sifnos strand
Sifnos

Voor de culinaire liefhebbers

Puur! uit eten op Sifnos

door Jeannette van Mullem - www.puuruiteten.nl

Na drie uur varen met de ferryboot vanuit Santorini kom ik aan op Sifnos, het meest bezochte eiland van de westelijke Cycladen. De haven is in Kamares, waar ik word opgehaald door Maria Komi, eigenaresse van Sifnaika Konakia waar ik de komende vier nachten verblijf. 

Sfnos Bloemen

CULINAIRE LIEFHEBBERS OPGELET!

 

Vooral voor culinaire liefhebbers is Sifnos een aanrader. Het eiland is de geboorteplaats van de bekende Griekse chef Nikolaos (Nikos) Tselementes. Tal van jonge chefs zijn door hem geïnspireerd om voor de traditionele Sifnos-keuken te kiezen en ook zij bereiden hun creaties met een moderne twist. Ik bezoek een achttal restaurants. Van een traditionele taverne tot een ‘food-artist’. 

Sifnos Kerkjes

LOKALE GERECHTEN VAN SIFNOS

 

Wat zijn de lokale gerechten en culinaire producten van Sifnos? Het eiland is gekend voor haar geiten- en schapenkaas. Meestal bestaan deze lekkere kazen uit 80% geiten- en 20% schapenkaas. Xinomizithra is een zachte kaas. Tirovoli is een soort feta. Manoura is een pittige, harde kaas, gerijpt in druivenmost. 

Andere lokale producten zijn honing, kappertjes en kruiden als salie, kamille, oregano, tijm en marjoraan. 

De lokale keuken omvat veel smakelijke traditioneel bereide gerechten als revithada. Deze kikkererwtensoep wordt bereid in keramieken potten, waar Sifnos ook bekend om is. De soep die de hele zaterdagavond en –nacht pruttelt in een houtgestookte oven en daardoor bomval smaak zit, staat bij veel van de 2.000 inwoners nog iedere zondagmiddag op het menu en is ook voor bezoekers een smakelijke tip. 

Van zoet houden ze ook op Sifnos. Zo zijn er tal van huisgemaakte koeken en andere zoetigheden, bereid met amandel, suiker en honing. Lekker én gezonder is de pasteli, gemaakt van sesamzaad met honing. 

Sifnos bij de kust

FOOD FESTIVAL TSELEMENTES

 

Begin september is in Artemonas, één van de dorpjes met karakteristieke witgekalkte huisjes bovenop een heuvel, een food festival waar veel toeristen en bewoners van de andere Cycladen-eilanden op afkomen. Het culinaire Tselementes festival eert nog altijd de bekende Sifnos-chef. Niet alleen chefs uit Sifnos, ook chefs van de meeste andere Cycladen-eilanden koken hier hun gerechten. Bijzonder is dat je als bezoeker gratis ‘bits en bites’ mag proeven tijdens het driedaagse culi-festival. Dus als je toch van plan bent om een bezoek te brengen aan Sifnos, dan zijn deze drie dagen van september een extra goed idee, zeker als je, net als ik, van lekker lokaal eten en drinken houdt. 

sifnos voorgerecht

WAT IS ER NOG MEER TE DOEN OP SIFNOS?

 

Oké, eten en drinken is natuurlijk altijd een feestje, zeker op een eiland als Sifnos. Zelf vind ik het altijd fijn om uit eten te combineren met wat sportieve beweging, al is het maar om weer extra trek te krijgen voor m’n volgende maaltijd ; )

Zo kun je op Sifnos uitstekend wandelen. Meer dan 100 kilometer aan wandelroutes brengen je langs de mooiste natuurpaden. Het landschap is iets heuvelachtig. Dat is geen probleem voor een rustige wandeling. 

Naast wandelen is het leuk om de mooie dorpjes als Artemonas, en zeker ook mijn favoriet Faros te bezoeken. Alle dorpjes brengen je weer terug naar de hoofdstad Apollonia als je met de bus of de auto reist.  


sifnos trails  

Ben je benieuwd waar je moet zijn voor het traditionele eten in een taverne, een authentiek visrestaurant in de haven van Kamares of juist een van de moderne restaurants van de jonge chefs op het eiland? Check dan zeker mijn culinaire reisblog Puur! Uit Eten met een uitgebreide beschrijving van mijn smakelijke bezoek aan de restaurants op Sifnos.

 sifnos strand