Serifos

Serifos

Het ouderwetse Griekenland-gevoel op Serifos

door Isabel Mosk - www.vivelevoyage.nl

“Gelukkig hebben jullie een auto, want er zijn maar vier taxi’s op het eiland”, zo verwelkomt de burgemeester van Serifos ons. Kostas is 28 lentes jong en een van de jongste burgemeesters van Griekenland. Iets in zijn ‘openingszin’ verraadt dat dit eiland nog niet helemaal ontdekt is. Mooi, want dit zijn de bestemmingen waar ik van hou! 

Serifos

PAREL VAN DE CYCLADEN


Serifos heeft iets meer dan 1000 inwoners en maakt deel uit van de Cycladen-eilandengroep. De bekendste plaatsen zijn de ‘hoofdstad’ Chora en Livadi. Dit knusse eiland staat bekend om haar groene landschap en prachtige stranden. En goed om te weten: er zijn hier ook zandstranden. Kenmerkend voor de eilanden in het Cycladen-gebied zijn de spierwitte huisjes. Wanneer je de haven van Livadi nadert zie je deze kunstwerken meteen verschijnen. Welkom op Serifos!
 

Chora
 

BERGDORPJE CHORA 


Op een berg ligt de prachtige hoofdstad Chora, waar je de spierwitte huisjes van dichtbij kunt bewonderen. Had ik al verteld dat ze de huisjes twee keer per jaar schilderen? Zo komen ze letterlijk en figuurlijk goed uit de verf. Chora doet denken aan een doolhof met al haar schattige steegjes, waar het vervoer nog per ezel gaat. Er is een knus binnenplein met leuke eetgelegenheden. Hier bevindt zich ook de fotogenieke ‘muncipality building’. Het plein is zowel populair bij toeristen als de lokale bevolking. Tip: bij Café Stou Stratou kun je heerlijk ontbijten. Loop daarna naar het hoogste punt en geniet, omringd door vier Griekse kerkjes, van het prachtige uitzicht. Chora is opgesplitst in twee delen: Kato (onder) en Pano (boven).

 

STRANDEN VAN SERIFOS 


Het eiland heeft een oppervlakte van 75m2, maar aan goede stranden geen gebrek. Psili Ammos en Agios Sostis aan de oostkust zijn populaire stranden en goed bereikbaar vanaf Livadi. Psili Ammos is een prachtig zandstrand met twee leuke taverna’s. Agios Sostis is wat rustiger en een prima plek voor gezinnen, het kerkje op de berg zorgt voor mooie foto’s! Een ander mooi en groot zandstrand is Lividakia Beach, hier kun je ook een ligbedje huren. Voor de stranden aan de andere kant van het eiland, zoals Mega Livadi en Ganema, heb je een auto - of één van de vier taxi’s - nodig.

 

Serifos

ETEN & DRINKEN IN LIVADI 


In het gezellige havenstadje Livadi vind je de meeste restaurants en accommodaties. Dit is dan ook de beste plek voor een verblijf op Serifos. Onze accommodatie Dorkas bevond zich op enkele minuten lopen van de haven. In de avond kun je goed eten bij To Bakakaki, waar ze gespecialiseerd zijn in vlees.“People from Greece loveee meat”, legt eigenaar Christoph uit. Met hashtag #onlyformeatlovers op social media Voor ontbijt zijn Yacht Club Serifos (al sinds 1938) en Captain’s Serifos goede plekken. De strapatsada (ei met feta en tomaat) is de lokale specialiteit en moet je zeker een keer proberen!

Serifos

BEREIKBAARHEID SERIFOS


Serifos is goed bereikbaar vanaf Santorini en Athene. Wij vlogen op Santorini en verbleven daar de eerste nacht in het Meltime Village Hotel, een prachtig hotel met zwembad. Vanaf Santorini is het drieënhalf uur met de ferry naar Serifos. Wil je Serifos combineren met een stedentrip? Start dan in Athene en pak de ferry vanaf Piraeus naar Serifos, dit duurt twee uur.

Kortom, op Serifos krijg je het echte Griekenland-gevoel mee. Het eiland is inderdaad nog niet helemaal ontdekt, maar stijgt de laatste jaren in populariteit. Een goed idee is om het hoogseizoen te ontwijken en in mei of september het eiland te bezoeken.  

Meer lezen van Isabel? Klik hier om naar Vive le Voyage te gaan.