Rhodos Zuid

Het eiland Rhodos

Misschien wel één van de meeste geliefde Griekse vakantiebestemmingen van Nederland.

door Jody - www.ongewoonlekker.com

Het is het grootste eiland van de Dodekanesos en het 3 na grootste eiland van heel Griekenland. Rhodos bevindt zich in het zuidoosten van de Egeïsche zee en is ongeveer 1400 km2 groot. De hoofdstad van het eiland is Rhodos stad. Deze stad ligt helemaal in het noorden, op de kop van het eiland. Het is een prachtige stad met vesting en drie leuke havens en mooie, brede zandstranden. Maar ondanks dat de meeste Nederlanders in het noorden van het eiland blijven hangen, ga ik laten zien dat de rest van Rhodos ook heel veel te bieden heeft!

Het is een prachtig eiland met een mooie, afwisselende natuur met bergen en is bedekt met wijngaarden, olijfgaarden en dennenbossen. Rhodos is ook erg geliefd vanwege haar rijke cultuur en geschiedenis. Al in de oudheid speelde het eiland een belangrijke rol in het Middellandse zeegebied en in de middeleeuwen werd het een eiland met allure, door de komst van de ridders van de Johannieter-orde.

Lindos

MONOLITHOS


Het kasteel van Monolithos is zo'n Johannieter overblijfsel. Het ligt 70 kilometer ten zuidwesten van Rhodos-stad. Het werd in 1840 gebouwd op de restanten van een nog ouder Byzantijns kasteel. Het kasteel is nu grotendeels een ruïne, maar de kleine St. 1476 is nog redelijk intact. Het uitzicht vanaf de Enige Rots (Mono Lithos) is waanzinnig! Alleen al daarom zou je hier naartoe moeten.

kasteel

LINDOS


Lindos ligt aan de oostkant van het eiland, ongeveer 50 kilometer en een uurtje rijden met de auto van de hoofdstad Rhodos. Ook worden er genoeg dagtochten georganiseerd naar dit idyllische stadje vanuit heel het eiland. Klim omhoog naar de Akropolis voor een fantastisch uitzicht over de smalle straatjes onder je. In het hoogseizoen kan het nogal druk zijn, probeer dan vooral ook de straatjes rondom het centrum mee te pakken om het echte Lindos te zien. Bijzonder is de Panagia kerk gevuld met bladgoud, kiezelvloer en fresco's.

 

EMBONAS

 

Het dorp Embonas op zo'n 50 kilometer ten zuidwesten van Rhodos-stad kan je met recht hét wijndorp van Rhodos noemen. Met een hoogte van 850 meter boven de zeespiegel is dit ook het hoogst gelegen dorp van het eiland. Er zijn ongeveer 20 wijnbedrijven met hun proeflokaal in dit dorp, dus genoeg keus om wat authentieke wijn van Rhodos te proeven en te kopen. Mijn tip is de Emery winery + proeflokaal aan het begin van het dorp.

 

PRASONISI


Prasonisi is het meest zuidelijke puntje van Rhodos, ongeveer 92 kilometer verwijderd van Rhodos-stad. Het strand is een geliefde plek bij surfers, kitesurfers en andere watersporters door de stevige wind en goede golven. Het strand is een natuurlijke scheiding tussen de Egeïsche Zee en de Middellandse Zee. Bij eb kun je naar Prasonisi (letterlijke vertaling: groen eiland) lopen en de vuurtoren van het kleine eilandje bewonderen.

Meer lezen van Jody? Klik hier om naar Ongewoon Lekker te gaan. 

lindian village

st.Panteleimon