe zeestraat” en die is zeker aanwezig. Het kanaal tussen Peloponnesos en Galatas is “maar 370 meter en vanaf het hoogste punt van Poros prachtig om te zien. Poros heeft een kleine 5000 bewoners en bestaat uit twee eilanden die met elkaar verbonden zijn door een hele kleine brug. In 20 stappen ben je van het ene eiland Sferia overgehopt naar het eiland Kalavria. Sferia is een rotsachtig vulkanisch eiland en heeft een lange boulevard met daarom heen allemaal cafe’s, restaurantjes en leuke winkeltjes. Dit eiland biedt dus eigenlijk alles wat een mediterrane vakantie nodig heeft. Het eiland is grotendeels bedekt met dennenbomen, citrusbomen en olijfbomen. 

Poros stad

BESCHERMD ERFGOED

 

Poros stad staat overigens op de lijst van beschermd erfgoed in Griekenland en als je het gezien, gevoeld en geproefd hebt, snap je wel waarom: Poros is een bijzondere plek! Dit mooie eiland is mijn eerste ervaring met Griekenland en ik moet zeggen, dat deze ervaring niet slecht is. Het is een typisch Grieks eiland met witte huisjes, veel blauwe accenten en prachtige lange boulevards. Heerlijk struinen over het eiland is hier een must, dat zie je gelijk al vanaf de boot. 

Ik werd opgewacht door Katerina Sakelliou. Zij is Grieks, maar getrouwd met een Nederlander en zij spreekt ontzettend goed Nederlands. Tevens is zij eigenaresse van Odyssey Poros waar ik mocht verblijven. Een aanrader overigens, want haar complex en suites geven je het gevoel zó op de set van de film Mamma Mia te zijn belandt en haar gastvrijheid rijkt tot aan de hemel. Er is een patio waar alle suites op uitkomen met hun terracotta kleuren trappen, waar prachtige bloemen bloeien en waar ook een fijn terras is.

Poros

TE VOET 

 

Als je Poros goed wilt leren kennen, dan moet je dit zeker té voet doen. Neem de kleine steegjes in plaats van de hoofdweg of de boulevards. Kijk je ogen uit bij de bijzondere begraafplaats. Je hebt nog nooit zo’n fleurige plek gezien als hier, en geniet van de vele citrusbomen die langs de route staan. Of van de vele bloemen, het zorgt voor een optimaal mediterraan gevoel. Het is een bijzondere ervaring van vrolijkheid, kleur en warmte. 

Als de zon schijnt en de lucht strak blauw is, dan krijgt Poros een bijzondere gloed waar je in meegezogen wilt worden. De huizen die tegen de helling opgebouwd zijn, kijken uit over de kalme zee, de schepen in de haven zullen je de reiskriebels geven en de vriendelijke bewoners zullen ervoor zorgen dat je thuis voelt. Dit eiland is klein, overzichtelijk, romantisch en gastvrij.

Poros is een plek waar je wilt blijven!

Meer lezen van Sigrid? Klik hier om naar Reistips met Kids te gaan. 

Poros stad