Rhodos

Middeleeuwse stad

Veel historie en prachtige stranden

door Margje - www.margje.nu

Rhodos is onderdeel van de Dodecanese eilanden. Het is een van de meest bezochte Griekse eilanden met veel historie en nog meer zandstranden. Rhodos stad is een prachtige middeleeuwse stad. Ik neem jullie mee!

 

RHODOS


Iedereen die eerder naar Rhodos is geweest reageert enthousiast als ik vertel dat ik een paar dagen op dit eiland heb gelogeerd. "Oh, dat is zo'n mooi eiland!" klinkt het dan. Of ze zeggen dat ze graag nog eens terug zouden gaan. Op het eiland zelf kwam ik meerdere Nederlanders tegen die dat gewoon elk jaar doen. Ze zijn verliefd geworden op de Middellandse zee met haar vijftig tinten blauw, roemen de vele klaprozen in mei of juist de hibiscus die in september zo volop bloeit en vertellen verhalen over de gastvrijheid van de Grieken. Na vijf nachten in Ialyssos (ook wel bekend als Trianda of Trianta) en rondreizen in Noord-Rhodos snap ik ze helemaal: ik zou ook zo weer terug willen! Want Rhodos heeft echt alles wat je zoekt voor een fijne vakantie: strand en zee, natuur en cultuur, oud en modern. En je kunt natuurlijk ook zelf kiezen of het een actieve vakantie wordt of dat je lekker een week (of twee!) gaat relaxen.

STRAND EN ZEE

 

Voor een paar euro huur je een strandbedje en parasol en heb je de hele dag een fijn plekje voor jezelf. Ik genoot elke dag weer van de verschillende kleuren blauw van het zeewater. Soms zijn de kleuren zo mooi en fel dat het bijna een sprookje lijkt. Aan het strand kun je kiezen; lekker luieren aan land, of actief zijn in en op het water.

Aan de westkust vind je voornamelijk kiezelstranden. Het strand loopt daar in zee snel af, zodat je na een paar meter al tot aan je schouders in zee staat en lekker kunt zwemmen. Ook fijn: aan de westkust waait doorgaans een verkoelend briesje en heeft de zee golven. Daardoor is de Westkust ook een prima plek voor gewone surfers en kitesurfers. Zowel bij Rhodos stad als bij Ialyssos vind je surfscholen. Zwemmen en surfen wordt netjes gescheiden door lijnen met rode boeien, zodat je veilig kunt zwemmen.

Liever chillen op je badlaken? Aan de oostkust vind je lange zandstranden (maar ook daar kun je natuurlijk een strandbedje en parasol huren). De zeebodem loopt daar maar langzaam af, zodat je een heel eind het water in kunt lopen zonder dat je zwemkleding nat wordt en de zee is er rustig en kalm. Tevens is dit een prima plek met kleine kinderen. Omdat er vaak geen wind waait, is het er meestal ook een graadje warmer.

Het strand Ialyssos heeft een 'blue flag'. De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. In totaal vind je op Rhodos 28 blauwe vlag stranden! Ook leuk: twee keer per dag komt er een klein vrachtwagentje het strand bij Ialyssos oprijden. Het is een rijdend marktkraampje vol vers fruit, lekker en gezond!

CULTUUR

 

Net zo goed als je niet om de bergen, rotsen, stranden en de zee heen kunt op Rhodos, kun je ook niet missen dat het een eiland vol cultuur is. Overal zijn opgravingen en overblijfselen te vinden uit de klassieke oudheid en de tijd van de ridders. Met een huurauto (of -scooter) kom je op bijna elke plek, maar ook met het lokale busvervoer valt er prima te reizen over het eiland. Een fiets huren is trouwens ook een optie! Zo hier en daar zul je vanaf een parkeerplek of bushalte nog wel een eindje moeten lopen of klimmen om de mooiste plekjes te kunnen bereiken. Maar na elke klim of wandeling zul je beloond worden met een prachtig uitzicht.

