Samos

Dit smaakt naar meer: méér Griekenland

Gastvrij, beeldschoon en indrukwekkende kustlijnen

door Marloes van Straaten - www.budgetproof.nl

O Samos, met je zoete wijn, prachtige azuurblauwe water en verrassend veel groen. We hadden maar twee dagen samen, maar de liefde is zeker aangewakkerd. Lekker eten, schilderachtige dorpjes aan de kust en in de bergen... Dat smaakt naar meer! Naar meer dagen die ik op het prachtige eiland door mag brengen, maar ook naar meer van Griekenland ontdekken. In 2 dagen heb ik toch heel wat moois gezien en beleefd. Tijd om mijn tips te delen met jou, een (toekomstig) Griekenlandliefhebber.

 

SAMOS

 

Samos is een eiland van de legendes. Het is het eiland van de vader van de wiskunde, Pythagoras, de astronoom Aristarchus en de filosoof Epicurus en je vindt er een mix van culturen.

TAVERNA GARDEN IN SAMOS

 

Stiekem willen we allemaal wel zo’n typisch Griekse avond meemaken inclusief de Sirtaki dansen, souvlaki en moussaka smullen en na afloop met borden smijten. Hoewel taverna Garden in Vathy (Samos-stad) best toeristisch is, zou een keertje aanschuiven in de binnentuin van dit restaurant op je lijstje moeten staan. Al is het alleen om de sfeer. Wel van tevoren even informeren wanneer ze Griekse avond met livemuziek en borden smijten organiseren. Wist je trouwens dat een restaurant tegenwoordig een vergunning nodig heeft om legaal met borden te mogen smijten?

PRIVÉSTRAND

 

Off’ met Andreas nam ons op zijn boot mee naar het eilandje Samiopoulis met een idyllisch zandstrandje. Hier wonen maar 5(!) mensen. Hierna vervolgde we onze bootreis en bracht hij ons naar een afgelegen strandje aan de zuidkant van Samos waar je alleen met de boot kan komen. Een privéstrand, altijd al van gedroomd. Terwijl wij op de gratis strandbedjes neerploften en in onze snorkeluitrusting de zee ik doken, dook kapitein Andreas (samen met zijn babygeit) de ‘keuken’ in om een heerlijke lunch voor ons klaar te maken. Alleen de boottocht langs de kustlijn van Samos is al de moeite waard! Kom op tijd want dan kun je het perfecte plekje op de boot bemachtigen. Ga je voor het bovendek met zitzakken? Kies je voor een plekje aan een tafeltje beneden of ga je net zoals ik languit op het tussendek liggen? 

VERBLIJVEN

 

Het luxe Doryssa Seaside Resort nabij Pythagorion was mijn thuishaven voor de paar dagen dat ik in Samos verbleef. De kamers zijn van alle gemakken voorzien. En heel geschikt voor als je met het complete gezin op pad bent. Voor vaders en moeders, opa’s en oma’s en de kids: iedereen heeft het er naar zijn zin. Het ultieme relaxmoment heb ik om 06:45 uur ’s ochtends beleefd. Direct vanuit mijn hotelkamerbed richting een strandbed om de  zon op te zien komen boven Pythagorion. Waanzinnig! In de zomer moet je hier misschien iets eerder voor opstaan, maar het is zeker de moeite dubbel en dwars waard.

ZWEMMEN IN EEN GROT

 

Wat niet veel mensen weten, is dat je bij Kaladaki beach (Zuid-West Samos) in een grot kunt zwemmen. Deze tip kreeg ik van local. Kaladakia beach staat op de meeste toeristenkaarten ook niet aangegeven, maar het ligt bij Balos Koumeika. Vroeger was dit strandje volledig verlaten, maar tegenwoordig hoort het deels bij een luxe hotel.

Meer lezen van Marloes? Klik hier om naar Budgetproof te gaan.