Rhodos
Rhodos

Suppend op Rhodos leerde ik mijn eigen weg vinden

door Ellen van der Aa - www.traveldiariesapp.com

Het gaat niet alleen om staand peddelen, maar om de filosofie erachter. Varen in de richting die jij kiest. De golven en stroming zijn geen obstakel, maar een uitdaging om doorheen te gaan. Dat leerden we van boarder, zeiler, kapitein en surfer Achilleas.

Rhodos is een van de grootste Griekse eilanden in de Egeïsche Zee. Het eiland staat bekend om haar geschiedenis, uitgestrekte stranden en een groen binnenland. Alle ingrediënten waar ik van hou. Het ene moment beklim je via de smalle straatjes de Acropolis in het witte Lindos. Het andere moment relax je op een strandbedje om uit te kijken over de azuurblauwe zee bij de Thermen van Kalithea of Anthony’s Quinn’s Bay. Eenmaal aangekomen bij de laatstgenoemde baai geloof ik haast niet dat ik me op een van de meest drukbezochte eilanden van Griekenland bevind. 

 

Rhodos

 

SURFPOWER: EEN WATERSPORTWALHALLAH


De oostkust van Rhodos wordt bestempeld als Sunny Beach. De westkust van het eiland staat bekend als Windy Beach. Wanneer ik met mijn gehuurde Volkswagen UP door Ferenikis street in Lalisos rijdt, trekt het geel met blauw en roze gekleurde gebouw van Surfpower meteen mijn aandacht. Dit zijn namelijk de officiële kleuren van het eiland.

Als we eigenaar Achilleas E. Tzimas ontmoeten, merk ik meteen dat hij een zelfverzekerde houding heeft. Hij straalt trots en leiderschap uit. Hij neemt ons mee voor een ronleiding over zijn terrein. Van de studio’s tot aan de bar en van het restaurant tot aan de opslag van het watersportmateriaal. Een stuk van het 350 km lange ondergrondse looppad stamt af van een militaire basis. Hij vertelt ons dat het gebied zich de laatste tijd verder heeft ontwikkeld tot wat het nu is.

Het restaurant van Surfpower vindt zijn oorsprong in 1969. De vader van Achilleas startte een kleine taverne genaamd ANIXIS, die een een rol kreeg in de film The Guns of Navarrone. Steeds meer locals en toeristen wisten ANIXIS te vinden. In 1993 nam Achilles het restaurant over. Zijn blik alleen maakt al duidelijk dat zijn hart en ziel hier liggen. Ik begrijp nu ook waarom deze man Achilleas heet. Hij heeft iets weg van de Griekse halfgod uit de mythologie, maar gebruikt zijn kracht om doelen te bereiken in de rol van de boarder, zeiler, kapitein en surfer.

 

Rhodos

 

TERUG NAAR DE SCHOOLBANKEN

 

Daar staan we dan, midden op het grasveld. Ik voel de zon op mijn voorhoofd branden en de wind door mijn haar dansen. Achilleas houdt een groen krijtbord naast zich met daarop de belangrijkste lessen voor watersport. Het voelt alsof we teruggaan naar de schoolbanken. ''You always have to look at the waves, wind and current. It’s very important.’’ Knoopt Achilleas ons in de oren. De hoogte van de golven en de richting van de wind zie je met je ogen, maar de stroming moet je voelen door even in het water te liggen.

Terwijl we een flesje koud water naar binnen lurken, vervolgt Achilleas zijn verhaal over veiligheid. In geval van nood moet je op je board gaan zitten en een kruis maken met je handen boven je hoofd. Daar staan mijn zus en ik dan. Vijf minuten lang met onze handen omhoog om het niet te vergeten. Geloof ons: dit vergeten we nooit meer. Als je valt moet je je board altijd bij je houden. ''Your bikini and hair come in second place here. When you are safe you can do your make-up for hours on the board.’’ Lacht Achilleas. Ook maakt hij ons ervan bewust dat je op het water een boarder, zeiler, kapitein en surfer in één bent. Je bent namelijk alleen. En jij bent diegene die kiest wat er gebeurt.

 

Rhodos

 

3, 2, 1.. GO!

 

Nadat ik mijn nieuwe favoriete drankje (een mix van groene thee, granaatappel en jus d’orange) achter mijn kiezen heb, is het tijd om echt in het water te gaan. We bergen onze telefoons en de autosleutel van de UP op in het kluisje aan de parasol en trekken onze zwemvesten aan. We voeren een technische check uit om te zien of alles in orde is aan het board. We pakken het board met z’n tweeën vast en tillen het richting het water. De stenen irriteren onze voeten en laten ons merken dat we beter waterschoenen aan konden hebben. We lopen wat harder door en gaan te water.

Terwijl Achilleas vanaf de kant instructies geeft, zwemmen mijn zus en ik steeds verder naar de horizon. ''Go, go, go'' Roept Achilleas. Het startsein om op het board te klimmen en al liggend te zwemmen naar links. De stroming is zwaar en ik voel mijn armen verzuren. Als ik ver genoeg ben, geeft Achilleas aan dat ik op mijn knieën kan gaan zitten en peddelen. Twee keer links, twee keer rechts, twee keer links, twee keer rechts.

"Bravo, Bravo, Bravo!’’ Klinkt het van ver terwijl ik mij focus op het water en mijn evenwicht. Eenmaal bij het eindpunt kan ik alleen nog maar glunderen. Wat voelt dit goed! De adrenaline stroomt door mijn lijf en de ervaring smaakt naar meer. Het gaat niet alleen om het staand peddelen, maar om de zelfverzekerdheid en de filosofie erachter. Varen in de richting die jij kiest. De golven en stroming zijn geen obstakel, maar een uitdaging om doorheen te gaan. Net zoals er in het leven uitdagingen zijn.

Kom je hier over een paar jaar, dan zal Surfpower nog verder gegroeid zijn. De ambitieuze Achilleas heeft namelijk nog vele plannen klaar liggen. Als je er bent, doe je hem dan ook even de groetjes van mij?

 

Rhodos

 

Meer lezen van Ellen? Klik hier om naar Travel Diaries te gaan.