PRACHTIGE NATUUR

 

Met de zee als grootste natuurlijke attractie (huur een bootje met kapitein in de haven van Rhodos stad en ga snorkelen of duiken!), wordt wel eens vergeten dat je op Rhodos ook nog heel veel andere natuur hebt. 

Zoals de Seven Springs. Je kunt er wandelen in de bossen en langs riviertjes. Uit de zeven bronnen komt het hele jaar door water, dat afvloeit naar een klein meertje. Bij ze Seven Springs vind je een restaurantje, dat drukbezocht wordt. Maar binnen een paar stappen ben je weg van de drukte, omdat veel toeristen niet meer bekijken dan alleen de bronnen en directe omgeving. 

Als je toch in de buurt bent, dan is de vlindervallei ook een bezoekje waard. In de maanden juli en augustus vind je daar enorme hoeveelheden van de vlindersoort Panaxia Quadripunctaria Rhodosensis. In de andere maanden zijn er bijna geen vlinders, maar is het ook een fijne plek om te wandelen.

Een mooie wandeling is die naar de top van de Profitis Ilias berg ten zuidwesten van Rhodos. Natuur en cultuur gaan hier hand in hand, want je vindt er oude kloosters en kerkjes en historische gevouwen waarover interessante verhalen te vertellen zijn.

In de buurt van Kalavarda, in het noordwesten van Rhodos, kun je prima fietsen. Er zijn vlakke fietsroutes langs de hele kust, zoals de route naar de zwembaden van Theologos of het fietspad naar Kamiros Skala. Vind je een helling geen probleem? De top van de Profitis Ilias is ook bijna per fiets bereikbaar.

DE OUDE STAD LINDOS

 

Een absolute aanrader op Rhodos is Lindos. Geen eigen vervoer? Geen probleem, overal kun je excursies boeken naar dit mooie rotsdorpje en haar bijzondere akropolis. De klim omhoog door het dorpje is zeker de moeite waard. Struin door de kleine steile steegjes, bewonder de patronen op straat die met de hand zijn gelegd met stenen van het strand en bezichtig het mooie kerkje. Het uitzicht bovenop de akropolis is fantastisch en je voelt je omringt door geschiedenis als je naast de grote pilaren van de akropolis staat. Neem zeker een reisgids met verhalen over de geschiedenis van deze bijzondere plek mee en lees die door op een van de vele dakterrasjes die het plaatsje telt.

Natuurlijk is de oude stad een van de grootste toeristische attracties, en is het er dus doorgaans druk. Maar zodra je wegwandelt van de drukste straatjes en wat meer je eigen pad zoekt, loop je vaak in je eentje door de kleine straatjes met oude huizen en zie je dat er niet alleen souvenirwinkeltjes en restaurantjes in de stad zijn, maar dat er ook gewoon wordt gewoond en geleefd.

Vergeet ook niet naar het Archeologisch museum te gaan. Het grote gebouw heeft een ruime groene tuin en een grote collectie beelden en voorwerpen uit de Griekse geschiedenis.

Oude kerkjes vol schilderingen en beelden zijn ook altijd een mooie culture stop op je rondreis door Rhodos. Je vindt ze overal op het eiland. Brand een kaarsje voor je geliefden en bewonder de vele schilderingen en beelden.

IK WIL TERUG

 

Vijf dagen Rhodos is veel te kort om te genieten van alles wat dit eiland te bieden heeft. Een week nadat ik weer naar huis vloog, bracht de postbode de ansichtkaart die ik vanaf Rhodos naar mijn man en kinderen stuurde. Misschien moet ik volgend jaar in de meivakantie gewoon terug naar dit Griekse eiland. Dan wil ik logeren bij Time to Smile Osiris. Kan ik mijn man en kinderen voorstellen aan Vasilis, George en Debby. Ga ik leuk met mijn hele gezin nog een keer een dagje op jeepsafari. En als ik wil zonnen aan zee, zet ik mijn kinderen op een surfplank, laat ik mijn man een dagje kitesurfen terwijl ik weer wegdroom bij de sprookjesblauwe zee.

Meer lezen van Margje? Klik hier om naar haar website te gaan.